Máximapark

In het hart van Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern ligt het Máximapark. Rustgevend én levendig. Het Máximapark is van iedereen en voor iedereen. Een belevenis voor iedereen uit Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern, Utrecht en daarbuiten.

Maximapark.nl

In het Máximapark is veel te ontdekken en te beleven. Lees meer over de verschillende parkonderdelen, de vrijwilligersactiviteiten en alles wat er te doen is op de website van het Máximapark. Deze website wordt beheerd door de Parkorganisatie van het Máximapark.

Parkonderdelen

Het Máximapark bestaat uit 6 verschillende onderdelen. In elk deel van het park is weer wat anders te beleven en te ontdekken. Ridderhofstad Den Engh en Castellum Hoge Woerd horen ook bij het park.

Het Lint

Het Lint is een brede strook rond het hele Máximapark. Het is bijna 10 kilometer lang en gemiddeld 6 meter breed. Dankzij het gladde wegdek is Het Lint heel geschikt voor wandelaars, fietsers, hardlopers en skaters. Het Lint loopt langs alle mooie plekjes van het park zoals de Haarrijnseplas, De Buitenhof, Vikingrijn en archeologische locaties. Alle parkdelen zijn via Het Lint te bereiken.
 

De Binnenhof

De Binnenhof is het hart van het Máximapark en 45 hectare groot. Er zijn mooie bruggen, een lelievijver, een Japanse tuin en statige lanen met beuken en platanen. De Vikingrijn slingert er doorheen. 

Vlinderhof

In De Binnenhof ligt ook de vlinderhof. Deze unieke bloementuin is ontworpen door de bekende tuinarchitect Piet Oudolf. Hij ontwierp onder andere in New York The Highline en de herinneringstuin voor 9/11. In de tuin staan veel verschillende planten en bomen. Die zijn aantrekkelijk voor allerlei soorten vlinders en andere insecten.

Vikingrijn

Ooit voeren er Vikingschepen over de Oude Rijn. De Vikingrijn was een belangrijke transportroute voor de Vikingen en de Romeinen. Nu kunt u zelf over de Vikingrijn varen, met een bootje zonder motor. De Vikingrijn volgt de oorspronkelijke loop van de rivier. Hij is ongeveer 4 kilometer lang en op sommige punten tot 30 meter breed. Langs de natuurlijke oevers kunt u heerlijk wandelen of lekker luieren.

Parkpergola

De Parkpergola is een doorzichtige rand langs De Binnenhof van 6 meter hoog. De pergola is 80 centimeter diep. Er zijn schuilplekken en nestkasten voor bijen, vogels en vleermuizen. De vorm van de Parkpergola lijkt op een honingraat. De pergola is begroeid met sier- en klimplanten. De Parkpergola is voor een deel betaald met een Europese subsidie (EFRO).

De Buitenhof

De Buitenhof ligt tussen de Haarrijnse Rading en de Enghlaan. Hier staat de natuur centraal. Om hiervan te kunnen genieten zijn er verschillende wandelpaden door het gebied. 

Parkorganisatie

Het Máximapark is bijna net zo groot als de binnenstad van Utrecht. Om het park zo goed mogelijk te beheren en onderhouden, werkt de gemeente samen met maatschappelijke organisaties en enthousiaste vrijwilligers uit de buurt.

De komende jaren gaan we het Máximapark nog mooier maken. Een park waarin bewoners zelf nieuwe ideeën uitwerken en activiteiten organiseren. Daarom bestaat de parkorganisatie. Dit is een groep van bewoners, maatschappelijke organisaties en medewerkers van de gemeente. Samen werken we aan:

  • de communicatie over het park
  • een afwisselend activiteitenprogramma
  • de ontwikkeling van het park
  • het beheer van het park

De gemeente Utrecht

De gemeente is in het Máximapark verantwoordelijk voor natuur, sport, cultuur, evenementen, (door)ontwikkeling, beheer, veiligheid, toezicht en handhaving. 

Vrijwilligers

Het Máximapark draait voor een groot deel op vrijwilligers. Zij hebben vanaf het begin meegedacht over het park en meegeholpen met het opbouwen en inrichten. Vrijwilligers helpen mee bij het onderhoud, denken mee over wat er beter kan en organiseren allerlei activiteiten. Hierdoor wordt het Máximapark steeds mooier, voor en door bewoners.

Meedenken of meewerken?

Hebt u goede ideeën voor het Máximapark? Of wilt u meewerken als vrijwilliger? Meld u dan aan bij het parksecretariaat: vleutendemeern@utrecht.nl

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier