BomenEssentaksterfte

Essentaksterfte is een ongeneeslijke schimmelziekte. De ziekte bedreigt de ongeveer 24.000 essen van de gemeente Utrecht. Dat is 15% van het totaal aantal bomen (160.000). Daarom inspecteren we in 2017 alle essen van de gemeente.

Niet gevaarlijk

De schimmel die de essentaksterfte veroorzaakt, komt alleen voor op essen. U loopt dus geen risico voor uw gezondheid. De GGD Utrecht bevestigt dit.

Als gemeente nemen we wel maatregelen tegen deze ziekte. Als gevolg van de ziekte kunnen de bomen takken laten vallen. Vallende takken kunnen gevaarlijk zijn of schade veroorzaken. Dat willen we zo goed mogelijk voorkomen.

24.000 essen inspecteren

In de zomer van 2017 inspecteren we alle 24.000 essen op essentaksterfte. We doen dit samen met een adviesbureau dat gespecialiseerd is in bomen (Terra Nostra). Afhankelijk van de beschadiging, leeftijd en locatie van de boom nemen we maatregelen. Bijvoorbeeld:

  • jaarlijkse, 2-jaarlijkse of 3-jaarlijkse inspectie van een boom
  • snoeien van een boom
  • kappen van een boom

In het najaar 2017 weten we meer over de maatregelen die we moeten nemen.

Wat is essentaksterfte?

Essentaksterfte (ETS) is een schimmelziekte. Bij een boom met essentaksterfte sterven eerst de bladeren af. Vervolgens gaan de takken dood. Uiteindelijk kan de ziekte ervoor zorgen dat de hele boom doodgaat. Er is geen middel tegen de essentaksterfte. In 2014 is de ziekte voor het eerst vastgesteld in Utrecht.

Lees meer over de essentaksterfte

Een groene boom vol met bladeren.
Gezonde boom
Een kale en dorre boom met maar een paar groene blaadjes.
Zieke boom