Bomen Essentaksterfte

Essentaksterfte is een ongeneeslijke schimmelziekte. De ziekte bedreigt de ongeveer 24.000 essen van de gemeente Utrecht. Dat is 15% van het totaal aantal bomen (160.000). Daarom inspecteerden we in 2017 alle essen van de gemeente. In november weten we meer over de maatregelen die we moeten nemen.

Maatregelen

Essentaksterfte zorgt ervoor dat takken van bomen kunnen vallen. Dat kan gevaarlijk zijn of schade veroorzaken. Daarom nemen we maatregelen tegen deze ziekte. Dit doen we afhankelijk van de beschadiging, leeftijd en locatie van de boom. Bijvoorbeeld:

Een es in uw eigen tuin

Als u een es in uw tuin heeft, kunt u deze laten onderzoeken door een boomadviesbureau. U kunt de es ook zelf bekijken. In de video 'herkennen van de es en essentaksterfte' ziet u hoe u dat doet. Ziet u dode takken? Dan kunt u deze het beste snoeien. Als u de dode takken niet snoeit, kunnen deze afbreken. Zijn er geen dode bladeren of takken, dan hoeft u nog geen maatregelen te nemen.

Niet gevaarlijk

De schimmel die de essentaksterfte veroorzaakt, komt alleen voor op essen. U loopt dus geen gezondheidsrisico. De GGD Utrecht bevestigt dit.

Wat is essentaksterfte?

Essentaksterfte (ETS) is een schimmelziekte. Bij een boom met essentaksterfte sterven eerst de bladeren af. Vervolgens gaan de takken dood. Uiteindelijk kan de ziekte ervoor zorgen dat de hele boom doodgaat. Er is geen middel tegen de essentaksterfte. In 2014 is de ziekte voor het eerst vastgesteld in Utrecht.

Lees meer over de essentaksterfte

Een groene boom vol met bladeren.
Gezonde boom
Een kale en dorre boom met maar een paar groene blaadjes.
Zieke boom