Leidsche Rijn Werkzaamheden en bouwprojecten in Leidsche Rijn Centrum

Op deze pagina:


Leidsche Rijn Centrum Kern

Huurwoningen voor 55+’ers

Midden in Leidsche Rijn Centrum, tegen het Berlijnplein aan, komen 150 duurzame huurwoningen voor 55+’ers. Dit project heet Legends. Legends bestaat uit 50 sociale huurwoningen, 50 voor de middenhuur en 50 voor de vrije sector huur. Het appartementencomplex wordt 8 lagen hoog met een binnentuin. De appartementen kunnen aangepast worden als de bewoners meer zorg nodig hebben. In het gebouw komen ook gemeenschappelijke ruimtes voor bijvoorbeeld leestafels en activiteiten. Op de begane grond is ruimte voor voorzieningen, zoals horeca.

Planning

 • Eind 2022: start bouw
 • 2024: woningen klaar

Kantoorgebouw de Leidsche Werf

In Leidsche Rijn Centrum komt een modern kantoorgebouw. Tegenover het NS-station Utrecht Leidsche Rijn en naast het toekomstige Hotel Aloft wordt de Leidsche Werf gebouwd. In het gebouw is 12.000 m2 aan vloeroppervlakte beschikbaar voor kantoren.

Planning

 • 2022: start bouw
 • 2024: oplevering

Lees meer over de Leidsche Werf op leidschewerf.nl


Horeca op het Berlijnplein

Midden op het Berlijnplein komt een nieuw gebouw voor horeca, vlakbij het Dienstgebouw van de A2 Leidsche Rijntunnel. Dit is het gebouw met mozaïek op de muur. Het horecagebouw krijgt een rond dak. Er komt ook een terras voor het gebouw, ook met bogen. Het is nog niet bekend wat voor soort horeca erin komt. De eigenaar van het gebouw zoekt nog een horecaondernemer.

Planning

 •   2021: start bouw
 •   2022: oplevering

Hotel Aloft Utrecht

Aan het Brusselplein, direct naast het NS-station komt een hotel met 224 kamers. Het hotel 'Aloft Utrecht' is ontworpen door OZ Architects.

Planning

 • 2022: start bouw
 • 2024: oplevering

Leidsche Rijn Centrum Noord

Werk aan riolering Stockholmstraat

We passen de riolering in de Stockholmstraat aan. Dit doen we zodat de riolering straks goed aansluit op de toekomstige bouw in het gebied. Ook vervangen we oude buizen met nieuwe buizen. Het werk is opgedeeld in 3 fases.

 • Fase 1: We starten met het eerste deel van de Stockholmstraat vanaf de Terwijdesingel.
 • Fase 2: Daarna doen we het middelste deel van de Stockholmstraat tot de Oslostraat.
 • Fase 3: Als laatst doen we het deel tussen de Oslostraat en Reykjavikstraat.

Omleiding

De Stockholmstraat is tijdens het werk afgesloten voor auto’s en fietsers. Het verkeer leiden we om via de Reykjavikstraat naar de Terwijdesingel. Als we aan het laatste deel van de riolering werken, kan het verkeer via de Stockholmstraat naar de Terwijdesingel.

Planning

We starten 6 september 2021 met het werk. Rond 5 november 2021 zijn we klaar.


Hoogbouw MARK

In Leidsche Rijn Centrum Noord ligt een hoogbouwkavel. Daar komt het plan MARK. Een verticaal dorp van 140 meter hoog met ongeveer 1.200 huur- en koopwoningen. De hoogbouwkavel ligt ten westen van de A2 en ten noorden van de spoorlijn.

Lees meer over de hoogbouw MARK


Kantoorgebouw Helix

Aan de Reykjavikstraat in Leidsche Rijn Centrum, naast Capgemini en langs de A2, komt het kantoorgebouw Helix. Het gebouw wordt 5 verdiepingen hoog en er is 11.000 m² aan vloeroppervlakte beschikbaar voor kantoren. Onderin het gebouw komt een parkeergarage voor de kantoren.

