Bomen Essentaksterfte

Essentaksterfte is een schimmelziekte die de essen in Utrecht bedreigt. De ziekte is niet te genezen, daarom moeten we ernstig zieke essen kappen. We proberen de essen echter zo lang mogelijk te laten staan en inspecteren ze regelmatig.

Wat doen wij?

Deze ziekte zorgt ervoor dat bladeren afsterven en de takken doodgaan. Hierdoor breken de takken af. Dat kan gevaarlijk zijn of schade veroorzaken. Daarom inspecteren we de essen regelmatig en nemen we maatregelen. Welke maatregelen we nemen hangt af van de beschadiging, leeftijd en locatie van de boom.

Video: essentaksterfte

Regelmatig inspecteren

In 2017 onderzochten we voor het eerst alle essen van de gemeente Utrecht. 82% van de 24.500 essen bleek toen aangetast. We hoefden slechts een klein deel van deze essen te kappen.

Resultaten inspectie 2020

In 2020 hebben we 6.000 van de 21.300 essen in Utrecht geïnspecteerd. Hieruit blijkt dat we in 2021 261 essen moeten vervangen en 1208 moeten snoeien.

Half februari kunt u hier de kaart met resultaten van de inspectie 2020 bekijken. Op deze kaart kunt u zien om welke bomen het gaat. U kunt zoeken op straatnaam. U kunt ook op een gekleurde stip klikken, dan krijgt u meer informatie te zien.

Bekijk de kaart met de resultaten van de inspectie 2019 en 2020

Nieuwe bomen planten

We planten in principe voor elke gekapte es een nieuwe boom terug. We kijken bij het opnieuw planten goed of bomen niet te dicht op elkaar staan en dat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Bij het uitzoeken van nieuwe bomen houden we rekening met de waarde voor mens en dier. Ook vragen we bewoners in sommige straten mee te denken welke bomen we terugplanten.

De nieuwe bomen planten we altijd in het plantseizoen, dat loopt van november tot april.

Een es in uw eigen tuin

Als u een es in uw tuin hebt, kunt u deze laten onderzoeken door een boomadviesbureau. U kunt de es ook zelf bekijken. In de video 'herkennen van de es en essentaksterfte' ziet u hoe u dat doet. Ziet u dode takken? Dan kunt u deze het beste snoeien. Als u de dode takken niet snoeit, kunnen deze afbreken. Zijn er geen dode bladeren of takken, dan hoeft u nog geen maatregelen te nemen.

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier