Uw huis, tuin of buurt groener maken en regenwater opvangen

Het regent vaker en harder, maar het wordt ook heter en droger. Extreme regen kan zorgen voor wateroverlast. Hitte en droogte zijn niet goed voor onze planten, bomen, dieren én niet prettig voor mensen. Daarom passen we de stad aan om de veranderingen in het weer op te vangen. Samen met inwoners, ondernemers en organisaties.

NK Tegelwippen 2024: geef door hoeveel tegels u weghaalt

Tijdens het NK Tegelwippen vervangen we zoveel mogelijk saaie, grijze tegels door planten, bloemen en bomen. Fijn voor uzelf, uw omgeving, de diertjes en voor het tegengaan van hitte en wateroverlast. Gaat u uw tuin, stoep of buurt vergroenen? Geef dan vanaf 21 maart door hoeveel tegels u vervangt en help Utrecht naar de winst!

Lees meer over NK Tegelwippen en geef door hoeveel tegels u hebt weggehaald

Welke maatregelen kunt u nemen?

Groene en klimaatbestendige tuin

Een tuin met veel groen is veel koeler dan een tuin met tegels. Wel zo lekker in de zomer! En het regenwater kan beter wegzakken in de grond. Daarnaast is een groene tuin fantastisch voor het leven in de bodem, insecten, vogels en egels.

Vervang uw tuintegels door gras of planten, vervang de schutting door een heg, leg een vijver aan, gebruik houtsnippers of grind voor oprit en paden. Haalt u tuintegels weg en vervangt u deze voor groen? Dan halen we de tegels gratis bij u op.

Welke soort planten?

Benieuwd welke planten het beste zijn voor een zonnige of juist schaduwrijke tuin, droge of natte tuin? Of wil je planten die insecten en vogels aantrekken? Kies voor planten die van nature voorkomen in Nederland (inheemse planten). Dat is de beste leefomgeving voor insecten en dieren.

Geveltuin, boomspiegel, plantenbakken

Ook in de openbare ruimte kunt u helpen vergroenen. Leg een geveltuin aan, tegen de voorkant van uw huis. Maak de straat groener met plantenbakken. Of beplant de ruimte rond de voet van een boom bij u in de straat (de boomspiegel).

Regenwater opvangen

Regenwater kunt u opvangen en gebruiken om planten in uw tuin water te geven. Zo bespaart u drinkwater en het is gezonder water voor uw planten. Regenwater kunt u opvangen in een regenton, watertank, op het dak, in een regenwaterschutting of groene greppel (wadi). Of u kunt de regenpijp afkoppelen van het riool, zodat het direct bij uw planten komt.

Verduurzaam ook uw dak!

Een groot deel van de daken in de gemeente Utrecht is zwart en onbenut. Laten we daar verandering in brengen! Duurzame daken kleuren onze stad op en dragen bij aan energieopwekking, het tegengaan van stedelijke hitte-eilanden en afvoeren van regenwater. Het nieuwe Servicepunt Duurzame Daken helpt u uw dak te verduurzamen!

Subsidies

Initiatievenfonds

Wilt u zich samen met uw buren inzetten voor uw buurt? Gebruik ons initiatievenfonds. Iedereen die een goed idee of plan heeft waar de buurt beter van wordt, kan een bijdrage ontvangen. Denk aan samen geveltuintjes aanleggen, bomen planten of een speeltuintje of schoolplein groener maken.

Meer over het initiatievenfonds

Vergroenen van een schoolplein

Subsidie groene daken

Bij de gemeente kunt u subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groen dak of meerdere groene daken samen met uw buren. Zolang het in totaal om minimaal 10 m2 gaat. Dat kan op uw woning, maar ook op een schuur of garage.

Meer over groene daken 

Subsidie 'Blauwe Bewonersinitiatieven'

Het waterschap Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden geeft subsidie. Het gaat om initiatieven die ervoor zorgen dat mensen zich meer bewust worden van water en (duurzaam) waterbeheer. Denk aan vijvers in de buurt aanleggen, het aanleggen van bestrating waar water makkelijk doorheen kan of een natuurlijke inrichting van een schoolplein (eventueel met groen dak).

Meer over Blauwe Bewonersinitiatieven

Subsidie 'KIEM'

Wilt u uw omgeving groener maken? Dan kunt u als stichting, vereniging of groep bewoners de subsidie Kiem aanvragen. U vraagt maximaal € 5.000 subsidie aan. Als de stad groener wordt, kan regenwater makkelijker weg en maken we de stad ook waterproof.

Meer over KIEM

Hulp en contact Klimaatbestendig

Telefoon

14 030

E-mail

klimaatbestendig@utrecht.nl