Werkzaamheden en bouwprojecten in Leidsche Rijn Centrum

Op deze pagina:


Leidsche Rijn Centrum Kern

Brusselplein autovrij

Het Brusselplein wordt binnenkort autovrij. Daarmee wordt het Brusselplein veiliger. We plaatsen paaltjes en passen de borden aan. De eerste dagen zetten we verkeersregelaars in. Laad- en losverkeer voor de bibliotheek en het nog te bouwen hotel kan via de Kopenhagenstraat rijden. Op de plek bij het hotel komt een mogelijkheid om te keren. Laden en lossen voor winkels die niet zijn aangesloten op de ondergrondse bevoorrading mag alleen binnen bepaalde tijden. De K+R aan het Brusselplein wordt verplaatst naar de Reykjavikstraat. Voor de 2 parkeerplaatsen voor mensen met een lichamelijke beperking zijn andere plaatsen aan de Londenstraat en de Parijsboulevard.

Meer informatie over laden en lossen


Woningbouw en kantoren aan de Centrumboulevard

Op 2 bouwvelden langs de Centrumboulevard komen 2 woongebouwen met in totaal 377 energiezuinige appartementen. Dit zijn bouwveld D4 en E4. Er komen 358 huurappartementen en 19 koopappartementen. Onder beide gebouwen komt een parkeergarage.

 • Bouwveld E4 ligt aan de Vaduzdijk en Centrumboulevard. Op de hoek van de Centrumboulevard en Vaduzdijk krijgt het gebouw een toren van 15 bouwlagen. De lagen bestaan uit de (deels ondergrondse) parkeergarage, de begane grond en 13 verdiepingen. De andere delen van het gebouw zijn 6 bouwlagen hoog.
 • Bouwveld D4 ligt naast E4, aan de Centrumboulevard en Parijsboulevard. Op de begane grond en een deel van de eerste verdieping komt ongeveer 3.000 m2 aan kantoren.  Dit gebouw heeft 6 of 7 bouwlagen en op de hoek aan de Centrumboulevard 8 bouwlagen.

Planning

 • 2024: start bouw woningen
 • 2027: eerste woningen klaar

Huurwoningen voor 55+’ers

Midden in Leidsche Rijn Centrum, tegen het Berlijnplein aan, komen ongeveer 150 duurzame huurwoningen voor 55+’ers. Dit project heet Legends. Legends bestaat uit ongeveer 50 sociale huurwoningen, ongeveer 50 voor de middenhuur en ongeveer 50 voor de vrije sector huur. Het appartementencomplex wordt 8 lagen hoog met een binnentuin. De appartementen kunnen aangepast worden als de bewoners meer zorg nodig hebben. In het gebouw komen ook gemeenschappelijke ruimtes voor bijvoorbeeld leestafels en activiteiten. Op de begane grond is ruimte voor voorzieningen, zoals horeca.

Planning

 • 2023: start bouw
 • 2025: woningen klaar

Kantoorgebouw de Leidsche Werf

In Leidsche Rijn Centrum komt een modern kantoorgebouw. Tegenover het NS-station Utrecht Leidsche Rijn en naast het toekomstige Hotel Aloft wordt de Leidsche Werf gebouwd. In het gebouw is 12.000 m2 aan vloeroppervlakte beschikbaar voor kantoren.

Planning

 • 2024: start bouw
 • 2026: oplevering

Hotel Aloft Utrecht

Aan het Brusselplein, direct naast het NS-station komt een hotel met 224 kamers. Het hotel 'Aloft Utrecht' is ontworpen door OZ Architects.

Planning

 • 2024: start bouw
 • 2026: oplevering

Leidsche Rijn Centrum Oost

HOTA: 250 woningen voor HKU-studenten

Aan de Vilniusdijk komen ongeveer 250 woningen voor studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en starters op de woningmarkt. Dit project heet Home Of The Artists (HOTA) en is een samenwerking tussen de HKU, SSH, Cazas Wonen en de gemeente. Het gebouw krijgt een gemeenschappelijke ruimte en groene binnentuin waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. SSH en Cazas Wonen gaan de woningen verhuren.

Planning

 • Eind 2023: start bouw
 • 2025: woningen klaar

Woningbouw BLOEI030

Aan het Berlijnplein naast de bioscoop komt BLOEI030. Dit zijn ongeveer 250 duurzame huurwoningen verdeeld over 2 gebouwen. Er komen 145 sociale huurappartementen, 106 appartementen voor de middenhuur en 40 appartementen voor ‘beschermd thuis’ in samenwerking met het Leger des Heils. Hier kunnen mensen zelfstandig wonen met intensieve woonbegeleiding. Op de begane grond is er ruimte voor voorzieningen.

Planning

 • 2024: Start bouw
 • 2026: Woningen klaar

Woningbouw New Roots

Verspreid over 4 bouwblokken in Leidsche Rijn Centrum komen 220 duurzame koopwoningen. Dit project heet New Roots. Er komen veel verschillende soorten woningen zoals studio’s, eengezinswoningen en appartementen in verschillende prijsklassen. New Roots krijgt 2 binnentuinen en parkeerplaatsen onder de grond.

