Wandelen op begraafplaatsen

De rijksmonumentale begraafplaatsen Soestbergen en Kovelswade net buiten de stadssingels lenen zich heel goed voor een prachtige wandeling.

Vaak zijn er ook excursies. De begraafplaatsen hebben een rijke geschiedenis en sinds 2001 zijn het rijksmonumenten. Maar het zijn geen plechtige musea. Op beide begraafplaatsen worden nog mensen begraven. De begraafplaatsen worden omzoomd door de Waterlinieweg, Tramlijn 22, en een druk tuincentrum. Het is maar 1 stap uit de krioelende stad in de rust en intimiteit van de mooie parken.

Wandelen over Soestbergen

Over begraafplaats Soestbergen is een beschreven wandelroute voor iedereen met een brede belangstelling. De route is een ontdekkingstocht langs bijzondere graven, solitaire (treur)bomen, kunst en symboliek.

Midden op begraafplaats Soestbergen is een cirkel van keldergraven. In deze grafheuvel van 2 verdiepingen liggen veel oude adellijke families en gewone burgers begraven. Zij mochten sinds 1830 niet meer in het centrum van een dorp of stad begraven worden. Daarom mochten zij hun kerkelijke graftombes inruilen voor een keldergraf in Soestbergen. In de grafheuvel zijn na een restauratie weer keldergraven vrij.

De wandeling kunt u gratis pakken uit de box bij en entree van de begraafplaats aan de Gansstraat, begraafplaats Soestbergen. Tussen de Pelikaanstraat en de Gansstraat loopt een prachtig doorsteekje over de oude begraafplaats.

Meer over begraafplaats Soestbergen

Kovelswade aangesloten op wandelpad

Begraafplaats Kovelswade is op het Oosterspoorbaan wandelpad aangesloten. U loopt nu zo vanuit Utrecht Oost door groene historie. Langs de andere kant kunt u verder langs de Kromme Rijn terug naar de stad of naar de landgoederen van Amelisweerd.

Meer over begraafplaats Kovelswade

Uw ervaring

Wij zijn benieuwd naar uw mening en ervaring. Komt u wel eens op de begraafplaatsen? Ligt er een dierbare of bekende van u begraven? Wat vindt u er van? Waardeert u het wandelen positief of negatief? Hebt u de wandelroute over Soestbergen kunnen vinden en wat vond u ervan? Hebt u een favoriete plek, op een mooie zichtlijn, of wat vindt u een mooi oud graf? Of vindt u het juist naar, verdrietig of zelfs griezelig? Hebt u een mooie foto die u wilt delen met ons?

Monumentale stijl en particuliere graven

Op Soestbergen en Kovelswade zijn particuliere graven vrij. Bent u geïnteresseerd in een graf in het monumentale gedeelte van Soestbergen of Kovelswade? Houd er dan rekening mee dat het grafmonument moet passen bij de monumentale stijl van de begraafplaats.

Bekijk de folder over particuliere graven op monumentale begraafplaatsen Soestbergen en Kovelswade (pdf, 118 kB)

Algemene informatie

  • Elke dag open van 8.00 uur tot 20.00 uur (zomertijd)
  • Honden zijn niet toegestaan
  • Houd rekening met een begrafenis of mensen die een graf bezoeken
  • Volg ons op Facebook Utrechtse Stilte

Bent u benieuwd naar de geschiedenis, wandelingen en begeleide excursies? Of wilt u weten hoe u een graf kunt krijgen op een van deze begraafplaatsen? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij helpen u graag.

Hulp en contact Begraafplaatsen

Telefoon

Algemeen

030 - 286 39 92

Alleen voor vastleggen van uitvaarten

030 - 286 93 92 (24/7 bereikbaar)

E-mail

begraafplaatsen@utrecht.nl

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht

Bezoekadres

Kantoor begraafplaatsen
Maansteenweg 1
3523 SR Utrecht

Openingstijden kantoor

Maandag t/m vrijdag 9.00-12.00 uur

Openingstijden begraafplaatsen

Maandag t/m zondag
8.00 - 20.00 uur (zomertijd)
8.00 - 17.00 uur (wintertijd)