Hitte

Warme dagen kunnen fijn zijn, maar ze zijn niet altijd goed voor onze gezondheid.

We slapen slechter als het warm is en kunnen ons minder goed concentreren. Hitte zorgt ervoor dat meer mensen in het ziekenhuis worden opgenomen, en soms zelfs aan de gevolgen overlijden. Ook extra aandacht voor huisdieren is belangrijk. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn voor huisdieren.

Lees meer over hitte, hitteverschijnselen en hoe te handelen

Lees meer over hitte bij huisdieren en hoe te handelen

Koele stad

In Utrecht zijn er verschillende voorzieningen om verkoeling te zoeken:

Groen in en rondom huis

Niet alleen water zorgt voor verkoeling. Ook zoveel mogelijk groen in en rondom uw huis helpen bij het verkoelen van de stad.Planten en bomen hebben een verkoelend effect op de omgeving, omdat ze vocht afgeven aan de lucht als het warm is. U kunt uw huis of straat groener maken. Denk aan een groen dak, een groene gevel of een groene straat. De gemeente helpt u hierbij met verschillende subsidies.

Ook kunt u als burgerwetenschapper onderzoek doen naar het klimaat in Utrecht, met het project Meet je stad. Samen met anderen brengt u klimaatverandering in uw eigen buurt in kaart.

Lees meer maatregelen die u kunt nemen tegen klimaatverandering

Wat doet de gemeente: groene en verkoelende stad

De komende jaren werken we aan een groene, verkoelende stad. We willen dat de temperatuur in de stad niet meer dan 5 graden warmer aanvoelt dan buiten de stad. Daar werken we op de volgende manieren aan:

  • We zorgen voor meer groen, zodat de stad minder opwarmt. Iedereen moet in elke straat in de schaduw kunnen lopen, liefst in de schaduw van bomen. Op de belangrijkste looproutes willen we op het heetst van de dag zorgen voor 40 % schaduw; in andere gebieden 30 %. Daarnaast moet iedereen binnen 200 meter van zijn woning een koele, groene plek van minstens 200 vierkante meter hebben.
  • We hebben een hitteplan, samen met andere organisaties in de regio. Sommige Utrechters, zoals ouderen en chronisch zieken, zijn extra kwetsbaar voor hitte. We willen dat zij beschermd zijn tijdens hittegolven.

Utrecht voorbereiden op hitte

Utrechtse wijken met veel tegels, beton en asfalt en weinig groen zijn het meest kwetsbaar voor hitte. Daar blijft de warmte lang hangen. Dit zijn de binnenstad en de omliggende wijken, zoals Rivierenwijk, Ondiep en Zuilen, en ook bedrijventerreinen. De temperatuur kan daar op een zomerse dag meer dan 7 graden hoger zijn dan aan de randen van de stad. En ook ’s nachts blijft het op deze plekken warmer. Gelukkig kun je in bijna de hele stad vrij snel naar een koele plek of schaduw. De uitdaging is om dat zo te houden, ook als het heter wordt.

Plattegronden over hitte in de stad

We onderzochten wat er gebeurt in de stad als het heet is. De uitkomsten hebben we verwerkt in een plattegrond. Daar kunt u de volgende dingen op bekijken:

Hulp en contact Klimaatbestendig

Telefoon

14 030

E-mail

klimaatbestendig@utrecht.nl