Utrecht aardgasvrij

We zijn begonnen met de voorbereidingen om de eerste 24 buurten van de stad aardgasvrij te maken. Het gaat in totaal om zo’n 40.000 woningen verspreid over de stad, ongeveer een derde van het totaal. Overstappen gaat stap voor stap en doen we samen met de buurt.
Waar zijn we al gestart?
Overvecht-Noord is de 1e wijk in Utrecht die overstapt naar een duurzame manier van verwarmen. Daarnaast starten we in 2023 en 2024 in nog 20 andere buurten. Dat betekent dat we in deze buurten gaan onderzoeken hoe ze aardgasvrij kunnen worden. In elke buurt starten we me een bijeenkomst over het besparen van energie en de overstap naar aardgasvrij wonen. In het menu ziet u in welke buurten we al begonnen zijn.
Utrecht aardgasvrij, samen komen we er dichterbij
Planning: wanneer is uw buurt aan de beurt?
Vul uw postcode in op deze interactieve kaart en zie in welk blok uw buurt is ingedeeld.
Blok 1
Tot uiterlijk 2026 maken we met de buurten in dit blok wijkuitvoeringsplannen (WUP). Dit duurt ongeveer 3 jaar per plan. Is een plan klaar? Dan stapt de buurt in 8 jaar over op schone energie. De buurten in dit blok zijn uiterlijk gereed in 2034.
- Dichterswijk
- Egelantierstraat, Mariëndaalstraat e.o.
- Elinkwijk en omgeving
- Geuzenwijk
- Huizingalaan, K. Doormanlaan en omgeving
- Kanaleneiland-Zuid
- Neckardreef en omgeving
- Ondiep
- Oog in Al
- Oud Hoograven-Noord
- Oud Hoograven-Zuid
- Oudwijk
- Rivierenwijk
- Staatsliedenbuurt
- Sterrenwijk
- Taag- en Rubicondreef en omgeving
- Tigrisdreef en omgeving
- Vechtzoom-noord, Klopvaart
- Vechtzoom-zuid
- Wilhelminapark en omgeving
- Wittevrouwen
- Wolga- en Donaudreef en omgeving
- Zambesidreef en omgeving
- Zamenhofdreef en omgeving
Blok 2
Tot uiterlijk 2032 maken we met de buurten in dit blok wijkuitvoeringsplannen (WUP). Dit duurt ongeveer 3 jaar per plan. Is een plan klaar? Dan stapt de buurt in 8 jaar over op schone energie. De buurten in dit blok zijn uiterlijk gereed in 2040.
- Abstede, Tolsteegsingel e.o.
- Bleekstraat en omgeving
- Buiten Wittevrouwen
- De Meern-Noord
- De Meern-Zuid
- Grauwaart
- Het Zand-Oost
- Het Zand-West
- Hoge Weide
- Hooch Boulandt
- Langerak
- Lauwerecht
- Leeuwesteyn
- Parkwijk-Noord
- Parkwijk-Zuid
- Pijlsweerd-Noord
- Rijnvliet
- Schaakbuurt en omgeving
- Terwijde-Oost
- Terwijde-West
- Transwijk-Noord
- Transwijk-Zuid
- Tuindorp en Van Lieflandlaan-West
- Tuinwijk-Oost
- Tuinwijk-West
- Utrecht Science Park
- Veldhuizen
- Vleuten
- Vleuterweide-Noord/Oost/Centrum
- Vleuterweide-West
- Vleuterweide-Zuid
- Vogelenbuurt
- Welgelegen, Den Hommel
- Zeeheldenbuurt, Hengeveldstraat en omgeving
Blok 3
Tot uiterlijk 2042 maken we met de buurten in dit blok wijkuitvoeringsplannen (WUP). Dit duurt ongeveer 3 jaar per plan. Is een plan klaar? Dan stapt de buurt in 8 jaar over op schone energie. De buurten in dit blok zijn uiterlijk gereed in 2050.
- 2e Daalsebuurt en omgeving
- Bokkenbuurt
- Galgenwaard en omgeving
- Haarrijn
- Haarzuilens en omgeving
