Stadhuis: repareren gevel

Fase project:
in voorbereiding

Geplande uitvoering:
April-september 2024

We gaan de gevel van het stadhuis aan de kant van de Korte Minrebroederstraat repareren. Dat is nodig omdat eind 2023 een stuk natuursteen van de gevel afbrak. Het gaat om de bekende voorzetgevel die de Spaanse architect Enric Miralles heeft ontworpen.

Wat gaan we doen en waarom?

  • Eerst halen we de stalen frames van de gevel af. Deze brengen we naar de werkplaats van een gespecialiseerd bedrijf. Het bedrijf haalt de natuursteen uit de stalen frames en repareert de frames.  
  • Als de reparatie klaar is, worden de frames met het natuursteen weer op de gevel vastgemaakt. De afzetting en de steiger blijven staan totdat het werk klaar is. 

In november 2023 brak een stuk natuursteen van de gevel af. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, hebben we de voorzetgevel direct afgezet. Ook plaatsten we een steiger zodat we het probleem konden onderzoeken. De gevel bestaat uit stalen frames waarin stukken natuursteen zijn vastgemaakt. Uit onderzoek blijkt dat het natuursteen te strak is vastgemaakt in deze stalen frames. Hierdoor zijn scheuren in het natuursteen ontstaan en is uiteindelijk een stuk natuursteen van de gevel afgebroken. 
 

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
Begin april 2024Verwijderen van de stalen frames.
Zomer 2024Werk klaar. Weghalen steigers en hekken rond de gevel.

Geschiedenis

De voorzetgevel is ontworpen tijdens de verbouwing van het stadhuis in 1999-2000. Samen met de fontein is het een voorbeeld van de deconstructivistische ontwerpstijl van architect Enric Miralles. Een deconstructivistische ontwerpstijl is het ontwerpen van gebouwen die schots en scheef (lijken te) staan. Door de cultuurhistorische waarde willen we de voorzetgevel houden.

Hulp en contact Reparatie gevel stadhuis

Telefoon

14 030

E-mail

secretariaatvgu@utrecht.nl