Islamitische begraafplaats Tolsteeg

Begraafplaats Tolsteeg krijgt een aparte islamitische begraafplaats. Dit is al een lange tijd een wens van de Utrechtse moslimgemeenschap. Hier kunnen Utrechtse moslims volgens eigen rituelen en gebruiken worden begraven.

Wat gaat er gebeuren en waarom?

Een deel van begraafplaats Tolsteeg is al langere tijd niet meer in gebruik als algemene begraafplaats. Daarom heeft de gemeenteraad het plan goedgekeurd om dat stuk grond aan VUMO te verkopen. VUMO staat voor Verenigde Utrechtse Moslims.

Dit is wat we gaan doen:

  • de bestemming van de begraafplaats verandert niet. Het wordt wel een begraafplaats van VUMO en dus niet meer van de gemeente.
  • de groenstrook aan de buitenrand van de begraafplaats blijft. Ook de bestaande bomen blijven.
  • de gemeentelijke parkeerplaats aan het einde van de Maansteenweg is er voor de hele begraafplaats, dus zowel voor het gemeentelijke deel als die van VUMO.
  • VUMO is zelf verantwoordelijk voor hun eigen islamitische begraafplaats. VUMO maakt hiervoor een plan over hoe de begraafplaats eruit komt te zien. Dit plan moet  voldoen aan de onderstaande eisen en wensen.

Eisen en wensen voor het plan

We hebben voorlopige eisen en wensen opgesteld voor het inrichten en gebruiken van islamitische begraafplaats. Deze eisen en wensen gaan bijvoorbeeld over parkeren, de ingang van de begraafplaats, de bomen en het behoud van de groenstrook langs de Bokstraat en langs de achterzijde van de woningen aan het Houtensepad.

Bekijk de eisen en wensen voor het inrichten en gebruiken van islamitische begraafplaats (pdf, 1,4 MB)

Meedenken

U kon tot en met 23 november reageren op de voorlopige wensen en eisen. De binnengekomen reacties nemen we mee en beantwoorden we. Waar nodig verwerken we deze in de aangepaste versie van het document. Hierna beslissen we over het definitieve plan. We verwachten dat dit begin 2024 gaat gebeuren.

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
Tot en met begin 2024

Besluit college over:

  • eisen en wensen voor de begraafplaats
  • plan voor de openbare ruimte
 

Wat is al gebeurd?

Oudere raadsbrieven

Wilt u oudere raadsbrieven lezen over de islamitische begraafplaats Tolsteeg? U kunt deze brieven opzoeken op de website van de gemeenteraad. Tik bij het ‘onderwerp’ in: islamitische begraafplaats.

Hulp en contact Begraafplaatsen

Telefoon

Algemeen

030 - 286 39 92

Alleen voor vastleggen van uitvaarten

030 - 286 93 92 (24/7 bereikbaar)

E-mail

begraafplaatsen@utrecht.nl

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht

Bezoekadres

Kantoor begraafplaatsen
Maansteenweg 1
3523 SR Utrecht

Openingstijden kantoor

Maandag t/m vrijdag 9.00-12.00 uur

Openingstijden begraafplaatsen

Maandag t/m zondag
8.00 - 20.00 uur (zomertijd)
8.00 - 17.00 uur (wintertijd)