Cultuurcluster Berlijnplein

Fase project
In voorbereiding

Geplande bouw
2025 tot en met 2026

Het cultuurcluster Berlijnplein is een levendig cultureel hart in Leidsche Rijn Centrum. Nu staan op Berlijnplein tijdelijke gebouwen waarin culturele, creatieve en sociale organisaties zitten. De tijdelijke gebouwen vervangen we door nieuwbouw.

Wat komt er?

We maken het cultuurcluster een open en toegankelijk gebied en gebouw, dat lang meegaat. En waar de Pleingenoten met elkaar en de omgeving invulling aan geven. Pleingenoten zijn de gebruikers van de gebouwen op het Berlijnplein. Het cultuurcluster bestaat uit 4 delen met verschillende gebouwen die afwisselen in hoogte en diepte. Er komen presentatieruimtes, oefenruimtes en werkruimtes voor cultuur en kunst, zoals dans, toneel en muziek. Deze ruimtes komen verspreid in het cultuurcluster Berlijnplein. Er komt ook horeca, een groene buitenruimte en een plek voor jongeren en onderwijs.

Het cultuurcluster Berlijnplein is een project van culturele nieuwbouw van 9.200 m2. Het bestaat uit 4 delen met verschillende gebouwen. De eerste 3 delen worden nu ontworpen en gebouwd. Het vierde deel (fase 2) volgt later. 

Waar ligt cultuurcluster Berlijnplein precies?

Het cultuurcluster Berlijnplein is het gebied tussen de Vaduzdijk, San Marinostraat en de stadstuin Plantsoen van Boedapest.

Hoe ver zijn we?

Schetsontwerp definitief

Het schetsontwerp is de basis van het ontwerp. In het ontwerp hebben de verschillende gebouwen en de gebruikers nu een plek. Ook is duidelijk wat openbare ruimte is. Het schetsontwerp hebben we samen met de pleingenoten gemaakt. Reacties van direct omwonenden hebben we ook meegenomen in het ontwerp. In maart 2023 is het schetsontwerp vastgesteld.

Start met Voorlopig Ontwerp

In het Voorlopig Ontwerp (VO) werken we het schetsontwerp verder uit. We kiezen materialen en bepalen de grootte en uitstraling van de gebouwen. Een ander belangrijk onderdeel van het VO is het uitwerken van de buitenruimte, routes van het verkeer en laden en lossen rondom de plek.

Het VO van het cultuurcluster Berlijnplein is in december 2023 ingediend door consortium PleinR. Met veel betrokkenen zijn in het VO moeilijke keuzes gemaakt. Dit waren keuzen bijvoorbeeld over welke materialen we gebruiken voor de buitenkant van het gebouw en het plein, de inrichting van het plein en welke uitstraling de gebouwen hebben. Veel pleingenoten (huurders) en andere betrokkenen zijn erg tevreden. Maar het VO is nog niet af en moet op onderdelen verder uitgewerkt worden. Bijvoorbeeld de buitenkant van de gebouwen is nog niet voor alle gebouwen bepaald. Ook moeten de kosten opnieuw bekeken worden, zodat het ontwerp binnen het budget blijft. De ontwerpers van het consortium PleinR gaan verder om het ontwerp af te maken. Hierdoor loopt de planning uit. Hoe lang weten we nu nog niet precies. De tijdelijke gebouwen blijven daarom ook langer staan. De Pleingenoten kunnen hier langer gebruik van maken.

Lees het hele nieuwsbericht over de voortgang van het VO

Wie doen er mee?

Wat in 2016 nog een 7 meter diepe kuil was, is nu een culturele plek om elkaar te ontmoeten. In 2017 startte RAUM als eerste met het plannen van culturele activiteiten rondom het thema De Toekomst van de Stad. DePlaatsmaker en Goede Vrijdag sloten aan en sinds 2022 zijn ook het NUT, Jonge Honden, BuurtWerkKamer, IRC, 155, SHIFFT, OP& en Grasnapolsky Boks Jongerencultuurhuis Leidsche Rijn verbonden aan Berlijnplein.

Het aantal organisaties kan met de nieuwbouw groeien tot wel 50 organisaties. En daarmee groeit ook het culturele programma, de samenwerking en de ambitie. Die ambitie is de basis voor het ontwerp van de gebouwen en de buitenruimte: vorm volgt ambitie. In 2025 is Berlijnplein gegroeid tot een druk en duurzaam cultuurhart. Hier verleggen we grenzen rondom culturele ontwikkeling, samenwerking en duurzaam bouwen.

Blijf op de hoogte

Samenwerken met de omgeving

We werken samen met de partners en gebruikers op Berlijnplein aan het ontwerp. We ontwikkelen Berlijnplein vanuit het gebruik: de keuzes maken we vanuit de wensen van de (toekomstige) gebruikers. Daarbij hebben we veel aandacht voor duurzaamheid, het makkelijk veranderen van inrichting en slim omgaan met het gebruik en beheer. Zo zorgen we ervoor dat dit een gebouw van de toekomst wordt.

De omgeving denkt ook mee over het ontwerp. In de afgelopen jaren organiseerden wij al meerdere bijeenkomsten, waarin we het gebruik van de ruimte, ontwerp en andere zaken bespraken.

Bekijk de verslagen van de bijeenkomsten

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
Midden 2022starten met ontwerp
Begin 2023schetsontwerp vastgesteld
Midden 2024voorlopig ontwerp klaar
Eind 2024definitief ontwerp klaar
2025start bouw
2026start oplevering: bouw klaar
2026Inrichting en begin gebruik

Hulp en contact

Telefoon

14 030

E-mail

berlijnplein@utrecht.nl