Elektrisch vervoer

Scooters

In Utrecht moedigen we het gebruik van elektrisch vervoer aan. Daarmee verbeteren we de luchtkwaliteit. Dit is beter voor het klimaat. Zo maken we van Utrecht een gezonde en leefbare stad.

Hoe doen we dat?

We proberen het gebruik van elektrisch vervoer aan te moedigen door:

  • Plaatsen van laadpalen door heel Utrecht. We plaatsen een nieuwe laadpaal zodra die nodig is. Dit doen we volgens het locatieplan openbare laadpalen.
  • Vervangen van onze eigen auto’s door schonere, elektrische voertuigen, bijvoorbeeld elektrische veegwagens, elektrische bestelauto's en elektrische scooters.
  • Overgaan van het openbaar vervoer in en om Utrecht op elektrisch.
  • Ondersteunen van ondernemers die kiezen voor elektrisch vervoer en andere vormen van schoon vervoer zoals het delen van auto’s.

Bekijk ook de infographic (pdf, 2,1 MB) over wat wij doen om het verkeer 'zero emissie' (uitstootvrij) te maken.

Plannen voor genoeg laadpalen in de stad

Hoe zorgen we dat er in 2030 voldoende laadpalen in de stad staan om alle elektrische auto’s mee op te laden? Dit staat beschreven in het Plan laadinfrastructuur Utrecht 2030.

Bekijk het Plan laadinfrastructuur Utrecht 2030 (pdf, 9,72 MB)

In 2025 uitstootvrije zone voor bestelauto’s en vrachtwagens

Voor bestelauto’s en vrachtwagens geldt vanaf 2025 een uitstootvrije zone (zero emission) in het gebied van de huidige milieuzone. Bestelauto’s en vrachtwagens die vanaf 2025 worden gekocht, mogen alleen in die zone komen als ze geen uitstoot geven. Voor bestelauto’s en vrachtwagens die eerder dan 2025 zijn gekocht, geldt een landelijke overgangsregeling. Vanaf 2028 moeten alle bestelauto’s uitstootvrij zijn in de zero emission zone. Vanaf 2030 geldt dit ook voor vrachtwagens. De Rijksoverheid biedt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025 subsidie aan ondernemers die overstappen op een nieuwe schone bedrijfsauto. Ook zijn er verschillende belastingregelingen die investeren in een schone bedrijfswagen voordeliger maken.

Subsidies en regelingen

De gemeente heeft zelf op dit moment geen subsidies voor elektrisch rijden. Er zijn landelijke regelingen voor elektrisch rijden. Lees hierover de website van Nederland Elektrisch.

Elektrisch deelvervoer

Wist u dat er ook elektrische deelauto's bij u in de buurt staan? U kunt deze via verschillende bedrijven huren. Handig voor als u af en toe een auto nodig hebt.

Meer over deelauto’s

Is elektrisch vervoer ook echt schoon?

Elektrisch rijden is beter voor de luchtkwaliteit in de stad, omdat er geen schadelijke uitlaatgassen als stikstofoxiden en fijn stof bij vrijkomen. Deze auto’s zijn zuiniger in energie en zorgen voor 30-55% minder CO2-uitstoot dan standaard auto’s. De winst is nog groter bij gebruik van duurzame stroom. Daarom biedt de gemeente Utrecht alleen groene stroom aan op de laadpalen.

Hulp en contact Elektrisch vervoer

Telefoon

14 030

E-mail

utrechtelektrisch@utrecht.nl