Parken Overvecht

Pad langs het water in park De Watertoren

Het Groene Lint Overvecht is de gezamenlijke tuin voor en door inwoners van heel Overvecht. Op allerlei plekken in de wijk biedt het Groene Lint van alles om te spelen, sporten en te bewegen. Ook zijn er in Overvecht 3 grote stadsparken: de Watertoren, de Gagel en het Vechtzoompark. Elk park heeft een eigen stijl en sfeer. Zo bestaat het Vechtzoompark uit natuurlijke beplanting. In park de Watertoren kunt u genieten van mooie vijvers. En in park de Gagel kunt u 3 verschillende tuinen ontdekken.

Het Groene Lint Overvecht

Wat is er te doen?

Het Groene Lint Overvecht is de gezamenlijke tuin voor en door bewoners van Overvecht. Het loopt tussen Park De Gagel en Park De Watertoren. Onderweg komt u verschillende hofjes tegen die tussen de flats liggen. En natuurlijk de parken zelf. 

Op allerlei plekken biedt het Groene Lint van alles om te spelen, sporten en te bewegen. Zo kunt u een ommetje lopen in het groen of sporten in een park. Het is de plek waar u familie, buren en vrienden kunt ontmoeten. Een plek om tot rust te komen na een dag hard werken of om lekker een boek te lezen.

We gaan samen met bewoners allerlei plekken groener en prettiger inrichten. Zo willen we iedereen in Utrecht een prettige en gezonde omgeving bieden.

Park de Gagel

Wat is er te doen?

In park de Gagel kunt u maar liefst 3 verschillende tuinen ontdekken:

  • een heemtuin
  • een terrastuin
  • een watertuin

In stadsboerderij de Gagelsteede is een centrum voor natuur- en milieuonderwijs. Kinderen kunnen er lekker spelen in de grote speeltuin. In het park zijn een paar plekken om een balletje te trappen: er zijn meerdere trapveldjes en er is een Krajicek Playground. Dankzij de fietsbrug kunt u direct vanuit park de Gagel naar het Noorderpark fietsen, aan de overkant van de Noordelijke Randweg Utrecht.

Park de Gagel heeft een actieve beheergroep die u kunt bereiken via het wijkbureau Overvecht.

Geschiedenis

Park de Gagel is rond 1975 aangelegd. Het park is vernoemd naar Fort de Gagel, dat net ten noorden van het park ligt. Toen de wijk Overvecht werd gebouwd, is de grond die daarvoor werd afgegraven gebruikt voor het park. Deze grond is heel vruchtbaar. Daarom zijn de bomen in het park ook groter en voller dan op andere plekken in de wijk. Midden in het park is een heuvel. Deze heuvel is voor een deel gemaakt van het puin dat overbleef toen de oude Jaarbeurs aan het Vredenburg in 1970 werd afgebroken.

Park de Watertoren

Wat is er te doen?

Park de Watertoren is een groot park midden in Overvecht-Zuid. Water speelt een grote rol in dit park. Er is een stuk veenweide, een spetterbadje voor kinderen en er zijn verschillende vijvers en waterpartijen. Sporters en kinderen kunnen lekker hun gang gaan in het park. Er is bijvoorbeeld een fietscrossbaan, een waterspeelplaats, een speeltuin, een dierenweide, een Cruyff Court en een Krajicek Playground.

Wilt u meedenken over Park de Watertoren? Of hebt u een vraag voor de beheergroep? Neem dan contact op via wijkbureau Overvecht.

Geschiedenis

In de jaren ‘30 werd er een watertoren gebouwd voor de nieuwe wijk Tuindorp. De bouw was een arbeidsproject voor mensen die tijdens de crisis werkloos waren geworden. In 1975 is het park rondom de watertoren aangelegd.

Vechtzoompark

Wat is er te doen?

Het Vechtzoompark is een aantrekkelijke rustige plek langs de Vechtdijk met veel mooie natuur. U kunt er heerlijk wandelen. In het park komt u nog een paar elementen tegen van het oude landgoed Roosendaal, zoals de poort uit 1705 en de theekoepel. Verder zijn er een speel- en ligweide, een trapveld, fitness-toestellen, een moerasgebiedje, een notenboomveld en een kruidentuin. Verspreid door het park staat een aantal beelden. Kortom een heerlijke plek om te ontspannen, midden in het levendige Overvecht.

Geschiedenis

Het Vechtzoompark is een groot park dat in 1978 ontworpen is door J.P. van Alff. Het is aangelegd in de zogenaamde landschaps-natuurstijl. Hierbij werd gekeken naar de natuurlijke omgeving. Zo heeft men een aantal restanten van voormalig landgoed Roosendaal gebruikt, en komt de erfbeplanting bij enkele omringende boerderijen vandaan.

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier