Helling 12-14: bouw woningen

Fase project
In voorbereiding

Geplande bouw
2023

Ontwikkelaar Coltavast BV is eigenaar van het vroegere bedrijfspand aan Helling 12-14. De gemeente en Coltavast hebben een plan gemaakt voor nieuwbouw op deze plek. De ontwikkelaar wil 47 woningen en 9 atelierwoningen bouwen.

Het gebouw staat tegenover poppodium De Helling, op Rotsoord.

Wat komt er?

De locatie van Helling 12-14 maakt de woningen erg geschikt voor mensen die vlakbij het centrum willen wonen en een goede aansluiting op het openbaar vervoer willen hebben. Coltavast wil op deze locatie een appartementencomplex bouwen. De ontwikkelaar sloopt het bestaande gebouw.

Dit zijn de plannen:

 • 9 atelierwoningen voor kunstenaars en creatieve ondernemers op de begane grond.
 • daarboven een appartementengebouw met 4 hele en een halve vijfde bouwlaag met 47 appartementen in de middenhuur en vrije sector huur.

Het nieuwe gebouw neemt minder ruimte in op de grond dan het gebouw nu. De ruimte die vrijkomt, gebruikten we als nieuwe openbare ruimte. Hier komt bijvoorbeeld groen.

Plannen

Samen met de ontwikkelaar werkten we de eerste plannen voor Helling 12-14 uit in een document met eisen en wensen. Dit heet een bouwenvelop. Er zijn ook verschillende gesprekken met de buurt geweest, waaronder 2 brede informatiebijeenkomsten.

In de bouwenvelop staan eisen en wensen voor onder andere de stedenbouwkundige uitgangspunten, het aantal woningen, duurzaamheid en het groener maken van de openbare ruimte. Wij stellen deze eisen en wensen omdat we het belangrijk vinden om de kwaliteit van de leefomgeving in de buurt hoog te houden.

Bekijk de bouwenvelop Helling 12-14 (3 MB)

Reacties

Tussen 2 en 16 juli 2021 kon u reageren op de concept bouwenvelop. De reacties staan in een reactienota. Naar aanleiding van de reacties zijn er geen wijzigingen in het plan verwerkt. Het college van B en W stelde de bouwenvelop op 23 november 2021 definitief vast. De volgende stap is de start van de bestemmingsplanprocedure. Bekijk de reactienota.

Openbare ruimte van Rotsoord

We richten de openbare ruimte van Rotsoord opnieuw in. Een van de doelen is om de buurt groener te maken.

Rotsoord: openbare ruimte opnieuw inrichten

Op de hoogte blijven en meedenken

Coltavast wil mensen en ondernemers uit de buurt op de hoogte houden. Wilt u betrokken blijven? Of heeft u interesse om de woonruimte te huren? Meld u dan aan door een e-mail te sturen naar hellingutrecht@coltavast.nl. Coltavast B.V. houdt u dan op de hoogte van hoe het gaat met het proces en de bijeenkomsten.

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
Najaar 2021Vaststellen eisen en wensen in een bouwenvelop
Midden 2023Start bestemmingsplanprocedure
Eind 2023Start bouw

Wat is al gebeurd?

 • 23 november 2021: bouwenvelop (pdf, 3 MB) vastgesteld door college van B en W
 • 2-16 juli 2021: eisen en wensen bekijken en hierop reageren
 • 22 maart 2021: tweede bewonersbijeenkomst
 • 15 december 2020: eerste bewonersbijeenkomst
 • Juli 2020: intentiedocument (pdf, 494 kB) vastgesteld door het college. In het intentiedocument staat het initiatief van het sloop/nieuwbouwplan voor Helling 12-14 van eigenaar en ontwikkelaar en de gemeente Utrecht. Ook schatten we in of het plan haalbaar en wenselijk is. Dit doen we onder andere door de genoemde onderzoeksvragen. Verder staat in het document:
  • doorlopen proces
  • afspraken rondom rolverdeling, samenwerking en participatie
  • planning
  • financiĆ«le afspraken over onder andere plankosten, erfpacht, economische meerwaarde

Hulp en contact Helling 12-14

Telefoon

14 030

E-mail

helling12-14@utrecht.nl