- Halve Maan-Noord
- Halve Maan-Zuid
- Julianapark en omgeving
- Kanaleneiland-Noord
- L. Napoleonplantsoen en omgeving
- Laan van Nieuw Guinea-Spinozaplantsoen
- Leidsche Rijn-Centrum
- Leidseweg en omgeving
- Lombok-Oost
- Lombok-West
- Lunetten-Noord
- Lunetten-Zuid
- Maarschalkerweerd en Mereveld
- Máximapark
- Nieuw Engeland, Th. a. Kempisplantsoen en omgeving
- Nieuw Hoograven-Noord
- Nieuw Hoograven-Zuid
- Nijenoord, Hoogstraat en omgeving
- Pijlsweerd-Zuid
- Poldergebied Overvecht
- Prins Bernhardplein en omgeving
- Queeckhovenplein en omgeving
- Rijnenburg
- Rijnsweerd
- Rubenslaan en omgeving
- Schildersbuurt
- Tolsteeg en Rotsoord
- Tuindorp-Oost
- Voordorp en Voorveldsepolder
- Watervogelbuurt
- Zuilen-Noord
Maatwerk Binnenstad (binnen de singel)
De oude Binnenstad is erg ingewikkeld en krijgt een maatwerkaanpak tot 2050. Dat betekent dat de aanpak zoveel mogelijk aansluit op werkzaamheden die in deze periode toch al moeten plaatsvinden.
- Breedstraat, Plompetorengracht en omgeving
- Domplein, Neude, Janskerkhof
- Lange Elisabethstraat, Mariaplaats en omgeving
- Lange Nieuwstraat en omgeving
- Nieuwegracht-Oost
- Nobelstraat en omgeving
- Springweg en omgeving, Geertebuurt
- Wijk C
Maatwerk bedrijventerreinen
Er komt een vervolgonderzoek met en over bedrijventerreinen. De planning tot 2050 voor bedrijventerreinen volgt na het afronden van het onderzoek.
- Bedrijvengebied Kanaleneiland-zuid
- Bedrijvengebied Oudenrijn
- Bedrijvengebied Papendorp
- Bedrijvengebied Strijkviertel
- Bedrijvengebied De Wetering
- Bedrijvengebied Lage Weide
- Bedrijvengebied Overvecht
- Hoog-Catharijne, NS en Jaarbeurs
- Schepenbuurt, Cartesiusweg e.o.
Hoe aardgasvrij?
Kookt u op een gasfornuis? Of heeft u nog een cv-ketel op aardgas? Dan gaat er iets veranderen bij de overstap naar aardgasvrij wonen. Voor de overstap op elektrisch koken is inductie de beste oplossing. Op de kaart ziet u wat de meest voor de hand liggende oplossing is voor uw buurt als alternatief voor verwarmen op aardgas. Deze oplossing voor aardgasvrije verwarming gaan wij nog verder onderzoeken.
Wat betekent aardgasvrij wonen voor u?
Wat gaan we doen?
Overstappen op een andere manier van verwarmen en koken gaat niet van het ene op het andere moment. Hieronder ziet u de 6 stappen die we gaan zetten tot de hele buurt aardgasvrij is. We schatten in dat we hier zo’n 10 jaar mee bezig zijn.
De eerste 3 stappen doen we in ongeveer 2 jaar en staan vooral in het teken van onderzoeken en een plan maken. Dit plan noemen we een uitvoeringsplan. De gemeenteraad bekijkt vervolgens het plan. Keurt de gemeenteraad het plan goed? Dan ontvangt iedereen in de buurt aan aanbod om over te stappen op de nieuwe manier van verwarmen en starten de werkzaamheden in uw buurt.
In de tussentijd werkt de gemeente samen met partners en de Rijksoverheid om de overstap betaalbaar te maken. We willen dat u in de nieuwe situatie niet meer gaat betalen dan u zou betalen voor aardgas.

