Energie opwekken

In Utrecht maken we samen de overstap naar schone energie. Onze energievraag is zo groot dat we alle duurzame energiebronnen nodig hebben om de energie te blijven leveren. Denk daarbij aan zonnepanelen, windmolens en de winning van aardwarmte.
Zonne-energie
Met bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties kijken we als gemeente hoe we op een slimme manier zonne-energie kunnen opwekken.
Windenergie
We onderzoeken hoe we in het poldergebied Rijnenburg en Reijerscop op grote schaal duurzame energie kunnen produceren met behulp van zonne- en/of windenergie. Ook onderzoeken we samen met de stad of we op andere plekken windenergie kunnen opwekken. Informatie over de projecten leest u in de Regionale Energiestrategie.
Aardwarmte
We bekijken of, waar en hoe we warmte uit de aarde kunnen halen. Aardwarmte lijkt de bron te zijn waarmee we Utrecht helemaal kunnen verduurzamen. Maar het is nog onzeker hoeveel aardwarmte er beschikbaar is, daarom doen we nog onderzoek.
Regionale Energiestrategie
Provincies, gemeenten, waterschappen, bedrijven, netbeheerders, maatschappelijke organisaties en inwoners werken samen aan een Regionale Energiestrategie (RES).
Update capaciteit elektriciteitsnet
TenneT maakte op 12 oktober 2021 bekend dat de hoogspanningsstations en -verbindingen in de provincie Utrecht aan hun maximale grens zitten van wat kan worden teruggeleverd aan duurzaam opgewekte energie. Dit betekent dat momenteel ook op het regionale elektriciteitsnet van Stedin geen (transport-)ruimte is voor nieuwe aanvragen van grootschalige projecten om opgewekte energie terug te leveren.
Projecten onder de 200 zonnepanelen en aansluitingen kleiner dan 3x80 ampere (kleinverbruikersaansluitingen) kunnen gewoon nog worden aangesloten. Hier vallen alle particuliere daken onder en een groot deel van de daken op scholen of sportverenigingen.