Autovrije Merwede

Merwede is straks een voetgangersgebied, waar fietsers en licht elektrische voertuigen te gast zijn. Met een auto bereikt u Merwede via de Europalaan tot aan de parkeergarages aan de rand van de buurt. Merwede is helemaal autovrij. Hierdoor is er veel ruimte voor fietsers en voetgangers.

Voertuigen die wel Merwede in en uit mogen

Een autovrije straat biedt kansen voor ontmoeten, bewegen, spelende kinderen, kunstzinnige en culturele uitingen en vooral veel groen. Dit betekent niet dat er totaal geen voertuigen te vinden zijn. Elektrische voertuigen tot een breedte van 1.30 meter mogen het gebied in. Zo mag een kleine bezorgwagen, bijvoorbeeld Picnic, door Merwede rijden. En kunt u andere boodschappen of goederen per bakfiets laten bezorgen. Keramiekfabriek Mobach en Stedin blijven bereikbaar.

Ontheffing bakwagens

Met een ontheffing kunnen voertuigen tot grootte van een bakwagen zoals Albert Heijn, voor het bezorgen van boodschappen, of verhuizingen het gebied in. Ook onderhoudsvoertuigen en nood- en hulpdiensten kunnen door het gebied rijden.

Hoe reist u als bewoner Merwede in en uit?

Als bewoner reist u met name met de fiets en wandelend. Daarnaast reist u met deelvervoer en het openbaar vervoer. De stad is goed bereikbaar door nieuwe fiets- en wandelroutes over het Merwedekanaal. In de buurt komen verschillende deelvervoerplekken waar (elektrische) deelauto’s en andere vormen van deelmobiliteit staan. We verbeteren ook de hoogwaardige openbaar vervoerbaan aan de Europalaan zodat mensen met snel ov van en naar de stad kunnen.

Parkeren

Er zijn straks in totaal 1.800 parkeerplaatsen beschikbaar in de parkeergarages aan de rand van Merwede. Ongeveer 1.500 daarvan zijn bestemd voor privégebruik, waarvan 50 plekken voor mindervaliden. De overige plekken zijn voor 250 deelauto’s en bestelbusjes en allerlei licht elektrische vrachtvoertuigen voor gebruik in de buurt.

Mobiliteitsbedrijf Merwede

Om deelvervoer goed te laten werken richten we samen met de projectontwikkelaars het Mobiliteitsbedrijf op. Dit Mobiliteitsbedrijf gaat bijvoorbeeld het beheren van (fiets)parkeergarages in Merwede oppakken. Het mobiliteitsbedrijf gaat ook 'servicewinkels' beheren. Daar kunnen bewoners terecht voor allerlei diensten die met de buurt te maken hebben. Via een app is alle deelmobiliteit in Merwede te boeken. Voor ondersteuning daarbij kunnen bewoners ook in de servicewinkels terecht.

Hulp en contact Merwedekanaalzone

Telefoon

14 030

E-mail

merwedekanaalzone@utrecht.nl