Haarrijn

Een plek waar u landelijk kunt wonen in een prettige nieuwbouwwoning of appartement. Perfect aangesloten op de snelweg A2, veel groen voor mens en dier én de Haarrijnseplas voor de deur. Dat is wonen in Haarrijn.

Wonen aan de Haarrijnseplas

Water en groen bepalen de sfeer van Haarrijn. In Haarrijn bouwen we maximaal 700 woningen. Allemaal duurzaam, gasloos én tussen het water en het groen.  Er komen appartementen, rijtjeswoningen met tuin, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen. Het woningaanbod bestaat uit sociale huur, middenhuur, vrije sector huur en koopwoningen. Alles ligt dichtbij het strand of direct aan of zelfs op het water. Tussen de woonbuurt en de A2 komt een klein bedrijventerrein met geluidswering.

Bekijk het Stedenbouwkundig Plan woningbouw en strandzone Haarrijn (pdf, 17 MB)

Bekijk het geactualiseerde Stedenbouwkundig Plan woningbouw en strandzone Haarrijn (pdf, 20 MB)

Bekijk de publicatie Maarssenseweg/Heldinnenlaan, Voornemen verplaatsen grens bebouwde kom Gemeente Utrecht

Bekijk het vastgesteld bestemmingsplan Woningbouw Haarrijn en Haarrijnseplas

Voorzieningen in Haarrijn

  • Basisschool met kinderopvang
  • Boodschappen en andere voorzieningen in het dorp Vleuten
  • Recreëren en zwemmen op loopafstand in de Haarrijnseplas
  • Recreatie, ontspanning en sport in het aangrenzende Máximapark
  • Natuur en ontspanning in het aangrenzende Haarzuilens

Horeca aan de Haarrijnseplas

Op het strand aan de Haarrijnseplas komt een nieuwe plek voor horeca. Hier zit nu het tijdelijke Key West Beachhouse. De Utrechtse Horeca Groep gaat hier een nieuwe plek voor horeca maken, ontworpen door Monk Architecten. Het nieuwe restaurant opent in de zomer van 2025. Het ontwerp is duurzaam, heeft ronde vormen en is gemaakt van hout. Daardoor past het goed in de natuur en omgeving. De natuurlijke vormen van het hout op het terras lijken op bomen. Het dak houdt warmte binnen en vangt regenwater op. En het dak steekt een stukje uit, waardoor er op warme dagen schaduw is. 

Op het dak kunnen bezoekers genieten van het uitzicht. Er is informatie te vinden over de planten en dieren in de omgeving. Ook is er een kas waar verse groenten en kruiden voor de keuken worden gekweekt. 

Ligging en bereikbaarheid

Haarrijn is een lange smalle strook in Vleuten-De Meern, parallel aan de A2. Het grenst aan het landelijke gebied van Haarzuilens (Wielrevelt). Bijna alle woningen hebben straks uitzicht op het water van de Haarrijnseplas. Haarrijn heeft een directe aansluiting op de A2 en de Zuilense Ring. Via de Maarssenseweg bent u met auto of fiets snel in Vleuten.

Bekijk de wijk op plattegrond

Planning

Aan de oostzijde van Haarrijn hebben we tijdelijk grond neergelegd. Deze grond gebruiken we voor de bouw van nieuwe woningen. We verwachten in september/oktober 2024 het terrein hiervoor klaar te maken. Alle werkzaamheden gebeuren buiten het broedseizoen. Een ecoloog houdt de regels in de gaten om rekening te houden met dieren en planten in hun omgeving zonder de natuur te beschadigen.

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
September/oktober 2024

Terrein klaar maken voor de bouw

Eind 2024

Grond klaar maken voor horeca aan de Haarrijnseplas

Begin 2025

Start bouw horeca aan de Haarrijnseplas

Zomer 2025Opening horeca aan de Haarrijnseplas
Zomer 2025Aanleg rotonde Maarssenseweg – Willy Posthumushaghe – De Heldinnenlaan
Januari/februari 2026Start bouw eerste woningen

Wat is al gebeurd?

Bekijk ook de planning van projecten in Haarrijn

Hulp en contact Haarrijn

Telefoon

14 030

E-mail

haarrijn@utrecht.nl