Groene, drijvende zonne-energie-eilanden op Haarrijnseplas

We willen drijvende zonne-energie-eilanden mogelijk maken op de Haarrijnseplas. Hiermee wekken we ongeveer 4 miljoen kilowattuur op; genoeg stroom voor ongeveer 1.400 woningen. Haarrijn krijgt 700 woningen en wordt hiermee energieneutraal. De rest van de energie gaat naar laadpalen, straatverlichting en andere wijken in Utrecht.

Meedoen aan ontwikkeling zonnepark

Wilt u meedenken, meedoen of hebt u een vraag over het zonnepark? Dan kunt u e-mailen naar Energie-U via haarrijnseplas@energie-u.nl. Energie-U is een bewonerscollectief. Hierin zitten mensen uit de buurt en uit Utrecht die meedenken over de plannen.

Wat komt er en waarom?

Utrecht wil een gezonde stad zijn van en voor iedereen. Met genoeg energie voor de bewoners nu én in de toekomst. Daarom werken we de komende jaren aan de overstap naar schone energie. Als onderdeel hiervan onderzoeken we in welke gebieden we met zonnevelden veel schone energie kunnen opwekken. De Haarrijnseplas is 1 van deze gebieden.

Ontwikkelaar Zonnepark Haarrijnseplas gekozen

We hebben het beste plan voor het aanleggen van het zonnepark gekozen. Dit is het plan van BHM Solar, een bedrijf uit Utrecht. BHM Solar gaat nu met het bewonerscollectief Energie-U naar de plannen kijken. Het bewonerscollectief bestaat uit mensen uit de buurt en uit Utrecht.

BHM Solar en het bewonerscollectief moeten het met elkaar eens zijn over de plannen. Onder andere over hoe het zonnepark wordt aangelegd en over hoe het wordt beheerd. BHM Solar krijgt hiervoor een half jaar de tijd. Als zij het eens zijn en de opdracht is definitief gegeven, zijn de plannen voor iedereen in te zien.

Oostelijke recreatieplas is meest geschikte plek

De Haarrijnseplas is ontstaan als zandafgraving. Het zand werd gebruikt voor de opbouw van Leidsche Rijn. De plas is diep, heeft een zandbodem en bestaat uit 2 delen: de westelijke natuurplas en de oostelijke recreatieplas met strand. Op de oostelijke plas kunt u zwemmen, varen en vissen. Op het strand worden ook evenementen georganiseerd. Door deze activiteiten is er in dit deel van de plas weinig rust voor bijvoorbeeld vissen, vogels en vleermuizen. Wanneer de zonne-energie-eilanden hier komen zijn de gevolgen kleiner dan wanneer deze in de westelijke plas komen te liggen. Daarom is de oostelijke recreatieplas het meest geschikt.

Zo natuurvriendelijk mogelijk

De drijvende zonne-energie-eilanden zijn makkelijk te plaatsen en weg te halen. Ze drijven los van elkaar en zitten vast aan de bodem. De eilanden nemen ongeveer 14% van de recreatieplas in. Ze zijn maximaal 1 meter hoog en door het groen zijn de zonnepanelen op de eilanden bijna niet te zien vanaf de waterkant. Er is geen toegang tot de zonne-eilanden. Alleen voor onderhoud zijn de eilanden toegankelijk.

Volop recreatiemogelijkheden

De zonne-eilanden drijven minstens 150 meter van het strand af. Er is genoeg ruimte om te zwemmen, te vissen en te varen.

Voedsel, schuil- en broedplaatsen in het midden van de recreatieplas

In de Haarrijnseplas zitten veel vissoorten. Ook de exotische rivierkreeft leeft er. Voor deze dieren schijnt er genoeg daglicht in het water, ook als de zonnepanelen er liggen. Ook zorgt de schaduw van de panelen ervoor dat minder water verdampt. In lange, warme zomers is dat belangrijk voor de vissen.

Rondom de zonne-energie-eilanden komen randen van vooral moerasplanten. Vogels en vissen kunnen er schuilen en broeden. Het groen trekt insecten aan, waardoor er voor vogels, vissen en vleermuizen meer voedsel te vinden is in het midden van de plas. Onder de eilanden zullen schelpdieren zich vastmaken. Dat zorgt onder water voor meer diversiteit.

Haalbaarheidsonderzoek

We hebben onderzoek uitgevoerd op welke manier een drijvend zonnepark op de Haarrijnseplas waar te maken is. Dit heet een haalbaarheidsonderzoek. Wilt u dit onderzoek lezen? Stuur dan een e-mail naar leidscherijngroeit@utrecht.nl.

Planning

Wanneer gebeurt wat?
WanneerWat
september 2022 - februari 2023BHM Solar en bewonerscollectie in gesprek met elkaar
oktober 2022bestemmingsplan naar de gemeenteraad
maart 2023besluit definitieve opdracht bouw zonnepark Haarrijnseplas

Wat is al gebeurd?

  • Ontwikkelaar en exploitant gekozen om een zonnepark te bouwen. Informatie over de openbare inschrijving.
  • Bestemmingsplan goedgekeurd door het college van B en W.
  • Bewonerscollectief opgericht.
  • Haalbaarheidsonderzoek gedaan.

Hulp en contact Project Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern

Telefoon

14 030

E-mail

leidscherijngroeit@utrecht.nl