Burgerzaken Ceremonie bij naturalisatie

De naturalisatieceremonie is een speciale bijeenkomst voor mensen die Nederlander worden. Tijdens de bijeenkomst krijgt u het besluit van Nederlanderschap. Dit is de laatste stap in het proces voor het krijgen van de Nederlandse nationaliteit.

Coronamaatregelen: geen naturalisatieceremonies

Door de coronamaatregelen kunnen de naturalisatieceremonies nu niet doorgaan.

Verklaring van Verbondenheid schriftelijk afleggen

De Verklaring van Verbondenheid kunt u daarom tijdelijk schriftelijk afleggen. Als uw verzoek voor de Nederlandse nationaliteit is goedgekeurd, krijgt u van ons een brief met meer informatie.

Deelname verplicht

Deelname is verplicht voor mensen vanaf 16 jaar die Nederlander willen worden. U legt op de naturalisatieceremonie een verklaring van verbondenheid af. Daarmee belooft u dat u:

  • de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen respecteert
  • de plichten zult vervullen.

Het besluit van Nederlanderschap treedt in werking op het moment dat de gemeente het aan u uitreikt. Als u er niet bij bent, wordt u geen Nederlander.

Wanneer is de ceremonie?

De naturalisatieceremonie is 1 keer per maand en op 15 december tijdens de nationale Naturalisatiedag. Kunt u niet op de afgesproken dag? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 030 voor een nieuwe afspraak.

Uitreiking besluit Nederlanderschap via de optieprocedure

Binnen 9 weken na ondertekening van het besluit dat u het Nederlanderschap krijgt.

Uitreiking besluit Nederlandschap via de naturalisatieprocedure

Binnen 6 weken na ondertekening door Zijne Majesteit moet u een uitnodiging ontvangen en binnen 6 weken na die uitnodiging moet het besluit worden uitgereikt. Het kan zijn dat u wegens drukte bij de gemeente de uitnodiging later ontvangt.

Paspoort

Een week na de ceremonie kunt u een paspoort aanvragen. Neem bij de aanvraag ook uw verblijfsvergunning en eventueel uw buitenlandse identiteitsbewijs mee.

Hulp en contact Burgerzaken

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur
Donderdag 8.30 - 20.00 uur

E-mail

burgerzaken@utrecht.nl

Bezoekadressen

  • Stadskantoor
    Stadsplateau 1, Utrecht
  • Wijkservicecentrum Vleuten-de Meern
    Dorpsplein 1, Vleuten