Rijnvliet: De eetbare woonbuurt

Rijnvliet is een woonbuurt en een eetbare omgeving. Alle planten en bomen in deze buurt zorgen voor voedsel voor de andere planten en bomen. Dit doen ze ook voor dieren en mensen.

Eetbare planten en bomen

De bewoners van de Rijksstraatweg en de Metaalkathedraal kwamen met het idee om in Rijnvliet een voedselbos te maken. Hiervoor hebben we samen een bijzonder idee voor de openbare ruimte uitgewerkt: de eetbare woonbuurt.

  • Bij alle groen dat we kiezen kijken we of de natuur er iets aan heeft.
  • We planten zoveel mogelijk eetbare planten en bomen.
  • De huizen krijgen ook eetbare hagen in tuinen die grenzen aan de openbare ruimte. Bewoners en/of dieren kunnen de hagen het hele jaar gebruiken.
  • Elke straat in de buurt krijgt de naam van de eetbare plant die in de straat groeit. Zo heeft iedere buurt haar eigen karakter.

Niet alles eetbaar

Niet alle noten, vruchten of planten zijn voor mens en dier eetbaar. Vraag daarom eerst advies over wat u wel of niet kunt eten.

Voedselbos

Rijnvliet heeft een voedselbos van 15.000 m2. Dit is een plek voor bewoners, bezoekers en buren van Rijnvliet om te wandelen, spelen en genieten van de natuur. In het voedselbos zijn:

  • eetbare planten, bomen en struiken
  • een buurtboomgaard voor buurtactiviteiten en speelplekken voor kinderen
  • een buitenleslokaal met zonnewijzer voor de leerlingen van het Kindcentrum Rijnvliet.

Lees meer over het voedselbos

Meepraten

Bewoners, de school en BSO en de gemeente praten regelmatig over ideeën voor een eetbare woonwijk. Wilt u ook meepraten? Meld u aan via leidscherijngroeit@utrecht.nl. Hieronder bekijkt u een video voor een indruk van de bijeenkomst in maart 2017.

Video's

Eerste bomen geplant

Op 20 maart 2019 hebben we samen met de eerste buurtbewoners van Rijnvliet, kinderen van de school en initiatiefnemers de Groene Longen persimoenbomen geplant in de Persimoenstraat.

Rijnvliet: de eetbare woonbuurt

Start van de aanleg van het voedselbos

Hulp en contact Rijnvliet

E-mail

rijnvliet@utrecht.nl

Telefoon

14 030