Cartesius: bouw stadswijk

De afbeeldingen op deze pagina zijn impressies en zijn alleen om u een indruk te geven van hoe het er ongeveer uit komt te zien. De beelden mag u alleen met toestemming van het Cartesius Consortium gebruiken.

Status project:
fase 1 opgeleverd
fase 2 bouw gestart
 

Geplande bouw:
fase 3-6 vanaf 2024

De komende jaren bouwen we in Cartesius verder aan de nieuwe stadswijk. De eerste bewoners zijn in 2023 in hun nieuwe woning getrokken. In Cartesius is veel aandacht voor gezondheid, bewegen, innovatieve energieoplossingen, gezonde voeding en duurzame (deel-)mobiliteit. Cartesius is het gebied rond het CAB (waarin NS vroeger bussen repareerde). Dit gebied ligt tussen de Cartesiusweg en de sporen naar Amsterdam en Den Haag/Rotterdam. De nieuwe woonwijk Cartesius is klaar in 2028.

Wat komt er en waarom?

Utrecht is een van de snelst groeiende steden van Nederland. In 2040 verwachten we zo’n 100.000 inwoners meer dan nu. We willen mensen de kans bieden om in de bestaande stad te wonen. In Cartesius zien we straks vooral fietsers en wandelaars. De wijk is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er komen veel elektrische deelauto’s en deelfietsen. Het aanbod groeit mee met de vraag. Er komt volop groen om in te ontspannen, spelen en sporten.

Wat komt er?

 • Ruim 2.800 woningen op 15 hectare. Er komen verschillende woningtypes, waarvan 25% sociale huurwoningen.
 • 2 parken: in het midden komt het Cartesius Park met veel ruimte voor ontspanning en natuur. Eromheen komen de paden voor fietsers en wandelaars en de weg voor auto’s.
 • Veel voorzieningen, zoals een basisschool, een sporthal, een supermarkt met een biologisch en gezond aanbod, horeca en ruimte voor cultuur.
 • Een nieuwe fietstunnel bij de Locomotiefstraat die de buurten Cartesius en Wisselspoor verbindt. Deze opent in naar verwachting in 2026.

Het CAB

Het monumentale CAB is het hart van deze nieuwe woonwijk. Dit gebouw wordt een aantrekkelijke en levendige ontmoetingsplek. Het gaat er om gezond eten en drinken, ontmoeten en ontspannen.

Koersdocument

In 2017 stelde de gemeenteraad de ambities en het kader voor de ontwikkeling van Cartesius vast.

Lees het koersdocument Cartesiusdriehoek (pdf, 11,1 MB)

Bestemmingsplannen Cartesius

Er zijn 2 bestemmingsplannen voor Cartesius gemaakt. Een plan voor fase 1 en een bestemmingsplan voor de rest van het gebied, fase 2-6.

Fase 1: gebouwen Solo en Track

Het bestemmingsplan fase 1 gaat over het gebied ten zuidoosten van het CAB. In dit gebied staan de bouwblokken Solo en Track met in totaal322 woningen. Van deze woningen zijn 295 middenhuurwoningen (tot een huur van €1037, prijspeil 2023). Op de begane grond van Solo vindt u atelierwoningen voor kunstenaars en komt nog horeca. En er zijn een paar  duurdere huurwoningen.

Bekijk het bestemmingsplan Cartesiusdriehoek fase 1

Fase 2: gebouwen Okinawa, Lloma Linda, Nicoya en CAB bovenbouw

In 2023 startte de bouw van Nicoya. In dit deelgebied komen 242 koop- en huurwoningen. De bouwvoorbereidingen voor Okinawa en CAB opbouw zijn in 2024 gestart. In Okinawa komen 165 sociale huurwoningen. En in de CAB bovenbouw komen 264 huurwoningen. De voorbereidingen voor het deelgebied Lloma Linda moeten nog starten. De ontwikkelaars van fase 2 zijn Ballast Nedam Development en MRP. Voor de verhuur en verkoop van woningen kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief op hun website: www.cartesius-utrecht.nl.

Fase 3–6: Bouwvelden 2, 4, 6, 7, 8 en Sporthal & Kindcentrum Cartesius

In de overige bouwvelden komen nog ongeveer 1760 woningen. Er komen ook winkels, horeca en culturele voorzieningen. In Cartesius komt ook een school en sporthal. Over het Kindcentrum Cartesius en de sporthal leest u op pagina Kindcentrum Cartesius en sporthal bouwen.

BESTEMMINGSPLAN FASE 2-6
Op 25 november 2021 stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan voor fase 2-6 vast. Dit gaat over het grootste gedeelte van Cartesius. De volgende stap is dat de ontwikkelaars omgevingsvergunningen voor de deelgebieden aanvragen.

Bekijk het bestemmingsplan Cartesiusdriehoek fase 2-6

Hebt u vragen over de plannen?

U kunt op verschillende manieren vragen stellen:

 • e-mail: stuur uw vraag naar cartesius@utrecht.nl, u krijgt dan een reactie.
 • telefoon: u kunt bellen naar 14 030, we schrijven uw vraag op en bellen u terug.
 • Cartesius app: in de app kunt u vragen stellen aan de uitvoerder. Via de app blijft u ook op de hoogte van de planning en de  werkzaamheden. De ’Cartesius app’ is te downloaden via de Appstore en Playstore.

Planning

Wat gebeurt wanneer
WanneerWat
Voorjaar 2023Start bouw fase 2
2024-2028Bouw fase 3-6

Wat is er al gebeurd?

 • November 2023: Start bouw fase 2
 • November 2024: fase 1 opgeleverd
 • November 2021: Besluit bestemmingplan fase 2-6 door de raad
 • Voorjaar 2021: Start bouw eerste woningen fase 1
 • Oktober 2020: Besluit bestemmingsplan fase 1 door de raad
 • Half 2020: Reageren op bestemmingsplan fase 2-6

Hulp en contact Cartesius

Telefoon

14 030

E-mail

cartesius@utrecht.nl