Aardgasvrij verwarmen

In Utrecht stappen we over op schone energie. Dat betekent dat we stoppen met het gebruik van aardgas om huizen en gebouwen te verwarmen en te koken. Zo werken we aan een gezonde en prettige stad om in te wonen en werken, óók voor volgende generaties.

Aardgasvrij wonen, wat verandert er?

Als we geen aardgas meer willen gebruiken, hebben we iets anders nodig om huizen mee te verwarmen en op te koken. Koken kan bijvoorbeeld ook elektrisch met een inductiekookplaat. Aardgasvrije verwarming van uw woning kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een aansluiting op een warmtenet of via een warmtepomp. 

Ondertussen kunt u ook zelf aan de slag met het verduurzamen en isoleren van uw woning. Daarmee bespaart u direct op uw energierekening. Lees meer over:

Wanneer is mijn buurt aardgasvrij?

Heel Utrecht is in ieder geval vóór 2050 aardgasvrij. Dat hebben we afgesproken in het Klimaatakkoord. Dat lijkt ver weg, maar als we dit willen halen moeten we op tijd beginnen.

Onderstaande video laat zien wat er komt kijken bij het aardgasvrij maken van de stad.

Waarom aardgasvrij?

In een stad met steeds meer inwoners, bezoekers en bedrijven hebben we steeds meer energie nodig. Bijvoorbeeld om onze gebouwen te verwarmen en om te koken. Daarvoor gebruiken we nu vooral aardgas: een fossiele brandstof. Als je aardgas verbrandt, komt er CO₂ vrij. Dat draagt bij aan opwarming van de aarde, en daarmee aan klimaatverandering. Daarom stoppen we in Nederland met het gebruik van aardgas en stappen we over op schone energie.

Kosten aardgasvrij verwarmen 

We kunnen ons voorstellen dat u zich zorgen maakt over de overstap naar aardgasvrij. En over de kosten die daarbij horen. Ons uitgangspunt is dat u in de nieuwe situatie niet meer gaat betalen dan u zou betalen voor aardgas.

Cijfers aardgasvrij 

In Utrecht zijn zo’n 130.000 huizen en andere gebouwen nog aangesloten op aardgas. In 2050 moeten alle woningen en bedrijven aardgasvrij zijn. Bent u benieuwd naar de cijfers over energie en gasaansluitingen in Utrecht? Bekijk dan het dashboard aardgasvrij.

Meer informatie, tips en advies over aardgasvrij wonen

Hulp en contact Aardgasvrij

Telefoon

14 030

E-mail

aardgasvrij@utrecht.nl