Bomen Essentaksterfte

Essentaksterfte is een ongeneeslijke schimmelziekte. De ziekte bedreigt ongeveer 24.000 essen van de gemeente Utrecht. Dat is 15% van het totaal aantal bomen (160.000).

Essentaksterfte zorgt ervoor dat bladeren afsterven en de takken doodgaan. Hierdoor breken de takken af. Dat kan gevaarlijk zijn of schade veroorzaken. Daarom inspecteren we de essen regelmatig en nemen we maatregelen. Welke maatregelen we nemen hangt af van de beschadiging, leeftijd en locatie van de boom.

82% aangetast

In 2017 onderzochten we alle essen. 82% van onze essen bleek aangetast. Bij sommige essen was de aantasting met de ziekte minimaal, deze bomen houden we in de gaten. Andere waren er slecht aan toe. In de stad Utrecht hebben we 1850 essen gesnoeid en 1340 gekapt.

Nieuwe bomen planten

We planten in principe voor elke gekapte es een nieuwe boom terug. We kijken bij het opnieuw planten goed of bomen niet te dicht op elkaar staan en dat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Bij het uitzoeken van nieuwe bomen houden we rekening met de waarde voor mens en dier. Ook vragen we bewoners mee te denken welke bomen we terugplanten.

De nieuwe bomen planten we altijd in het plantseizoen, dat loopt van november tot april.

Kaart met nieuwe bomen

Op de kaart kunt u zien welke bomen we in 2019 terugplanten. U kunt zoeken op straatnaam. Of met de muis over de kaart bewegen, dan krijgt u de locatie en boomsoort te zien.

Een es in uw eigen tuin

Als u een es in uw tuin hebt, kunt u deze laten onderzoeken door een boomadviesbureau. U kunt de es ook zelf bekijken. In de video 'herkennen van de es en essentaksterfte' ziet u hoe u dat doet. Ziet u dode takken? Dan kunt u deze het beste snoeien. Als u de dode takken niet snoeit, kunnen deze afbreken. Zijn er geen dode bladeren of takken, dan hoeft u nog geen maatregelen te nemen.

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

Uw mening