Bomen Essentaksterfte

Essentaksterfte is een ongeneeslijke schimmelziekte. De ziekte bedreigt de ongeveer 24.000 essen van de gemeente Utrecht. Dat is 15% van het totaal aantal bomen (160.000).

Essentaksterfte zorgt ervoor dat takken van bomen kunnen vallen. Dat kan gevaarlijk zijn of schade veroorzaken. Daarom nemen we maatregelen tegen deze ziekte. Dit doen we afhankelijk van de beschadiging, leeftijd en locatie van de boom.

24.000 essen onderzocht

82% van onze essen is aangetast. Dat blijkt uit onderzoek dat we in de zomer van 2017 hebben gedaan. Alle 24.000 essen van de gemeente zijn toen onderzocht op essentaksterfte. In Utrecht staan ook bomen van particulieren en andere eigenaren, zoals Staatsbosbeheer. De gemeente heeft deze essen niet onderzocht en neemt dan ook geen maatregelen bij deze bomen.

Maatregelen vanaf november 2017

  • Nog dit jaar kappen we 48 ernstig aangetaste essen
  • binnen nu en 1 jaar kappen we ongeveer 1.700 essen (inclusief die 48)
  • binnen nu en 1 jaar snoeien we ongeveer 1.700 essen
  • alle andere essen onderzoeken we 1 keer per 2 of 3 jaar

 

 

Terugplanten van bomen

Uitgangspunt is dat we een boom terugplanten voor iedere es die we kappen. Dit kan alleen in het plantseizoen. Dat loopt van november tot maart. Per locatie kijken we welke soort boom terug kan komen. Daarbij letten we op de locatie, duurzaamheid en boomstructuren. Soms betrekken we bewoners bij het opnieuw planten van bomen. Dit hangt af van de gevolgen voor het straatbeeld.

Een es in uw eigen tuin

Als u een es in uw tuin heeft, kunt u deze laten onderzoeken door een boomadviesbureau. U kunt de es ook zelf bekijken. In de video 'herkennen van de es en essentaksterfte' ziet u hoe u dat doet. Ziet u dode takken? Dan kunt u deze het beste snoeien. Als u de dode takken niet snoeit, kunnen deze afbreken. Zijn er geen dode bladeren of takken, dan hoeft u nog geen maatregelen te nemen.

Niet gevaarlijk

De schimmel die de essentaksterfte veroorzaakt, komt alleen voor op essen. U loopt dus geen gezondheidsrisico. De GGD Utrecht bevestigt dit.

Wat is essentaksterfte?

Essentaksterfte (ETS) is een schimmelziekte. Bij een boom met essentaksterfte sterven eerst de bladeren af. Vervolgens gaan de takken dood. Uiteindelijk kan de ziekte ervoor zorgen dat de hele boom doodgaat. Er is geen middel tegen de essentaksterfte. In 2014 is de ziekte voor het eerst vastgesteld in Utrecht.

Lees meer over de essentaksterfte

Een groene boom vol met bladeren.
Gezonde boom
Een kale en dorre boom met maar een paar groene blaadjes.
Zieke boom

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

Volg Stadsecoloog030