Kanaleneiland-Zuid

Fase project:
In voorbereiding

Verwachte uitvoering:
Tussen 2025 en 2034

In Utrecht stappen we over op aardgasvrij verwarmen en koken. In uw buurt gaan we onderzoeken hoe aardgasvrij op een goede en betaalbare manier kan. Overstappen naar aardgasvrij doen we stap voor stap en samen met de buurt.

Spreekuur

Wilt u weten wat aardgasvrij voor u betekent en welke stappen u kunt zetten om te verduurzamen en isoleren? Kom dan naar het wekelijkse inloopspreekuur.

 • Wanneer: elke vrijdag
 • Waar: Bibliotheek Kanaleneiland (Al-Masoedilaan 188)
 • Hoe laat: 10.00 tot 11.00 uur

Woont of werkt u in Kanaleneiland-Zuid?

Weet u niet zeker of uw woning in Kanaleneiland-Zuid valt? Vul dan uw postcode in op de kaart en zie wanneer u aan de beurt bent om van het aardgas af te gaan.

Hoe ver zijn we?

We staan nog helemaal aan het begin. We schatten in dat we zo’n 10 jaar nodig hebben om de buurt aardgasvrij te maken. De eerste 2 jaar onderzoeken we wat voor iedereen de beste oplossing is. Dit schrijven we op in een plan.

Bekijk de 6 stappen die we moeten doorlopen

Kanaleneiland-Zuid aardgasvrij, samen komen we er dichterbij

Verandert er iets voor u?

Er verandert in de toekomst iets in uw woning of bedrijf als u: 

 • Nog kookt op een gasfornuis. Overstappen op elektrisch koken, is dan een goede oplossing. 
 • Een ketel of boiler op gas hebt voor uw verwarming en warm water. We onderzoeken de komende jaren of een aansluiting op een warmtenet voor uw woning de beste manier is om aardgasvrij te verwarmen. Een andere optie is een warmtepomp.  
 • Voor uw bedrijf aardgas gebruikt, bijvoorbeeld in een stomerij of restaurant. 

Bent u al aangesloten op een warmtenet (stadsverwarming) of een warmtepomp? En kookt u al elektrisch? Dan verandert er voor u niets.

Wat kunt u zelf doen?

Om aardgasvrij te worden is het nodig dat we gebouwen isoleren en het energiegebruik verminderen. U kunt zelf alvast bijdragen door uw gebouw te verduurzamen en te isoleren. Op deze manier kunt u direct besparen op uw energierekening.

Wat betekent aardgasvrij wonen voor u?

Meedenken over de plannen in uw buurt

Op dit moment onderzoeken wij hoe uw buurt aardgasvrij kan worden. We vinden het belangrijk dat inwoners en ondernemers hierover meedenken. Dat kan op meerdere manieren. Deze staan op de website van DenkMee. Daar vindt u ook alle resultaten.

Wat gebeurt wanneer?

WanneerWat
2025

Concept Uitvoeringsplan Kanaleneiland-Zuid gereed. In dit plan staat:

 • wat de nieuwe manier van verwarmen wordt
 • wie het gaat aanleggen en wanneer
 • hoe we dit gaan betalen.
 
2025Besluitvorming over Uitvoeringsplan Kanaleneiland-Zuid. Als de gemeenteraad van Utrecht dit plan goed vindt, stelt de raad het plan vast en is het definitief.
Na 2025

Als de gemeenteraad het uitvoeringsplan heeft vastgesteld, dan  

ontvangt iedereen in de buurt een aanbod om over te stappen op de nieuwe manier van verwarmen en starten de werkzaamheden in uw buurt.

Wat is er al gebeurd?

 • Najaar 2023: start participatie en onderzoek in Kanaleneiland-Zuid
 • Juni – 20 september 2023: buurtpeiling Kanaleneiland-Zuid
 • 12 september 2023: informatiebijeenkomst Kanaleneiland-Zuid aardgasvrij
 • Eind 2021: gemeenteraad heeft Transitievisie Warmte deel 2 vastgesteld. Kanaleneiland-Zuid is een van de 24 buurten waar we de komende jaren van start gaan.
 • Medio 2021: gemeenteraad heeft Transitievisie Warmte deel 1 vastgesteld. In Kanaleneiland-Zuid is het meest logische alternatief voor aardgas een warmtenet.

Op de hoogte blijven

We delen regelmatig nieuws via de digitale nieuwsbrief van de gemeente Utrecht. Meld u aan voor de nieuwsbrief en kies voor nieuws uit Utrecht-Zuidwest.

Meld u aan voor Nieuwsbrief Utrecht

Hulp en contact Aardgasvrij

Telefoon

14 030

E-mail

aardgasvrij@utrecht.nl