Ceremonie bij naturalisatie

De naturalisatieceremonie is een speciale bijeenkomst voor mensen die Nederlander worden. Tijdens de bijeenkomst krijgt u het besluit van Nederlanderschap. Dit is de laatste stap in het proces voor het krijgen van de Nederlandse nationaliteit.

Deelname verplicht

Deelname is verplicht voor mensen vanaf 16 jaar die Nederlander willen worden. U legt op de naturalisatieceremonie een verklaring van verbondenheid af. Daarmee belooft u dat u:

  • de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen respecteert
  • de plichten zult vervullen.

Het besluit van Nederlanderschap treedt in werking op het moment dat de gemeente het aan u uitreikt. Als u er niet bij bent, wordt u geen Nederlander. U krijgt van ons een brief waarin u wordt uitgenodigd voor een naturalisatieceremonie.

Wanneer is de naturalisatieceremonie?

De naturalisatieceremonie organiseren we 2 keer per maand en op 15 december tijdens de nationale Naturalisatiedag. Kunt u niet op de afgesproken dag? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 030 voor een nieuwe afspraak.

Uitreiking besluit Nederlanderschap via de optieprocedure

Binnen 9 weken na ondertekening van het besluit dat u het Nederlanderschap krijgt.

Uitreiking besluit Nederlandschap via de naturalisatieprocedure

Binnen 6 weken na ondertekening door Zijne Majesteit moet u een uitnodiging ontvangen en binnen 6 weken na die uitnodiging moet het besluit worden uitgereikt. Het kan zijn dat u wegens drukte bij de gemeente de uitnodiging later ontvangt.

Paspoort

Een week na de ceremonie kunt u een paspoort aanvragen. Neem bij de aanvraag ook uw verblijfsvergunning en eventueel uw buitenlandse identiteitsbewijs mee.

Hulp en contact Burgerzaken

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur
Donderdag 8.30 - 20.00 uur

E-mail

burgerzaken@utrecht.nl

Bezoekadressen

  • Stadskantoor
    Stadsplateau 1, Utrecht
  • Wijkservicecentrum Vleuten-de Meern
    Dorpsplein 1, Vleuten