Duurzame stad Wateroverlast

Het klimaat verandert. Daardoor regent het in de winter vaker en in de zomer harder. Bij kleinere buien verdwijnt regenwater in het riool of zakt het weg in de grond. Maar als het heel hard regent, dan kunnen het riool en de bodem het water niet meer opnemen. Het water blijft dan op straat staan, kan gebouwen instromen of kan ervoor zorgen dat wegen onbegaanbaar worden.

De gevolgen van wateroverlast

We lieten onderzoeken wat er in de stad gebeurt als het heel hard regent. Stelt u zich voor: er valt 8 centimeter regen in 1 uur - 8 emmers water per vierkante meter. Dat gebeurt gelukkig heel weinig, maar het kan vaker voorkomen door klimaatverandering. Er zijn dan verschillende plekken in de stad waar het water blijft staan. Vaak zijn dit delen van bedrijventerreinen, onderdoorgangen van sporen of wegen of delen van straten.

Bekijk op de kaart waar water blijft staan na een extreme bui

Wat doet de gemeente om wateroverlast te voorkomen?

We willen dat Utrecht goed voorbereid is op extreme regenbuien, zodat de stad zo min mogelijk schade oploopt. We werken hier op een aantal manieren aan:

  • We zorgen voor meer ruimte om regenwater tijdelijk op te slaan en op te laten nemen in de bodem. Bijvoorbeeld met meer groen en minder asfalt.
  • Waar nodig passen we onze rioleringen aan. Soms is het niet genoeg om meer ruimte te maken voor regenwater. Dan is het ook nodig om onze riolen te vergroten.

Lees meer over wat de gemeente doet om wateroverlast te voorkomen

Wat kunt u doen?

Help wateroverlast voorkomen en maak uw huis en tuin waterproof. U kunt veel dingen doen: kies voor gras en groen in plaats van tegels, vang water op in een regenton of leg een vijver aan.

Lees meer over hoe u wateroverlast kunt voorkomen

Hulp en contact Klimaatbestendig

Telefoon

14 030

E-mail

klimaatbestendig@utrecht.nl