Duurzame stad Hitte

Het klimaat verandert. Daardoor wordt het warmer. Niet alleen de gemiddelde temperatuur stijgt. We krijgen ook vaker te maken met warme dagen boven de 25 graden en tropische nachten boven de 20 graden. Hittegolven zullen vaker voorkomen, intenser zijn en langer duren. In de stad is het vaak warmer dan buiten de stad, omdat hier meer gebouwen zijn, meer verharding en minder groen.

De gevolgen van hitte

Warme dagen kunnen fijn zijn, maar zijn niet altijd goed voor onze gezondheid. We slapen slechter als het warm is en kunnen ons minder goed concentreren. Hitte zorgt ervoor dat meer mensen in het ziekenhuis worden opgenomen, en soms zelfs aan de gevolgen overlijden.

Utrechtse wijken met veel tegels, beton en asfalt en weinig groen zijn het meest kwetsbaar voor hitte. Daar blijft de warmte lang hangen. Dit zijn de binnenstad en de omliggende wijken, zoals Rivierenwijk, Ondiep en Zuilen, en ook bedrijventerreinen. De temperatuur kan daar op een zomerse dag meer dan 7 graden hoger zijn dan aan de randen van de stad. En ook ’s nachts blijft het op deze plekken warmer. Gelukkig kun je in bijna de hele stad vrij snel naar een koele plek of schaduw. De uitdaging is om dat zo te houden, ook als het heter wordt.

We onderzochten wat er gebeurt in de stad als het heet is. De uitkomsten hebben we verwerkt in een plattegrond. Daar kunt u de volgende dingen op bekijken:

Groene en verkoelende stad

De komende jaren werken we aan een groene, verkoelende stad. We willen dat de temperatuur in de stad niet meer dan 5 graden warmer aanvoelt dan buiten de stad. Daar werkt de gemeente zo aan:

  • We zorgen voor meer groen, zodat de stad minder opwarmt. Iedereen moet in elke straat in de schaduw kunnen lopen, liefst in de schaduw van bomen. Op de belangrijkste looproutes willen we op het heetst van de dag zorgen voor 40 % schaduw; in andere gebieden 30 %. Daarnaast moet iedereen binnen 200 meter van zijn woning een koele, groene plek van minstens 200 vierkante meter hebben.
  • We maken een Utrechts hitteplan, samen met andere organisaties in de regio. Sommige Utrechters, zoals ouderen en chronisch zieken, zijn extra kwetsbaar voor hitte. We willen dat zij beschermd zijn tijdens hittegolven.

Wat kunt u zelf doen?

Door te zorgen voor zoveel mogelijk groen in en rondom uw huis, draagt u bij aan een koele stad. Denk aan een groen dak, een groene gevel of een groene straat. De gemeente helpt u hierbij met verschillende subsidies.

Ook kunt u als burgerwetenschapper onderzoek doen naar het klimaat in Utrecht, met het project Meet je stad. Samen met anderen brengt u klimaatverandering in uw eigen buurt in kaart.

Hulp en contact Klimaatbestendig

Telefoon

14 030

E-mail

klimaatbestendig@utrecht.nl