Stadstuin: het Plantsoen van Boedapest

Fase project

 

In uitvoering

Geplande bouw

Fase 1: klaar

Fase 2: 2026, 2027

In Leidsche Rijn Centrum is een nieuwe stadstuin: het Plantsoen van Boedapest. Een lange stijlvolle stadstuin om doorheen te wandelen. Vol met planten en bloemen. De stadstuin is naast een park ook een overbrugging voor het hoogteverschil in Leidsche Rijn Centrum. Onder het park zijn ruimtes voor creatieve ondernemingen.

Wat komt er?

Het grootste deel van de stadstuin is klaar. Maar er komt nog een fase 2 aan: aan de andere kant van de Vaduzdijk. Hier is nu nog de tijdelijke Teen Spot met skateplek. Dit wordt ook een park vol met planten en bloemen en 2 rijen lindebomen. Een loopbrug over de Vaduzdijk verbindt de 2 delen van de stadstuin met elkaar. Onder dit deel van de stadstuin onderzoeken we de mogelijkheid om een fietsenstalling te maken, voor zo’n 680 fietsen.

Toegankelijkheid van de stadstuin

Voor mensen die slecht ter been zijn, kinderwagens en rolstoelen is de stadstuin bereikbaar aan de kant van het woongebouw Greenville. Dit is aan de straat Plantsoen van Boedapest. Als fase 2 van de stadstuin klaar is, kunnen zij ook via een hellingbaan met loopbrug die kant de stadstuin in.

Wat is er al klaar?

De stadstuin aan de zuidkant van de Vaduzdijk bestaat uit 3 delen die klaar zijn.

  • De bovenste laag is een groen stadspark voor bezoekers en bewoners van Leidsche Rijn Centrum, met 2 rijen lindebomen en veel planten en bloemen.
  • Het park is een oplossing voor het hoogteverschil in Leidsche Rijn Centrum. Een brede, zandgele trap verbindt de boerderij met de cultuurkavel Berlijnplein.
  • Onder het park zijn ruimtes achter de bogen voor ondernemers.

De stadstuin als oplossing voor hoogteverschil

Er is een hoogteverschil in het grondoppervlak in Leidsche Rijn Centrum. Dat komt door de aanleg van de A2-tunnel. Het hoogteverschil tussen de boerderij en de stadstuin is ongeveer 7 meter. De stadstuin is een oplossing voor het hoogteverschil.

Ruimtes onder de stadstuin

Omdat de stadstuin hoog ligt, is er ruimte onder de stadstuin. Hier zijn ruimtes gemaakt voor publieke functies, een soort werfkelders. De ruimtes liggen achter mooi ontworpen bogen. In de muren zijn nestkasten voor vogels en vleermuizen ingebouwd.

De ruimtes hebben verschillende (tijdelijke) invullingen, passend bij de andere culturele functies in de omgeving.

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
In 2026Start aanleg stadstuin fase 2
In 2027Stadstuin fase 2 klaar

Waar ligt het precies?

De stadstuin is tegenover boerderij Hofstede Ter Weide in Leidsche Rijn Centrum Zuid. Het ligt tegen het appartementengebouw van het project Greenville en de cultuurkavel Berlijnplein. De stadstuin ligt op de ‘cultuur-as’ van Leidsche Rijn Centrum. De ‘cultuur-as’ is een plek met functies voor cultuur, ontspanning en horeca.

Hulp en contact Project Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern

Telefoon

14 030

E-mail

leidscherijngroeit@utrecht.nl