Bomen Essentaksterfte

Essentaksterfte is een ongeneeslijke schimmelziekte. De ziekte bedreigt de ongeveer 24.000 essen van de gemeente Utrecht. Dat is 15% van het totaal aantal bomen (160.000).

Essentaksterfte zorgt ervoor dat takken van bomen kunnen vallen. Dat kan gevaarlijk zijn of schade veroorzaken. Daarom nemen we maatregelen tegen deze ziekte. Dit doen we afhankelijk van de beschadiging, leeftijd en locatie van de boom.

24.000 essen onderzocht

82% van onze essen is aangetast. Dat blijkt uit onderzoek dat we in de zomer van 2017 hebben gedaan. Alle 24.000 essen van de gemeente zijn toen onderzocht op essentaksterfte. In Utrecht staan ook bomen van particulieren en andere eigenaren, zoals Rijkswaterstaat. De gemeente heeft deze essen niet onderzocht en neemt dan ook geen maatregelen bij deze bomen.

Op basis van het onderzoek in 2017 hebben wij een Plan van aanpak essentaksterfte in Utrecht (pdf, 2,4 MB) opgesteld.

Maatregelen 2018

Alle essen houden we goed in de gaten.

 

 

Terugplanten van bomen

Uitgangspunt is dat we een boom terugplanten voor iedere es die we kappen. Dit kan alleen in het plantseizoen. Dat loopt van november tot maart. Per locatie kijken we welke soort boom terug kan komen. Daarbij letten we op de locatie, duurzaamheid en boomstructuren. In woonstraten betrekken we bewoners bij de keuze voor de nieuwe bomen. Dit hangt af van het aantal essen dat we moeten kappen en van de gevolgen voor het straatbeeld.

Bij het terugplanten van bomen die zijn uitgevallen door de essentaksterfte hanteren we de leidraad Herplant essentaksterfte (pdf, 6,2 MB).

Een es in uw eigen tuin

Als u een es in uw tuin heeft, kunt u deze laten onderzoeken door een boomadviesbureau. U kunt de es ook zelf bekijken. In de video 'herkennen van de es en essentaksterfte' ziet u hoe u dat doet. Ziet u dode takken? Dan kunt u deze het beste snoeien. Als u de dode takken niet snoeit, kunnen deze afbreken. Zijn er geen dode bladeren of takken, dan hoeft u nog geen maatregelen te nemen.

Niet gevaarlijk

De schimmel die de essentaksterfte veroorzaakt, komt alleen voor op essen. U loopt dus geen gezondheidsrisico. De GGD Utrecht bevestigt dit.

Wat is essentaksterfte?

Essentaksterfte (ETS) is een schimmelziekte. Bij een boom met essentaksterfte sterven eerst de bladeren af. Vervolgens gaan de takken dood. Uiteindelijk kan de ziekte ervoor zorgen dat de hele boom doodgaat. Er is geen middel tegen de essentaksterfte. In 2014 is de ziekte voor het eerst vastgesteld in Utrecht.

Lees meer over de essentaksterfte

Een groene boom vol met bladeren.
Gezonde boom
Een kale en dorre boom met maar een paar groene blaadjes.
Zieke boom

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030