Park Paardenveld

Fase project

In voorbereiding

Planning

2024

We gaan Park Paardenveld opnieuw inrichten. Dat ligt helemaal in het noorden van de binnenstad. Het park moet straks een fijne plek zijn in alle seizoenen van het jaar. We willen een park maken voor jong en oud, om te ontspannen, te sporten, elkaar te ontmoeten en te genieten van de natuur.

Wat gaan we doen?

We willen met de stad een nieuw ontwerp maken voor het park. Dat doen we door eerst samen een integraal programma van eisen (IPvE) te maken. Hierin beschrijven we alle wensen en eisen voor het park. Bijvoorbeeld hoeveel wandelpaden we willen, of er een speeltuin moet komen en hoe we het fietsparkeren gaan regelen. We halen wensen en ideeën op uit de stad. We werken deze verder uit in ontwerpsessies. Dat doen we met betrokken bewoners en ondernemers en gebruikers van het park. Is het concept-IPvE klaar? Dan mag iedereen daarop reageren. Daarna neemt het college een besluit over het IPvE.

Met het nieuwe ontwerp wordt Park Paardenveld straks een stadspark:

  • dat verbonden is met de stad
  • waar de mensen zich veilig voelen
  • dat toegankelijk is en mens, plant en dier gebruiken
  • dat mensen gebruiken in alle seizoenen
  • waar veel verschillende soorten planten en dieren leven.  

Tijdelijke maatregelen

Het duurt nog even voordat we echt beginnen met de werkzaamheden om het park opnieuw in te richten. Tot die tijd nemen we al kleine maatregelen om het park mooier te maken. We onderzoeken ook wat past bij een nieuwe inrichting van het park. Zo kijken we samen met toekomstige gebruikers van het park welke functies en activiteiten passen in het ‘nieuwe’ Park Paardenveld. Dit verwerken we dan in het ontwerp als het gaat om inrichting, beheer en gebruik van het nieuwe park.

Tijdelijke activiteiten

Er is ruimte voor tijdelijke activiteiten totdat we het park opnieuw inrichten. Op deze manier is er tijdelijk extra levendigheid.

Wat is er te doen?

30 mei 2023, 17.00-17.30 uur - Spoken-wordartiest opent podium 'de Vrije Vloer'

Spoken-wordartiest Tom Strik opent de het nieuwe parkpodium 'de Vrije Vloer'. Dit is een tijdelijk podium in Park Paardenveld, totdat we het park opnieuw inrichten. Tom Strik laat zien (horen!) hoe je het tijdelijke podium in gebruik kan nemen. Samen met gitarist Hani.

Meer over Tom op tomstrik.nl.

30 mei 2023, 17.30 - 17.40 uur - Verhaal over Paardenveld

Peter Gieling sluit de opening van het podium af met een bijzonder verhaal over Paardenveld. Peter is Utrechter in hart en nieren. Hij is bekend van de ‘Groate Utreg Kwis’ (Utrecht 900 jaar stad) en hij is gids bij Gilde Utrecht.

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
21 februari 2022Vaststellen startdocument door college 
April-juni

Ontwerpsessies

Mei-juniIntegraal Programma van Eisen en Functioneel Ontwerp (IpvE/FO)
Augustus-septemberInspraak IPvE/FO
OktoberVaststellen IPvE/FO door college
Oktober 2023-januari 2024Uitwerken in definitieve ontwerpen
Februari-mei 2024Uitvoering

We doen ons best om het park voor de zomer van 2024 klaar te hebben. Lukt dat niet? Dan zijn de werkzaamheden in het najaar van 2024.

Locatie Park Paardenveld

Het park ligt:

  • zuidoosten van kruising Weerdsingel westzijde en Daalsesingel
  • straat Paardenveld: tussen parkeergarage en politiebureau
  • deel Nieuwekade tot Kroonstraat
  • tot iets ten zuiden van Paardenveldbrug

Hulp en contact Park Paardenveld

Telefoon

14 030

E-mail

parkpaardenveld@utrecht.nl