Gezonde leefomgeving Bodemkwaliteit

Staat uw huis of bedrijf op schone grond? U kunt online bodeminformatie bekijken.

Als u een ander huis wilt, kijkt u naar de kwaliteit van het pand. Of het groot genoeg is en of de omgeving u bevalt. Maar hoe zit het met de bodem? Die is vaak onzichtbaar, maar toch kan de grond vervuild zijn.

Vraag een rapport op

Het is verstandig om u te verdiepen in de grond onder uw woning. Zit er bijvoorbeeld een olietank onder uw woning of in uw tuin? De gemeente heeft archieven over (mogelijke) verontreiniging in kaart gebracht. Die kunt u gratis opvragen. Deze informatie is ook belangrijk als u gaat (ver)bouwen. U moet dan in veel gevallen aantonen dat de bodem geschikt is. Of als u grond uit uw tuin wilt verplaatsen en u hiervoor bodemgegevens moet aanleveren.

Vraag bodeminformatie aan

Hoe ziet het rapport eruit?

U ziet dan via internet een overzicht met de volgende onderdelen.

  • Een kaartje met algemene informatie over de bodem op het gevraagde adres.
  • Een overzicht in tabelvorm met informatie uit het verleden over het adres en over de omgeving in een straal van 25 meter. Daarin ziet u wat er op dit stuk grond gebeurd is en of er nog een olietank in de grond zit. Is er al bodemonderzoek gedaan? Dan kunt u dit onderzoek komen inzien.
  • De bronnen van onze informatie.
  • Een uitleg over het overzicht.

We verversen 2 keer per maand de data. Neem contact met ons op als u twijfelt. Dan weet u zeker of er wel of geen (nieuwe) informatie beschikbaar is.

Inzien of meenemen gegevens

U kunt de gegevens over de grond (bodemdossiers) inzien op het stadskantoor. Stuur een e-mail naar bodeminfo@utrecht.nl om een afspraak te maken. U kunt ook de informatie op een usb-stick meenemen. Dat kost geld, tenzij u zelf een usb-stick meeneemt.

Kosten

Het online opvragen van bodeminformatie met de omgevingsrapportage is gratis. Aan het inzien van bodemdossiers zijn wel kosten verbonden.

  • Raadplegen, downloaden, historisch onderzoek en verwerken van inzien dossier:
    € 36,60 voor 30 minuten.
  • Usb-stick om bodemdossiers mee te nemen: € 10.

U kunt alleen met pin betalen. U krijgt een kassabon (op naam) met de btw. Wij versturen geen factuur.

Meer over de bodem

Olietank

Hebt u een olietank in uw tuin, die u niet meer gebruikt? Dan moet u dit melden bij de gemeente. In sommige gevallen moet u de tank laten schoonmaken (saneren) of verwijderen.

U wilt deze tank juist wel gebruiken? Dan moet de tank gekeurd zijn door een een KIWA-erkend bedrijf en moet u dit gebruik melden bij de gemeente.

Wilt u uw ondergrondse olietank weghalen? Dan moet u een KIWA-erkend bedrijf inhuren. Het bedrijf verwijdert de tank en doet onderzoek naar mogelijke bodemverontreiniging door olielekkage.

Lood

Het binnenkrijgen van lood kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Mensen kunnen in aanraking komen met de verontreiniging door mond-handcontact (dit risico speelt vooral bij jonge kinderen) of door het eten van zelf geteelde groente. Dat is met name een probleem als groente niet gewassen wordt. In oudere stedelijke gebieden kan een verontreiniging met lood altijd voorkomen.

Bodemenergie

Wilt u een gebouw verwarmen of koelen met warmte of kou uit de bodem? Dan moet u dit melden of een vergunning aanvragen. 

Ga naar de pagina Bodemenergie

Hulp en contact Bodem

Telefoon

14 030

E-mail

bodeminfo@utrecht.nl

Uw mening