Parken en plantsoenen Kasteeltuin Nijevelt

Fase project
Plan gereed voor uitvoering

Planning
Verdere uitvoering in fases vanaf 2021

Kasteeltuin Nijevelt is de nieuwe naam voor De Milan Viscontipark dat midden in de wijk Veldhuizen in Vleuten-De Meern ligt. In het plan maken we de oude structuren van de kasteeltuin weer zichtbaar. Er komt weer een boomgaard. We herstellen de oude moestuin, trekken een oude sloot door, verleggen het fietspad en maken het gebied weer toegankelijker.

Ooit stond op deze plek de ridderhofstad Nijevelt. Nijevelt was omsloten door grachten. De Milan Visconti was de laatste eigenaar van Nijevelt in de 18de eeuw voordat het in verval raakte.

Wat gaan we doen?

We zoeken nog cofinanciering om het plan uit te voeren. Met de middelen die nu beschikbaar zijn, kunnen we in 2021 al een deel van het ontwerp uitvoeren.

  • We halen een groot deel van het hekwerk in het park weg.
  • We graven een sloot ten zuiden van de moestuin. De moestuin komt zo, net als vroeger, weer op een eiland te liggen.
  • We brengen een haag met klaphekjes rond de moestuin aan.
  • We leggen een fruitboomgaard aan.
  • We maken een wandelpad door de boomgaard en voor Abrona langs.
  • Tussen de moestuin en Abrona komt een wandelbrug. We verleggen het fietspad naar het midden van het park. Langs het fietspad komen bomen.
  • We leggen aan de zuidkant een hondenspeelweide aan.
  • We planten nog een aantal knotwilgen en een zogenaamde ‘wereldboom’. Dit is een boom die alles in zich heeft om ‘oeroud’ te worden.
  • We verbinden het water van 2 nu gescheiden 'peilgebieden', zodat het water weer gaat stromen. Er komt daarom een nieuwe brug.

Bekijk het ontwerp Kasteeltuin Nijevelt Masterplan (pdf, 890 kB)

Planning

Dit gaat niet allemaal tegelijk gebeuren. We zoeken nog cofinanciering om het plan uit te voeren. Met de middelen die nu beschikbaar zijn hebben we in het voorjaar van 2020 de speeltuin al opnieuw ingericht. In 2021 volgen de boomgaard, een nieuwe brug en de 'wereldboom'. Dit kan gebeuren als we een archeologievergunning hebben gekregen van de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed. De kasteeltuin is tenslotte een rijksmonument.

Op de hoogte blijven

Samen met een werkgroep van bewoners is het ontwerp gemaakt. Op 11 december 2020 heeft de werkgroep het definitieve ontwerp van de Kasteeltuin Nijevelt aan wethouder Lot van Hooijdonk overhandigd. De Vereniging Kasteeltuin Nijevelt en Utrecht Natuurlijk nemen nu al de zorg van de moestuin op zich. Wilt u meehelpen met of zonder groene vingers? Er zijn mogelijkheden genoeg. Kom langs op zaterdagochtend, dan is er altijd wel iemand aanwezig. Neem contact op via ktnijevelt@gmail.com of kijk op www.kasteeltuinnijevelt.nl.

Daarnaast organiseert Utrecht Natuurlijk een educatieprogramma in een deel van de moestuin. Kinderen van OBS Pantarijn hebben in 2019 daar tuintjes aangelegd. In 2020 was er helaas door corona minder mogelijk, maar in 2021 hopen in ieder geval klassen van OBS Pantarijn en De Krullevaar langs te komen voor verschillende lessen.

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030