Buurtaanpak in 6 stappen
1. Buurt in kaart
Als uw buurt aan de beurt is, krijgt u van ons een brief met informatie. Ook nodigen we u uit voor een informatiebijeenkomst. Hier bespreken we wat we de komende tijd gaan doen en hoe en wanneer u mee kan denken.
We brengen alle belangrijke informatie over de buurt in kaart. Bijvoorbeeld welke huizen er staan, welke kabels en leidingen er in de grond liggen en wie er in de buurt wonen en werken.

2. Onderzoek
Als we een goed beeld hebben van de buurt, beginnen we met het onderzoeken van de nieuwe warmte-oplossing. Hiervoor maken we analyses en berekeningen. We willen dat de warmte-oplossing duurzaam en betaalbaar is, maar willen ook graag weten wat uw wensen zijn. We nodigen u uit om hierover mee te denken.

3. Uitvoeringsplan
Als we een beter beeld hebben van de wensen, voorwaarden en de warmte-oplossing, werken we het plan verder uit. Uiteindelijk maken we een zogenaamd wijkuitvoeringsplan. Hierin staat wat de nieuwe warmte-oplossing wordt, wie dat gaat aanleggen en hoe we dit gaan betalen. De gemeenteraad moet het plan goedkeuren.

4. Aanbod
Als de gemeenteraad het eens is met het plan, krijgt u als bewoner een aanbod om mee te doen. Bijvoorbeeld om uw huis aan te sluiten op een warmtenet of te verwarmen met een warmtepomp. Wilt u niet meedoen met de aangeboden oplossing? Dan kunt u zelf een andere mogelijkheid uitwerken. Dit moet wel aan dezelfde eisen voldoen als de aangeboden oplossing. Het moet bijvoorbeeld net zo duurzaam zijn.

5. Voorbereidende werkzaamheden
Als we weten wie er meedoen aan de nieuwe oplossing, beginnen we met het voorbereiden van de uitvoering. Buiten op straat en onder de grond gaan er dingen veranderen. Maar ook binnen in woningen en andere gebouwen. Dat moeten we goed voorbereiden.

6. Werk in uitvoering
Als de voorbereiding klaar is, beginnen de werkzaamheden in uw buurt. De buurt gaat stap voor stap over op de nieuwe vorm van verwarmen. Dat betekent bijvoorbeeld het aanleggen van leidingen in de ondergrond voor het warmtenet. Of het steviger maken van het elektriciteitsnetwerk. En het aansluiten van gebouwen op het aangelegde warmtenet. We houden in de gaten of alles volgens afspraak gaat en als het nodig is, bieden we u hulp.
Goed om te weten
Grenzen buurtindeling
Op de interactieve kaart zijn de buurtgrenzen aangehouden zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die aangeeft. Wij vinden dat de grenzen van een buurt niet beperkend moeten zijn. Ze geven vooral richting. Aangrenzende huizen of straten van een buurt kunnen we toevoegen aan een buurtaanpak als dat logisch is.
Verschillende oplossingen binnen buurten zijn mogelijk
De meest logische oplossing in de eerste buurten is een warmtenet. Maar dit betekent niet dat elk gebouw in die buurt op een warmtenet wordt aangesloten. Binnen een buurt kunnen oudere en nieuwere gebouwen voorkomen of kunnen buurtinitiatieven een eigen duurzame oplossing bedenken. Ook kunnen voor bedrijven andere oplossingen interessant zijn dan voor woningen. De meest logische oplossing voor de hele buurt vormt dus een startpunt voor verder onderzoek tijdens de buurtaanpak.
Wilt u nu al aan de slag?
Wilt u weten wat u nu al kunt doen om uw huis duurzamer te maken? Kijk dan op jouwhuisslimmer.nl/utrecht.