Herdenkingskunstwerk Pneumaphyllotaxis Tolsteeg

Bij begraafplaats Tolsteeg staat het herdenkingskunstwerk 'Pneumaphyllotaxis': een dakruiter en een naamplaatjeskunstwerk. Wilt u een dierbare herdenken? U kunt een naamplaatje met naam en jaartallen bestellen. Het plaatje komt dan aan het kunstwerk te hangen.

Het kunstwerk

De dakruiter stond op een gebouw van het voormalig slachthuis aan de Amsterdamsestraatweg, todat het gebouw werd gesloopt 25 jaar geleden. Sinds november 2022 is de dakruiter onderdeel van het kunstwerk op begraafplaats Tolsteeg. Het kunstwerk heeft een naamplaatjeshemeltje, waarin mensen de namen van overleden geliefden kunnen laten graveren.

Naamplaatje

De vorm en het lettertype van de naamplaatjes ligt vast: u kunt 2 namen met jaartallen laten vermelden. Of 1 naam met de geboortedatum en sterfdatum. Het is niet mogelijk andere tekst dan de naam te laten vermelden.

Naamplaatje bestellen

  • U kunt een herdenkingsplaatje bestellen door een e-mail te sturen naar: begraafplaatsen@utrecht.nl. We nemen dan contact met u op.
  • Alle plaatjes zijn verschillend. Wilt u zelf een beschikbaar plaatje uitzoeken? Kom dan langs op ons kantoor op Maansteenweg 1.

Bekijk de kosten voor een gedenkplaatje in het overzicht van onze prijzen

Meer over de makers van het kunstwerk

Roland Lips en Boele Zwanenburg van Het Uitvindersgilde ontwierpen en maakten een passend nieuw onderstel voor het kunstwerk. “Het gedenkmonument hangt als een hemeltje boven je hoofd. Daardoor word je gevraagd je hoofd op te heffen in nagedachtenis van je dierbaren die opgaan in het grote geheel. Ieder gedenkplaatje is individueel met de hand gepatineerd om te benadrukken dat ieder mens uniek is.

De plaatjes zitten gerangschikt in het phyllotaxis patroon (bekend van de zonnebloem). Aan grondslag hiervan ligt de fibonacci reeks dat overal in de basis van de natuur te vinden is. Dit patroon ligt aan de basis van het leven. Het leek ons mooi om het patroon ook te gebruiken bij het afsluiten van het leven.

De plaatjes kunnen licht wiegen in de wind. In het Oud-Grieks betekent het woord pneuma: adem, wind, lucht, (levens)geest, onzichtbare kracht. Het leek ons een mooi gegeven dat de nagedachtenis aan onze dierbaren in leven wordt gehouden door dezelfde kracht. Het frame dat het torentje en het kunstwerk omhooghoudt, is ontworpen met het idee om het oude en het nieuwe met elkaar te verbinden. Bij de dood verlaat je het oude en ga je het nieuwe tegemoet. We hebben de vormentaal van het slachthuistorentje gebruikt in de sokkel. Zo zijn de inkepingen omgekeerd doorgetrokken in de zuilen en zijn de schoren afgeleid van de het gesmede frame van de klok dat de bel draagt.”

Simon Laudy goot de nieuwe klok voor de dakruiter en maakte een nieuwe wijzerplaat.

Hulp en contact Begraafplaatsen

Telefoon

Algemeen

030 - 286 39 92

Alleen voor vastleggen van uitvaarten

030 - 286 93 92 (24/7 bereikbaar)

E-mail

begraafplaatsen@utrecht.nl

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht

Bezoekadres

Kantoor begraafplaatsen
Maansteenweg 1
3523 SR Utrecht

Openingstijden kantoor

Maandag t/m vrijdag 9.00-12.00 uur

Openingstijden begraafplaatsen

Maandag t/m zondag
8.00 - 20.00 uur (zomertijd)
8.00 - 17.00 uur (wintertijd)