Buurtidee energie

Hebt u een idee rondom energie en wilt u daar samen met mensen uit de straat of de buurt mee aan de slag? Of bent u al bezig en kunt u extra hulp gebruiken? Op deze pagina vindt u de informatie die u nodig hebt om met uw buurt aan de slag te gaan met energie.

Samen met uw buurtgenoten wilt u aan de slag met een idee om de buurt te verbeteren op het gebied van energie. U kunt dan bijvoorbeeld een plan maken om samen energie te besparen, energie op te wekken of met de buurt over te stappen naar een duurzame vorm van verwarmen, zonder aardgas.

Veemarkt Samen aan de slag met energie

Leren van anderen

In verschillende Utrechtse buurten zijn bewoners al samen aan de slag met energie besparen, opwekken of nieuwe manieren van verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan buurtgenoten die samen isolatie voor hun huizen inkopen, zodat niet ieder voor zichzelf alles hoeft uit te zoeken. Op de overzichtskaart ziet u welke buurten al samen bezig zijn. Bij de activiteiten staan ook contactgegevens. U kunt bij hen terecht voor meer informatie over hun activiteiten.

Expeditie warmte

Buurtgenoten die aan de slag willen met nieuwe manieren van warmte kunnen de ervaringen gebruiken van ‘Expeditie warmte’. Hierin onderzochten 5 teams van Utrechtse inwoners samen met bedrijven hoe zij hun huizen kunnen verwarmen met warmte uit de eigen buurt. Van water uit de plaatselijke rivier of warmte uit de bodem, tot de restwarmte van een bedrijf om de hoek.

Uw buurt duurzaam verwarmen

Hebt u een plan om uw buurt op een andere, duurzame manier te verwarmen? Dan bekijken we of dit een goed plan is voor alle bewoners van uw buurt, dus ook voor de bewoners die niet willen meedoen aan uw plan. Ook kijken we of er voldoende steun in de buurt is voor het plan.

Warmtenet aanleggen of uitbreiden

Wilt u met uw buurt een warmtenet aanleggen of een bestaand warmtenet uitbreiden? Dan gelden er een aantal voorwaarden:

  1. Duurzaamheid: de bron die zorgt voor de warmte in het warmtenet moet (op termijn) duurzaam zijn.
  2. Betaalbaarheid: iedereen in Utrecht moet een comfortabel en duurzaam verwarmd gebouw hebben, zonder meer te betalen dan bij het gebruik van aardgas. 
  3. Betrouwbaarheid: mensen kunnen erop vertrouwen dat ze altijd kunnen verwarmen. Nu en in de toekomst.
  4. Transparantie: het moet voor iedereen duidelijk zijn hoe de kosten voor de warmte worden vastgesteld.
  5. Open net: er moet een mogelijkheid zijn voor nieuwe partijen om ook warmte te leveren aan het bestaande net.
  6. Keuzevrijheid: mensen moeten  kunnen kiezen voor een warmteoplossing, warmtebron of leverancier.

Open net en keuzevrijheid vinden we belangrijk, maar dit mag niet ten koste gaan van de eerste 4 voorwaarden.

Bekijk de volledige voorwaarden in de Transitievisie Warmte

Kennis en ervaringen uitwisselen

De gemeente Utrecht organiseert bijeenkomsten om kennis en ervaringen te delen. Elke keer zal een ander onderwerp centraal staan. Wilt u voor deze reeks bijeenkomsten een uitnodiging ontvangen? Of een onderwerp aandragen? Stuur dan een e-mail.

Contactpersoon buurtideeën energie

Binnen de gemeente hebben we een contactpersoon waarbij u terecht kunt voor al uw vragen over (het starten van) een buurtidee rondom het thema energie. Neem contact op via e-mail.

Subsidies

Er zijn verschillende vergoedingsmogelijkheden op gemeentelijk, provinciale en landelijke subsidies:

Meer informatie over energie

Hulp en contact Energie

Telefoon

14 030

E-mail

energie@utrecht.nl

X (eerder Twitter)

@Energie030