Parken en plantsoenen Kasteeltuin Nijevelt

Fase project
In uitvoering

Planning
Klaar in 2022

Kasteeltuin Nijevelt is de nieuwe naam voor De Milan Viscontipark. Dit park ligt midden in de wijk Veldhuizen in Vleuten-De Meern. In het plan maken we de oude structuren van de kasteeltuin weer zichtbaar. Er komt weer een boomgaard. We herstellen de oude moestuin, trekken een oude sloot door, verleggen het fietspad en maken het gebied weer toegankelijker.

Ooit stond op deze plek de ridderhofstad Nijevelt. Nijevelt was omsloten door grachten. De Milan Visconti was de laatste eigenaar van Nijevelt in de 18de eeuw voordat het in verval raakte.

Wat gaan we doen?

  • We halen een groot deel van het hekwerk in het park weg.
  • We graven een sloot ten zuiden van de moestuin. De moestuin komt zo, net als vroeger, weer op een eiland te liggen.
  • We brengen een haag met klaphekjes rond de moestuin aan.
  • We leggen een fruitboomgaard aan.
  • We maken een wandelpad door de boomgaard en voor Abrona langs.
  • Tussen de moestuin en Abrona komt een wandelbrug. We verleggen het fietspad naar het midden van het park. Langs het fietspad komen bomen.
  • We leggen aan de zuidkant een hondenspeelweide aan.
  • We planten nog een aantal knotwilgen en een zogenaamde ‘wereldboom’. Dit is een boom die alles in zich heeft om ‘oeroud’ te worden.
  • We verbinden het water van 2 nu gescheiden 'peilgebieden', zodat het water weer gaat stromen. Er komt daarom een nieuwe brug.

Bekijk het ontwerp Kasteeltuin Nijevelt Masterplan (pdf, 890 kB)

Onderzoek plek nieuwe sloot

De aannemer start 9 augustus met het onderzoek op de plek waar de nieuwe sloot komt. Bij dit onderzoek graven archeologen de grond heel nauwkeurig af. Dit is nodig omdat het park een archeologisch rijksmonument is. Daarna begint de uitvoering van het ontwerp voor de kasteeltuin. De planning is om het werk in januari 2022 op te leveren. Het is vooraf niet precies te zeggen hoeveel en wat de archeologen vinden. Mogelijk loopt de planning hierdoor uit.

Toegankelijkheid park en moestuin

Tijdens de archeologische opgraving is het grootste deel van het park toegankelijk. Alleen het deel waar we de archeologische opgraving doen zetten we af met bouwhekken. Vanaf 1 september is het park niet meer toegankelijk. Over het gebruik van de moestuin maken we specifieke afspraken met Utrecht Natuurlijk.

Omleiding fietsers

We leiden fietsers om via de westkant van het park. Borden geven de omleidingsroute aan.

Planning

Voortgang herinrichting Kasteeltuin Nijevelt

De werkzaamheden in Kasteeltuin Nijevelt zijn in februari klaar. De planning is met een maand uitgelopen door vertraagde leveringen van staal en beton. De speeltuin is al wel klaar. Vanaf half december kunnen de kinderen er weer spelen.

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
2021 vanaf 9 augustusOnderzoek plek nieuwe sloot
2021 vanaf septemberUitvoering ontwerp kasteeltuin
2022 februariKlaar
2022 1 aprilFeestelijke oplevering

Op de hoogte blijven

Samen met een werkgroep van bewoners is het ontwerp gemaakt. Op 11 december 2020 heeft de werkgroep het definitieve ontwerp van de Kasteeltuin Nijevelt aan wethouder Lot van Hooijdonk overhandigd. De Vereniging Kasteeltuin Nijevelt en Utrecht Natuurlijk nemen nu al de zorg van de moestuin op zich. Wilt u meehelpen met of zonder groene vingers? Er zijn mogelijkheden genoeg. Kom langs op zaterdagochtend, dan is er altijd wel iemand aanwezig. Neem contact op via ktnijevelt@gmail.com of kijk op www.kasteeltuinnijevelt.nl.

Daarnaast organiseert Utrecht Natuurlijk een educatieprogramma in een deel van de moestuin. Kinderen van OBS Pantarijn hebben in 2019 daar tuintjes aangelegd. In 2020 was er helaas door corona minder mogelijk, maar in 2021 hopen in ieder geval klassen van OBS Pantarijn en De Krullevaar langs te komen voor verschillende lessen.

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier