Duurzame stad Circulaire stad

In Utrecht liggen veel kansen voor de circulaire economie. In onze sterk groeiende stad hebben we veel grondstoffen nodig. Er komt ook weer veel materiaal vrij dat we opnieuw kunnen gebruiken. In 2050 wil Utrecht als stad helemaal circulair zijn.
Op deze pagina:
Wat is de circulaire economie?
Wat is de circulaire economie?
In een kringloopeconomie of circulaire economie bestaat geen afval en gooien we niets weg. Alle onderdelen van een gebouw, een meubel of een kledingstuk zien we als grondstoffen. Deze grondstoffen gebruiken we in de toekomst weer voor andere producten. Bekijk een video van nu.nl met meer uitleg over circulaire economie.
Wat kunt u als inwoner doen?
In Utrecht gooiden we in 2021 per persoon 413 kilo afval weg. Minder afval bespaart grondstoffen en energie. Zo zorgt u voor minder afval:
- Probeer wat stuk is te repareren bij een Repair Café, zoals apparaten of kleding.
- Koop vaker tweedehands, bijvoorbeeld bij een kringloopwinkel.
- Deel en leen spullen. Er zijn steeds meer deel- en ruilplatforms, zoals Peerby.
- Verspil minder voedsel.
- Gebruik wasbare luiers. Met wasbare luiers bespaart u zo'n 25 kilo luierafval per maand.
- Vul uw eigen waterfles in plaats van losse flesjes te kopen. In Utrecht zijn verschillende kraanwatertappunten.
- Bespaar papierafval met een Nee-Nee-sticker op uw brievenbus. Zonder sticker krijgt u geen reclame maar nog wel huis-aan-huisbladen.
- Print minder en slimmer (dubbelzijdig en liefst met 2 pagina's op 1 kant). Zo bespaart u inkt en papier.
- Neem zelf een stevige tas mee als u boodschappen doet of gaat winkelen.
- Gooi afval in de juiste bak. Zo kunnen we meer hergebruiken.
- Verbouw en klus duurzaam.
Lees op de website van Cirkelregio Utrecht wat u als inwoner nog meer kunt doen
Wat kunt u als ondernemer doen?
Door circulaire keuzes te maken, zorgt u voor een betere werk- en leefomgeving voor iedereen. Afval minderen en grondstoffen hergebruiken is innovatief en duurzaam. We kunnen uw bedrijfsafval gescheiden inzamelen. Kijk ook op de website van Cirkelregio Utrecht voor alle service op maat voor ondernemers. Daar vindt u ook inspirerende initiatieven.
De Groene Loper
We willen voor circulaire ondernemers een 'groene loper' zijn. Wilt u circulair ondernemen in Utrecht en hebt u vragen of ideeën? Stuur een e-mail naar circulair@utrecht.nl. We plannen een kennismakingsgesprek en kijken hoe we u het beste kunnen helpen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over het vinden van een netwerk, hulp bij de ontwikkeling van uw product of dienst of om de juiste weg binnen de gemeente te vinden.
Wat kunt u verder doen?
- Kijk op de website van Het Versnellingshuis voor inspiratie en informatie over circulair ondernemen.
- Impact030 biedt elke maand gratis adviesgesprekken aan voor moeilijke, inhoudelijke vraagstukken van Utrechtse ondernemers.
- De CIRCO Hub Midden Nederland helpt ondernemers en creatieve professionals hun producten, diensten en businessmodellen circulair door te ontwikkelen of (her)ontwerpen.
Wat doet de gemeente?
Circulaire economie is in ontwikkeling. We werken in Utrecht stap-voor-stap om een circulaire stad te worden. In het plan Utrecht Circulair 2020-2023 hebben we afgesproken dat we beginnen met leren en experimenteren. Tot en met 2023 geven we extra aandacht aan deze onderwerpen:
- We zorgen dat Utrecht aantrekkelijk is voor circulaire bedrijven.
- We kopen zelf zoveel mogelijk circulair en maatschappelijk verantwoord in.
- We bouwen wegen en gebouwen zo circulair mogelijk. Ook zijn er voor nu 20 gebiedsontwikkelingen en bouwprojecten gekozen waarbij we circulair bouwen stimuleren. Bijvoorbeeld Leeuwesteyn, het opnieuw inrichten van het Beurskwartier en de ontwikkeling van bedrijvenpark Strijkviertel.
- We helpen inwoners en bedrijven hun afval te scheiden.
- We moedigen Utrechtse scholen aan om circulaire lessen en opleidingen aan te bieden. Een voorbeeld is het lespakket Utrecht Schone Stad voor basis- en middelbare scholen. Er is aandacht voor het voorkomen, scheiden en recyclen van afval.
Samenwerking
Uiteindelijk willen we dat Utrecht 100% circulair is in het jaar 2050. Om dit doel te bereiken werken we samen met bijvoorbeeld de Alliantie Cirkelregio Utrecht en MVO Nederland. In Europa werken we samen via projecten als URGE en REDUCES.