Duurzame stad Circulaire stad

In Utrecht liggen veel kansen voor de circulaire economie. In onze sterk groeiende stad hebben we veel grondstoffen nodig. Er komt ook weer veel materiaal vrij dat we opnieuw kunnen gebruiken. In 2050 wil Utrecht als stad helemaal circulair zijn.

Wat is de circulaire economie?

In een kringloopeconomie of circulaire economie bestaat geen afval en gooien we niets weg. Alle onderdelen van een gebouw, een meubel of een kledingstuk zien we als grondstoffen. Deze grondstoffen gebruiken we in de toekomst weer voor andere producten. Bekijk een video van nu.nl met meer uitleg over circulaire economie.

Wat kunt u zelf doen?

  • Zamel uw (bedrijfs)afval gescheiden in. Ongeveer 75% van het huishoudelijk afval is nog te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten.
  • Gooi oude apparaten niet weg maar laat ze repareren bij bijvoorbeeld een Repair cafĂ©.
  • Kijk op cirkelregio-utrecht.nl wat u zelf nog meer kunt doen als inwoner of als ondernemer.

Hebt u een idee waarmee we Utrecht meer circulair kunnen maken?

Stuur dan een e-mail dan naar circulair@utrecht.nl.

Wat doet de gemeente?

Circulaire economie staat nu nog in de kinderschoenen. Daarom werken we stap-voor-stap. In het plan Utrecht Circulair 2020-2023 hebben we afgesproken dat we beginnen met leren en experimenteren. Tot en met 2023 geven we extra aandacht aan deze onderwerpen:

Samenwerking

Uiteindelijk willen we dat Utrecht 100% circulair is in het jaar 2050. Om dit doel te bereiken werken we samen met bijvoorbeeld de Alliantie Cirkelregio Utrecht en MVO Nederland. In Europa werken we samen via projecten als URGE en REDUCES.

Hulp en contact Circulaire stad

Telefoon

14 030

E-mail

circulair@utrecht.nl