Dichterswijk en Rivierenwijk

Fase project:
In voorbereiding

Verwachte uitvoering:
Tussen 2025 en 2034

In Utrecht stappen we over op aardgasvrij verwarmen en koken. In uw buurt gaan we onderzoeken hoe aardgasvrij op een goede en betaalbare manier kan. Overstappen naar aardgasvrij doen we stap voor stap en samen met de buurt.

Spreekuur

Wilt u weten wat aardgasvrij voor u betekent? Kom dan naar het spreekuur.

Wanneer
elke 2e donderdag van de maand
Waar
De Nieuwe Jutter (Amerhof 66)
Hoe laat
14.00 tot 16.00 uur

Woont of werkt u in Dichterswijk of Rivierenwijk?

Weet u niet zeker of uw woning in Dichterswijk of Rivierenwijk? Vul dan uw postcode in op de kaart en zie wanneer u aan de beurt bent om van het aardgas af te gaan.

Hoe ver zijn we?

We staan nog helemaal aan het begin. We schatten in dat we zo’n 10 jaar nodig hebben om de buurt aardgasvrij te maken. De eerste 2 jaar onderzoeken we wat voor iedereen de beste oplossing is. Dit schrijven we op in een plan.

Bekijk de 6 stappen die we moeten doorlopen

Verandert er iets voor u? 

Er verandert in de toekomst iets in uw woning of bedrijf als u: 

  • Nog kookt op een gasfornuis. Overstappen op elektrisch koken, is dan een goede oplossing. 
  • Een ketel of boiler op gas hebt voor uw verwarming en warm water. We onderzoeken de komende jaren of een aansluiting op een warmtenet voor uw woning de beste manier is om aardgasvrij te verwarmen. Een andere optie is een warmtepomp.  
  • Voor uw bedrijf aardgas gebruikt, bijvoorbeeld in een stomerij of restaurant. 

Bent u al aangesloten op een warmtenet (stadsverwarming) of een warmtepomp? En kookt u al elektrisch? Dan verandert er voor u niets.

Wat kunt u zelf doen?

Om aardgasvrij te worden is het nodig dat we gebouwen isoleren en het energiegebruik verminderen. U kunt zelf alvast bijdragen door uw gebouw te verduurzamen en te isoleren. Op deze manier kunt u direct besparen op uw energierekening.

Wat betekent aardgasvrij wonen voor u?

Meedenken over de plannen in uw buurt

Begin 2024 starten we het onderzoek over het aardgasvrij worden van uw buurt. We vinden het belangrijk dat inwoners en ondernemers hierover meedenken. Dat kan op meerdere manieren. Deze staan op de website van DenkMee. Daar vindt u ook alle resultaten. 

Wat gebeurt wanneer?

WanneerWat
12 december 2023Informatiebijeenkomst Dichterswijk en Rivierenwijk aardgasvrij
Begin 2024Start participatie en onderzoek in Dichterwijk en Rivierenwijk
2025

Concept Uitvoeringsplan Dichterswijk en Rivierenwijk klaar. In dit plan staat:

  • wat de nieuwe manier van verwarmen wordt
  • wie het gaat aanleggen en wanneer
  • hoe we dit gaan betalen
 
2025Besluitvorming over Uitvoeringsplan Dichterswijk en Rivierenwijk. Als de gemeenteraad van Utrecht dit plan goed vindt, stelt de raad het plan vast en is het definitief.
Na 2025

Als de gemeenteraad het uitvoeringsplan heeft vastgesteld, dan  

ontvangt iedereen in de buurt een aanbod om over te stappen op de nieuwe manier van verwarmen en starten de werkzaamheden in uw buurt.

Wat is er al gebeurd?

  • 28 november tot en met 17 december 2023: buurtpeiling Dichterswijk en Rivierenwijk
  • Eind 2021: gemeenteraad heeft Transitievisie Warmte deel 2 vastgesteld. Dichterswijk en Rivierenwijk zijn 2 van de 20 buurten waar we de komende jaren van start gaan
  • Half 2021: gemeenteraad heeft Transitievisie Warmte deel 1 vastgesteld. In Dichterswijk en Rivierenwijk lijkt het meest logische alternatief voor aardgas een warmtenet

Op de hoogte blijven

We delen regelmatig nieuws via de digitale nieuwsbrief van de gemeente Utrecht. Meld u aan voor de nieuwsbrief en kies voor nieuws uit Utrecht-Zuidwest (subwijk: Dichterswijk, Rivierenwijk).

Meld u aan voor Nieuwsbrief Utrecht

Hulp en contact Aardgasvrij

Telefoon

14 030

E-mail

aardgasvrij@utrecht.nl