Duurzame stad Wateroverlast voorkomen: Waterproof030

Hoe ziet uw tuin eruit? Staat u op het zachte gras, of op de harde tegels? Steeds meer Utrechters kiezen voor een betegelde tuin. Maar het regent vaker en harder. Dat zorgt op sommige plekken voor wateroverlast. Samen met u maken we Utrecht waterproof.

Ophalen tuintegels

Planten en bloemen zorgen dat regenwater op een natuurlijke manier weg kan. Stenen houden dit juist tegen. Gaat u voor meer groen en haalt u tegels uit uw tuin? Dan halen wij de tegels (minimaal 1 m2 en maximaal 12 m2) bij u op.

Bekijk de voorwaarden en doe een aanvraag

Gevolgen van wateroverlast

Het klimaat verandert. Daardoor regent het in de winter vaker en in de zomer harder. Bij kleinere buien verdwijnt regenwater in het riool of zakt het weg in de grond. Maar als het heel hard regent, dan kunnen het riool en de bodem het water niet meer opnemen. Het water blijft dan op straat staan, kan gebouwen instromen of kan ervoor zorgen dat wegen onbegaanbaar worden.

We lieten onderzoeken wat er in de stad gebeurt als het heel hard regent, na een extreme bui van 8 centimeter in 1 uur (8 emmers water per m2).

Bekijk op de kaart waar in uw buurt water blijft staan

Geef regen de ruimte, maak Utrecht waterproof

Wat kunt u doen om wateroverlast te voorkomen?

Ongeveer 60% van de grond in Utrecht is van inwoners en bedrijven. Daarom is het belangrijk dat we samen aan de slag gaan. Deze maatregelen kunt u zelf nemen:

 • Vervang uw tuintegels door gras of planten. Kies planten die bij uw tuin passen, die vragen weinig onderhoud.
 • Koppel uw regenpijp af van het riool. Het regenwater komt dan niet in het riool, maar direct bij uw planten.
 • Vang het regenwater op in een regenton of watertank. Gebruik dat water om uw planten water te geven.
 • Leg een geveltuin aan. Leen gratis bij de afvalscheidingsstations een aanhanger of bakfiets en u krijgt er een geveltuinpakket bij.
 • Plaats een heg of een regenwaterschutting in plaats van een schutting.
 • Gebruik grind of houtsnippers in plaats van stenen voor paden en oprit.
 • Leg een vijver aan.

Lees meer over maatregelen en hulp vanuit de gemeente

Inspiratie opdoen

 • www.operatiesteenbreek.nl
 • www.klimaatklaar.nl
 • bezoek de watervriendelijke voorbeeldtuin aan de Costaricadreef 183. U kunt de tuin elke woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur bekijken. De tuin is aangelegd bij de voorbeeldwoning van Gasvrij thuis. In deze woning kunt u ook terecht voor vragen en advies over het aardgasvrij maken van uw huis.

Wat doen we samen?

Wilt u helpen om wateroverlast in uw straat te voorkomen? De gemeente biedt hiervoor verschillende subsidies en hulp, zoals het gratis ophalen van oude tegels of een geveltuinpakket. Met een bijdrage uit het Initiatievenfonds kunt u bijvoorbeeld samen met buurtbewoners de straat vergroenen.

Wat doet de gemeente?

We willen dat Utrecht goed voorbereid is op extreme regenbuien, zodat de stad zo min mogelijk schade oploopt. We werken hier op een aantal manieren aan:

 • We zorgen voor meer ruimte om regenwater tijdelijk op te slaan en op te laten nemen in de bodem. Bijvoorbeeld met meer groen en minder asfalt.
 • Waar nodig passen we onze rioleringen aan. Soms is het niet genoeg om meer ruimte te maken voor regenwater. Dan is het ook nodig om onze riolen te vergroten.

Lees meer over wat de gemeente doet om wateroverlast te voorkomen

Hulp en contact Klimaatbestendig

Telefoon

14 030

E-mail

klimaatbestendig@utrecht.nl