Regenton plaatsen of regenpijp loskoppelen

Hebt u een groene tuin, een groen balkon, veel planten in huis? Zonde om drinkwater daarvoor te gebruiken! Regenwater kunt u opvangen en opslaan in een regenton of direct opvangen in uw tuin. Win-win voor u en uw planten.

Het regent steeds vaker en harder. Vangt u de regen op in uw tuin? Dan raakt het riool minder snel vol en is er geen wateroverlast. In de toekomst hebben we ook te weinig drinkwater. Genoeg redenen om regenwater slim te gebruiken.

Regenwater direct in uw tuin opvangen

Gaat u regenwater direct in de tuin opvangen? Koppel eerst de regenpijp los van het riool. U zaagt daarna de regenpijp aan de onderkant door. Deze komt dan direct uit in de tuin. U kunt makkelijk een afkoppelsteen plaatsen die het water naar uw tuin verspreidt. Of u legt een gootje aan om het water te leiden naar uw planten, vijver of delen die lager liggen. Let er wel op dat uw tuin dit extra water aankan.

Lees het stappenplan regenpijp afkoppelen van Milieu Centraal

Regenton

Een regenton is erg handig als u drinkwater wil besparen. U kunt uw tuin en planten hiermee water geven of zelfs uw auto ermee wassen zonder kalk. Wist u dat regenwater gezonder is voor uw planten dan kraanwater?

Lees het stappenplan regenton installeren van Milieu Centraal

€ 40 korting op een regenton

Van april tot en met oktober krijgt u € 40 korting op een regenton. U gaat naar een tuincentrum of bouwmarkt die meedoet met de actie. U krijgt € 40 korting op een regenton die u zelf kiest. Geef bij de kassa aan dat u met de actie van gemeente Utrecht mee doet. U laat deze code zien: REGENTON2024. Alleen bij regenton.nu kunt u de kortingscode online gebruiken bij het betalen.

Winkels die meedoen met de actie

  • Intratuin: Koningsweg 87, Leidsche Rijn en Vleuterweide
  • Gamma: Steenovenweg 2, Nieuw Overvecht en Boteyken 197
  • Karwei: Vleuterweide
  • Steck Utrecht tuincentrum
  • Online winkel: regenton.nu

Voorwaarden

  • U woont in Utrecht.
  • Er geldt een minimale besteding van € 50.
  • Bij de Intratuin, Steck, Karwei en Gamma kunt u de code alleen in de winkel gebruiken, dus niet online.
  • Aansluiten regenton hoort er niet bij.
  • OP=OP

Waar denkt u nog meer over na?

Een regenton kan vaak niet al het regenwater opvangen. Zeker niet bij heftige buien. Het is dus goed om te bedenken waar het teveel aan water naartoe moet in zo’n situatie. U kunt het water dat niet meer past direct naar uw tuin leiden of gewoon naar het riool.

Optie 1: teveel aan regenwater via een slang de tuin in

Als de regenton vol zit kunt u het regenwater wegleiden door een extra opening bovenin de regenton te maken. Daaraan komt een slang die het water naar de tuin leidt. Maakt u gaatjes in de slang? Dan werkt dit meteen als een soort druppelsysteem. Of u laat het einde van de slang in een kuil, vijver of lager gedeelte in de tuin uitkomen.

Optie 2: teveel aan regenwater via het riool afvoeren

Een vulautomaat installeert u in de regenpijp: deze leidt regenwater terug naar de regenpijp als de ton vol is. Het teveel aan regenwater stroomt dan gewoon het riool in.

U kunt u de regenton het beste leeg maken als het winter wordt. Zo komt er geen schade door vorst. Ook zorgt u ervoor dat het regenwater tijdelijk niet in de regenton komt, maar direct in de tuin of gewoon via de regenpijp in het riool. Pak ook het kraantje in tegen vorst met een doek of haal het tijdelijk van de regenton.

Hulp en contact Waterproof

Telefoon

14 030

E-mail

waterproof030@utrecht.nl