Heradreef-Fortunadreef: bouw woningen

Fase project
In voorbereiding

Geplande bouw
2024/2025

Het plan is om appartementen te bouwen op het pleintje aan de Heradreef/Fortunadreef. Hier was eerst altijd plek voor horeca. Dit was een logische plek, omdat de ingang van winkelcentrum Overkapel aan dit plein lag. Het winkelcentrum is nu verbouwd en de ingang zit aan een andere straat. Het plein is nu dus leeg. De eigenaar van de grond wil er appartementen bouwen.

Wat komt er en waarom?

In totaal komen er 9 appartementen van ongeveer 60m2. De appartementen komen in 1 woongebouw. Dit gebouw moet mooi passen bij de rest van de omgeving. Daarom komt er een stuk gras omheen, net als bij de woningen die eromheen liggen. Hierdoor wordt de omgeving ook groener.

Dit plan draagt bij aan de doelen die we hebben voor Overvecht. Utrecht groeit, dus er zijn meer woningen nodig in de stad. Dit geldt ook voor Overvecht. In Overvecht zien we dit als kans om de wijk te verbeteren. Een betere mix aan woningen is een onderdeel van deze plannen. Middenhuur appartementen zijn een waardevolle toevoeging aan dit gedeelte van de stad. Op deze manier kunnen Overvechters die niet in een sociale huurwoning mogen wonen, toch in Overvecht blijven.

Bouwenvelop

In 2022 hebben we samen met de eigenaar van de grond een bouwenvelop gemaakt. Hierin staan de eisen waaraan de eigenaar zich straks moet houden. In de bouwenvelop staat bijvoorbeeld hoeveel groen er komt, waar bewoners hun auto of fiets kunnen parkeren en hoe hoog het gebouw mag zijn.

Aanpassingen aan de bouwenvelop

Bewoners konden in augustus en september 2022 reageren op de bouwenvelop. Waar mogelijk passen we de bouwenvelop aan de reacties aan. Eerst was het idee dat de nieuwe woningen middenhuur- en vrije sectorhuurappartementen zouden worden. Dat was uiteindelijk niet haalbaar. Daarom gaan we nu uit van betaalbare koopwoningen. Het bouwblok zelf verandert hierdoor niet.    

Hoe verder?

In april 2023 delen we de informatie over de aanpassingen aan de bouwenvelop met bewoners. Daarna stelt het college de bouwenvelop vast.
Het nieuwbouwplan past niet binnen het huidige bestemmingsplan. De eigenaar werkt het ontwerp van de omgeving rond het gebouw verder uit. Daarna vraagt de eigenaar de omgevingsvergunning voor het bouwen van het gebouw en voor het ontwerp van de omgeving aan.

Op de hoogte blijven en meedenken

We houden bewoners tijdens het hele project op de hoogte.  Wilt u graag op de hoogte blijven? Meld u aan voor de Nieuwsbrief Utrecht en kies voor de wijk Overvecht.

In april 2022 was er een inloopavond. Veel omwonenden waren geïnteresseerd in de plannen en waren aanwezig. Tijdens de inloopavond konden omwonenden hun zorgen uiten en problemen bespreekbaar maken. De meeste bewoners vinden het een goed idee dat er woningen komen. Omwonenden vinden het belangrijk dat de gemeente aandacht heeft voor veiligheid en parkeren in de omgeving. En dat er van tevoren goed wordt gecommuniceerd over het bouwproject.

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
Voorjaar 2023Het college stelt de bouwenvelop vast.
Herfst 2023

Definitief ontwerp is klaar.

Eind 2023De eigenaar vraagt de omgevingsvergunning aan.
Eind 2024Begin van de bouw.

Wat is er al gedaan?

  • April 2022: informatiebijeenkomst met bewoners uit de buurt.
  • Half 2022: bewoners konden reageren op een eerste versie van de bouwenvelop. 

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur
Donderdag 8.30 - 20.00 uur