Parken en plantsoenen Julianapark

Fontein en vijver in het Julianapark

Het Julianapark is een van de oudste stadsparken van Utrecht. Het is aangelegd in 1903. Er staan veel grote en oude bomen en er is een dierenweide waar damherten rondlopen. En kijk niet raar als u loslopende kippen tegenkomt op uw wandeling! Ontdek dit bijzondere monumentale park zelf.

Wat is er te doen in het Julianapark?

Het park bestaat uit 3 delen.

  • De dierenweide. Hier kunt u de damherten en andere dieren bewonderen. Bij het Antje Drijver paviljoen kunt u wat drinken.
  • Een recreatief deel met een grote weide, een podiumheuvel voor culturele activiteiten en een water- en zandspeelplaats.
  • Een rustig deel met slingerende paden en monumentale bomen. De perfecte plek voor een fijne wandeling.

Honden en fietsers mogen niet in het Julianapark.

Kijk op de plattegrond om te zien wat u allemaal in het park kunt doen.

Geschiedenis

De geschiedenis van het Julianapark begint bij de familie Kol. In 1903 geven zij de firma Copijn opdracht om het terrein rondom hun boerderij te veranderen in een park. Al snel kent iedereen het park als ‘de tuin van Kol’. In 1928 verkopen de erfgenamen het park aan de gemeente Utrecht. De voorwaarde is dat het minimaal 100 jaar als park blijft bestaan. De gemeente maakt het park openbaar en geeft het de naam Julianapark.

Monumentaal park

Sinds 28 oktober 2014 is het Julianapark een gemeentelijk monument. De gemeente Utrecht heeft nog 3 andere stadsparken met een beschermde status: park Oog in Al is ook een gemeentelijk monument, en het Wilhelminapark en het Zocherpark zijn rijksmonumenten.

Openingstijden Julianapark

Oktober tot en met maart: 8.00 - 17.00 uur
April tot en met mei: 7.00 - 21.00 uur
Juni tot en met augustus: 7.00 - 22.00 uur
September: 7.00 - 21.00 uur

Het Julianapark heeft verschillende openings- en sluitingstijden. Dit is vanuit:

  • Dierenwelzijn: de dieren in de dierenweide passen hun biologisch klok aan tijden van zonsopkomst en -ondergang.
  • Veiligheid: in het Julianapark is geen openbare verlichting aanwezig. We sluiten het Julianapark voor zonsondergang om te voorkomen dat bezoekers in het donker worden opgesloten.

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030