Planning

 • Begin 2020: start bouw
 • Begin 2021: kantoor klaar

Leidsche Rijn Centrum Oost

Woningbouw BLOEI030

Aan het Berlijnplein naast de bioscoop komt BLOEI030. Dit zijn ongeveer 250 duurzame huurwoningen verdeeld over 2 gebouwen. Er komen 145 sociale huurappartementen, 106 appartementen voor de middenhuur en 40 appartementen voor ‘beschermd thuis’ in samenwerking met het Leger des Heils. Hier kunnen mensen zelfstandig wonen met intensieve woonbegeleiding. Op de begane grond is er ruimte voor voorzieningen.

Planning

 • 2023: Start bouw
 • 2025: Woningen klaar

Woningbouw Roots

Verspreid over 4 bouwblokken in Leidsche Rijn Centrum komen 220 duurzame koopwoningen. Dit project heet Roots. Er komen veel verschillende soorten woningen zoals studio’s, eengezinswoningen en appartementen in verschillende prijsklassen. Roots krijgt 2 binnentuinen en parkeerplaatsen onder de grond.

Planning

 • 2022/2023: start bouw

Lees meer over Roots


Woningbouw Familistère

Aan het Berlijnplein en naast Park Leeuwesteyn komt Familistère. Dit is een project van 122 appartementen voor de middenhuur, met ondergrondse parkeerplaatsen. In het midden van het gebouw komt een gemeenschappelijke, overdekte atrium. Hier kunnen bewoners elkaar ontmoeten, ontspannen en samen tuinieren. Op het dak komen planten, een insectenhotel en nestkasten. Op de begane grond, aan het Berlijnplein, is er ook ruimte voor een voorziening.

Planning

 • 2023: start bouw

Terrasgebouw Bellevue

Vlakbij de Hogeweidebrug (de Gele Brug) in Leidsche Rijn Centrum Oost komt het wooncomplex Bellevue met ongeveer 144 koopwoningen. Omdat er een hoogteverschil overbrugt moet worden, komen er terrasgebouwen.

Lees meer over Bellevue

 

 


Change= huurwoningen

In Leidsche Rijn Centrum Oost komt Change=, een wooncomplex met 600 huurwoningen voor starters op de arbeids- en huizenmarkt. Er komt ook een breed aanbod van gemeenschappelijke voorzieningen in het gebouw. Zoals een fitness, restaurant (Eten bij Mama’s), uitzendbureau, bibliotheek, een wasbar (wasserette) en een lobby met werkplekken en ontmoetingsruimte.

Planning

 • December 2019: start bouw
 • 2022: woningen klaar

Inschrijven voor de woningen via de website van Change=


Woningbouw Sinfonia

Op 2 bouwvelden in Leidsche Rijn Centrum Oost komt het project Sinfonia. Een van de wooncomplexen komt aan het toekomstige Park Leeuwesteyn en het andere aan het Amsterdam-Rijnkanaal. In totaal komen er ongeveer 41 herenhuizen en 9 appartementen met ondergrondse parkeergarage voor bewoners.

Planning

 • 1e kwartaal 2020: start bouw woningen
 • 2022: woningen klaar

Meer over dit project op www.vanwanrooij.nl


Woningbouw Hooge Steenen

Hooge Steenen is een project op 2 bouwvelden met in totaal ongeveer 57 herenhuizen en 18 appartementen. Allemaal koopwoningen. De bewoners krijgen een ondergrondse parkeergarage.

Planning

 • In 2021: start bouw woningen

Meer over dit project op www.hoogesteenen.nl


Woningbouw Levels

Op 3 bouwvelden komt het project Levels met in totaal 70 koopwoningen. Er komen veel verschillende woningen zoals appartementen, herenhuizen en rijtjeswoningen. Elke woning heeft een eigen parkeerplaats.

Planning

 • In 2021: start bouw woningen

Meer over dit project op www.levelsutrecht.nl


Bierbrouwerij in boerderij Rood Noot

Aan de Oude Vleutenseweg in Leidsche Rijn Centrum Oost staat stadsboerderij Rood Noot. In de boerderij komt bierbrouwerij De Prael. De brouwerij wordt een plek waar bier gedronken kan worden. Maar ook een werkplaats voor mensen die moeilijker aan werk kunnen komen. De Prael gaat de boerderij, de stal en de schuur verbouwen.

Planning

 • Eind 2020: start verbouwing

Middelbare school op het Berlijnplein

Op het Berlijnplein, naast de Pathé, komt een nieuw schoolgebouw voor Academie TIEN en een grote wedstrijdsporthal. Ook krijgt het gebouw een openbaar groen plein op het dak, voor alle bewoners uit de buurt.

Lees meer over de middelbare school op het Berlijnplein


Leidsche Rijn Centrum Zuid

Hof van Monaco 3

De monumentale boerderij aan de Hof van Monaco 3 gaan we helemaal opknappen en duurzamer maken. Zo kan de boerderij nog lang gebruikt worden als cultuurhuis. Een plek waar jonge kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten en inspireren.

Lees meer over het opknappen en duurzamer maken van Hof van Monaco 3


Park Leeuwesteyn

Park Leeuwesteyn wordt een open en groen park aan de zuidkant van Leidsche Rijn Centrum. Het wordt ook een plek om te sporten, spelen, picknicken, ontmoeten en ontspannen. Het langgerekte park van ongeveer 5.000 m2 verbindt Leidsche Rijn Centrum met Hoge Weide en Leeuwesteyn. De Stadsbaan Leidsche Rijn en het Willem-Alexanderpark delen Park Leeuwesteyn op in een oostelijk en in een westelijk deel. Er komen onder andere meerdere sport- en beweegplekken in het park voor jong en oud, en veel groen. Het groen (bomen, struiken en planten) in het park gaan we samen met de omgeving verder vorm geven.

Planning

Het park wordt nu nog gebruikt als bouwterrein voor de gebouwen die vlakbij het park worden gebouwd. Dit duurt nog tot ongeveer 2024. Als het niet meer als bouwterrein wordt gebruikt, kunnen we het park aanleggen. Voordat we dit doen, vragen we de omwonenden om met ons mee te denken over de groeninvulling van het park.


Stadstuin: het Plantsoen van Boedapest

In Leidsche Rijn Centrum, achter de boerderij Hofstede ter Weide, komt een stadstuin: het Plantsoen van Boedapest. De stadstuin is naast een park ook een overbrugging voor het hoogteverschil in Leidsche Rijn Centrum. Onder het park komen ruimtes.

Lees meer over het Plantsoen van Budapest


Sociale huurwoningen van Mitros en Portaal (Tango)

Aan het toekomstige Park Leeuwesteyn komt een appartementengebouw met 178 sociale huurwoningen van Mitros en Portaal. Het gebouw wordt 6 tot 9 verdiepingen hoog en krijgt een gemeenschappelijke binnentuin.

Planning

 • Eind 2020: start bouw

Als de sociale huurwoningen beschikbaar zijn, worden ze verhuurd via Woningnet


Huurwoningen BUUR

Tussen de Grauwaartsingel en de Centrumboulevard in Leidsche Rijn Centrum Zuid komen 454 huurwoningen met een gezamenlijke binnentuin. Dit project heet BUUR. Het gebouw wordt aan de ene kant 6 verdiepingen hoog, en aan de andere kant 9 verdiepingen. Ongeveer 2 derde van de woningen wordt sociale huur en 1 derde middenhuur.

Planning

 • Eind 2020: start bouw

Sociale huurwoningen komen beschikbaar via Woningnet

Inschrijven voor de middenhuur appartementen via Woontank


Woningbouw Greenville

Tussen de Romestraat en Madridstraat komt Greenville. Het gebouw wordt rond 2 binnentuinen gebouwd. In totaal komen er 123 luxe koopwoningen.

Planning

 • Juni 2018: start verkoop woningen
 • 28 november 2018: start bouw woningen
 • In 2021: woningen klaar

Luxe appartementen aan de Madridstraat

Langs de Madridstraat en het toekomstige Park Leeuwesteyn komen 3 appartementencomplexen met luxe koopappartementen:

 • de Parkwachter (43 appartementen)
 • Park Avenue (43 appartementen)
 • Vestibule (45 appartementen)

Planning

 • De bouw van Parkwachter is gestart
 • In 2021: start bouw Vestibule en Park Avenue

Meer over Park Avenue op www.klunderarchitecten.nl

Meer over Vestibule op www.vestibule-utrecht.nl

Hulp en contact Project Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern

Telefoon

14 030

E-mail

leidscherijngroeit@utrecht.nl