Herstel werf Oudegracht tussen Jacobibrug en Viebrug

Fase project
In voorbereiding

Planning
Uitvoering: 2023, 2024-2026

We moeten de walmuur aan de westzijde van de Oudegracht tussen de Jacobibrug en de Viebrug herstellen. Deze zomer ondersteunen en verbreden we de werf bij de walmuur. En onderzoeken we wat nodig is voor het herstel van de walmuur en werfkelders.

Wat gaan we doen?

De walmuur aan de westzijde van de Oudegracht, tussen de Jacobibrug en de Viebrug is aan vervanging toe. Dit is het deel tussen huisnummer 51 en 83. We starten met de voorbereiding van het herstel van de walmuur.

Ook plaatsen we damwanden bij de walmuur. Damwanden zijn metalen platen die het water tegenhouden. We vullen de ruimte tussen de damwand en walmuur op en bedekken de straat met klinkers. Dit doen we net zoals het deel waar nu al damwanden staan. De werf wordt dus tijdelijk breder. Dit blijft zo tot de walmuur is hersteld.

We plaatsen de damwanden:

  • van 26 juni tot en met 21 juli bij de Jacobibrug
  • van 4 tot en met 29 september bij de Viebrug

Werkzaamheden combineren

We onderzoeken of er naast de walmuur nog meer werkzaamheden nodig zijn op dit deel van de Oudegracht. Bijvoorbeeld aan kelders of kabels en leidingen. We kijken of dit werk ook tegelijkertijd kan. Deze aanpak noemen we ‘van gevel tot gevel’.

Voor we starten, willen we weten wat mogelijke aandachtspunten en wensen zijn. Dit doen we op de volgende manieren:

  • We praten met eigenaren van de werfkelders.
  • We doen onderzoek op de werf, bijvoorbeeld naar de ondergrond.
  • We doen onderzoek in werfkelders en gebouwen.
  • We organiseren een bijeenkomst voor de buurt (het burenoverleg)

Met deze informatie bepalen we of er nog meer werkzaamheden nodig zijn naast het herstel van de walmuur. We kijken dan meteen naar wanneer we dit doen.

Schade, aansprakelijkheid en nadeelcompensatie

Hebt u schade aan uw werfkelder of pand en kunt u bewijzen dat de gemeente hiervoor verantwoordelijk is? Dan kunt u de gemeente aansprakelijk stellen voor uw schade.

Aansprakelijk stellen gemeente, schade melden

Bent u ondernemer en hebt u winst- of inkomstenverlies door de uitvoering van werkzaamheden door de gemeente? Denk hierbij aan werkzaamheden aan de weg en werven of (verkeers-)besluiten (zoals het afsluiten van wegen). In sommige gevallen kunt u een deel van de schade vergoed krijgen. Dit heet nadeelcompensatie.

Nadeelcompensatie aanvragen

Meer informatie

Hulp en contact Werven

Telefoon

14 030 

E-mail

werven@utrecht.nl

Bezoekadres

Informatiecentrum wervengebied, Oudegracht 167

openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag 11:00 - 17:00 uur