Zocherpark en singelgebied

Zocherpark gezien vanaf de Wittevrouwenbrug

In het Zocherpark en singelgebied kunt u eindeloos wandelen tussen de oude bomen. Ook zijn er regelmatig evenementen, zoals de jaarlijkse Parade in het Moreelse Park. Of wat dacht u van een lesje astronomie in Sterrenwacht Sonnenborgh? Ontdek wat het Zocherpark en de singels u te bieden hebben.

Wat is er te doen?

Het Zocherpark is een van de oudste openbare parken van Nederland. Het is een mooi groen gebied waar bewoners en bezoekers heerlijk kunnen wandelen. In het park zijn regelmatig evenementen, zoals in het Moreelse Park, bij de Sterrenwacht Sonnenborgh en in Park Lepelenburg. Ook leuk: bekijk het park eens vanaf het water en huur een bootje om op de singel te varen.

Geschiedenis

De stad Utrecht was tot aan het begin van de 19e eeuw omringd met middeleeuwse stadswallen. Omdat deze muren niet meer nodig waren om de stad te verdedigen, gaf het rijk toestemming om ze te slopen. De gemeente gaf in 1830 opdracht aan architect J.R. Zocher om op de plek van de stadswallen een park aan te leggen. Het park moest een fijn wandelpark worden voor de stadsbewoners. In het begin heette het park dan ook 'Wandelingen'. Tegenwoordig heet het het Zocherpark/Singelgebied.

Monumentaal park

Het lange smalle park van bijna 5 kilometer lang is een rijksmonument, net als het Wilhelminapark. In het monumentale park staan veel oude bomen. Sommige staan er al sinds de aanleg van het park, tussen 1830 tot 1870. Ruim 400 bomen in het park zijn ouder dan 100 jaar.

Meer informatie

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier