Heradreef-Fortunadreef: bouw woningen

Fase project
In voorbereiding

Geplande bouw
onbekend

Het plan om appartementen te bouwen op het pleintje aan de Heradreef/Fortunadreef hebben we tijdelijk stilgelegd. De plannen bleken niet haalbaar. Op het pleintje aan de Heradreef/Fortunadreef was eerst altijd plek voor horeca. Dit was een logische plek, omdat de ingang van winkelcentrum Overkapel aan dit plein lag. Het winkelcentrum is nu verbouwd en de ingang zit aan een andere straat. Het plein is nu dus leeg. De eigenaar van de grond wil er appartementen bouwen.

Wat komt er en waarom?

In totaal komen er 9 appartementen van ongeveer 60m2. De appartementen komen in 1 woongebouw. Dit gebouw moet mooi passen bij de rest van de omgeving. Daarom komt er een stuk gras omheen, net als bij de woningen die eromheen liggen. Hierdoor wordt de omgeving ook groener.

Dit plan draagt bij aan de doelen die we hebben voor Overvecht. Utrecht groeit, dus er zijn meer woningen nodig in de stad. Dit geldt ook voor Overvecht. In Overvecht zien we dit als kans om de wijk te verbeteren. Een betere mix aan woningen is een onderdeel van deze plannen. Middenhuur appartementen zijn een waardevolle toevoeging aan dit gedeelte van de stad. Op deze manier kunnen Overvechters die niet in een sociale huurwoning mogen wonen, toch in Overvecht blijven.

Bouwenvelop

In 2022 hebben we samen met de eigenaar van de grond een bouwenvelop gemaakt. Hierin staan de eisen waaraan de eigenaar zich straks moet houden. In de bouwenvelop staat bijvoorbeeld hoeveel groen er komt, waar bewoners hun auto of fiets kunnen parkeren en hoe hoog het gebouw mag zijn.

Aanpassingen aan de bouwenvelop

Bewoners konden in augustus en september 2022 reageren op de bouwenvelop. Waar mogelijk passen we de bouwenvelop aan de reacties aan. Eerst was het idee dat de nieuwe woningen middenhuur- en vrije sectorhuurappartementen zouden worden. Dat was uiteindelijk niet haalbaar. Daarom gaan we nu uit van betaalbare koopwoningen. Het bouwblok zelf verandert hierdoor niet.    

Hoe verder?

Het nieuwbouwplan past niet binnen het huidige bestemmingsplan. De eigenaar werkt het ontwerp van de omgeving rond het gebouw verder uit. Daarna vraagt de eigenaar de omgevingsvergunning voor het bouwen van het gebouw en voor het ontwerp van de omgeving aan. Zoals gezegd bleek in de loop van 2023 dat de plannen niet haalbaar waren. Het project is daarom tijdelijk stilgelegd. Wanneer er duidelijkheid is of het project door kan gaan, informeren we de bewoners en belanghebbenden. Daarna buigt het college van B en W zich over de bouwenvelop, met de beantwoording van reacties.

Op de hoogte blijven en meedenken

We houden bewoners tijdens het hele project op de hoogte.  Wilt u graag op de hoogte blijven? Meld u aan voor de Nieuwsbrief Utrecht en kies voor de wijk Overvecht.

In april 2022 was er een inloopavond. Veel omwonenden waren geïnteresseerd in de plannen en waren aanwezig. Tijdens de inloopavond konden omwonenden hun zorgen uiten en problemen bespreekbaar maken. De meeste bewoners vinden het een goed idee dat er woningen komen. Omwonenden vinden het belangrijk dat de gemeente aandacht heeft voor veiligheid en parkeren in de omgeving. En dat er van tevoren goed wordt gecommuniceerd over het bouwproject.

Wat is er al gedaan?

  • Herfst 2023: definitief ontwerp klaar
  • Voorjaar 2023: college stelt bouwenvelop vast
  • April 2022: informatiebijeenkomst met bewoners uit de buurt.
  • Half 2022: bewoners konden reageren op een eerste versie van de bouwenvelop. 

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur
Donderdag 8.30 - 20.00 uur