Planning

 • 2023: start bouw
 • 2025: woningen klaar

Lees meer over New Roots


Woningbouw Familistère

Aan het Berlijnplein en naast Park Leeuwesteyn komt Familistère. Dit is een project van 122 appartementen voor de middenhuur, met ondergrondse parkeerplaatsen. In het midden van het gebouw komt een gemeenschappelijke, overdekte atrium. Hier kunnen bewoners elkaar ontmoeten, ontspannen en samen tuinieren. Op het dak komen planten, een insectenhotel en nestkasten. Op de begane grond, aan het Berlijnplein, is er ook ruimte voor een voorziening.

Planning

 • 2024: start bouw
 • 2026: woningen klaar

Terrasgebouw Bellevue

Naast de Hogeweidebrug (de Gele Brug) in Leidsche Rijn Centrum (Oost) komt het wooncomplex Bellevue met ongeveer 163 koopwoningen in verschillende prijsklassen. Omdat er een hoogteverschil overbrugd moet worden, komen er terrasgebouwen. Het project is in 2023 op pauze gezet door ontwikkelaar Heijmans. Mogelijk gaat de verkoop in 2024 opnieuw van start.

Lees meer over Bellevue


Woningbouw Hooge Steenen

Hooge Steenen is een project op 2 bouwvelden met in totaal ongeveer 57 herenhuizen en 18 appartementen. Allemaal koopwoningen. De bewoners krijgen een ondergrondse parkeergarage.

Planning

 • In 2021: start bouw woningen
 • 2023: woningen klaar

Meer over dit project op www.hoogesteenen.nl


Woningbouw Levels

Op 3 bouwvelden komt het project Levels met in totaal 70 koopwoningen. Er komen veel verschillende woningen zoals appartementen, herenhuizen en rijtjeswoningen. Elke woning heeft een eigen parkeerplaats.

Planning

 • In 2021: start bouw woningen
 • In 2024: woningen klaar

Meer over dit project op www.levelsutrecht.nl


Middelbare school op het Berlijnplein

Op het Berlijnplein, naast de Pathé, komt een nieuw schoolgebouw voor Academie TIEN en een grote wedstrijdsporthal. Ook krijgt het gebouw een openbaar groen plein op het dak, voor alle bewoners uit de buurt.

Lees meer over de middelbare school op het Berlijnplein


Leidsche Rijn Centrum Zuid

Cultuurhart Berlijnplein

Berlijnplein is een duurzaam en cultureel bouwproject van 9.200 m2 in Leidsche Rijn Centrum. Nu staan op Berlijnplein tijdelijke gebouwen waarin culturele, creatieve en sociale organisaties zitten. De tijdelijke gebouwen vervangen we voor nieuwbouw.

Lees meer over Berlijnplein


Park Leeuwesteyn: nieuw stadspark

We maken samen met de buurt een nieuw groen stadspark: Park Leeuwesteyn. Straks komen mensen uit de hele omgeving hier sporten, spelen, elkaar ontmoeten en ontspannen. We ontwerpen het park samen met bewoners en maatschappelijke partners uit de buurt.

Lees meer over Park Leeuwesteyn


Stadstuin: het Plantsoen van Boedapest

In Leidsche Rijn Centrum, achter de boerderij Hofstede ter Weide, werken we aan een stadstuin: het Plantsoen van Boedapest. De stadstuin is naast een park ook een overbrugging voor het hoogteverschil in Leidsche Rijn Centrum. Onder het park zijn ruimtes voor creatieve ondernemingen.

Lees meer over het Plantsoen van Boedapest


Huurwoningen BUUR

Tussen de Grauwaartsingel en de Centrumboulevard in Leidsche Rijn Centrum Zuid komen 454 huurwoningen met een gezamenlijke binnentuin. Dit project heet BUUR. Het gebouw wordt aan de ene kant 6 verdiepingen hoog, en aan de andere kant 9 verdiepingen. Ongeveer 2 derde van de woningen wordt sociale huur en 1 derde middenhuur.

Planning

 • Eind 2020: start bouw
 • 2024: woningen klaar

Sociale huurwoningen komen beschikbaar via Woningnet

Inschrijven voor de middenhuur appartementen via Woontank


Leidsche Rijn Centrum Noord

Creative Valley@Arcadia

Aan de Reykjavikstraat, naast Helix, komt een nieuw kantoorgebouw. Dit is Creative Valley@Arcadia. In Utrecht zijn al 2 andere Creative Valley kantoorgebouwen: in Papendorp en aan het Stationsplein. Grote en kleine bedrijven kunnen hier kantoorruimte huren.

Planning

 • In 2024: start bouw
 • In 2025: kantoor klaar

Lees meer over de Creative Valley@Arcadia


Hoogbouw MARK

In Leidsche Rijn Centrum Noord ligt een hoogbouwkavel. Daar komt het plan MARK. Een verticaal dorp van 140 meter hoog met ongeveer 1.200 huur- en koopwoningen. De hoogbouwkavel ligt ten westen van de A2 en ten noorden van de spoorlijn.

Lees meer over de hoogbouw MARK

Hulp en contact Project Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern

Telefoon

14 030

E-mail

leidscherijngroeit@utrecht.nl