Boomspiegel en plantenbak

U wilt in uw straat een minituintje maken rond de voet van een boom. Of groen planten in een plantenbak in uw straat. Dat kan. Op deze pagina leest u wat u moet regelen en waar u op moet letten. 

Adopteer een boomspiegel 

Een boomspiegel is een minituintje rond de voet van een boom. Is de boomspiegel in uw straat nog leeg? Dan mag u deze zelf beplanten en onderhouden. U kunt de boomspiegel zelf verzorgen of bijvoorbeeld samen met de buren.  

Wel eerst melden 

Voor het onderhoud van een boomspiegel hebt u geen toestemming van de gemeente nodig. We vragen u wel het zelfbeheer van een boomspiegel te melden bij ons door een e-mail te sturen naar sw.wens@utrecht.nl. We nemen dan contact met u op en plaatsen een 'zelfbeheertegel' bij de boomspiegel. Op deze manier is het voor de gemeente en anderen duidelijk zichtbaar dat de boomspiegel in zelfbeheer is.

Belangrijke tips

De gemeente blijft eigenaar van de boom en de boomspiegel. Als u een boomspiegel gaat onderhouden vragen wij u om schade aan de boom te voorkomen. Waar moet u op letten? 

  • Maak de grond rondom de boom los met een klein harkje.
  • Voorkom beschadiging van de boomwortels.
  • Voeg geen grond toe. Als het toch moet, dan mag het maximaal 10 centimeter compostaarde zijn.
  • Gebruik natuurlijke mest. Chemische bestrijdingsmiddelen mag u niet gebruiken.

Plant groen in een plantenbak

U kunt een plantenbak in uw straat plaatsen. U vraagt een plantenbak voor uw straat aan bij het initiatievenfonds.

Voorwaarden 

Voor het plaatsen van een plantenbak gelden de volgende voorwaarden:

  • U krijgt een plantenbak als er genoeg ruimte is. Er moet bijvoorbeeld genoeg ruimte over blijven voor voetgangers. Ook moet het veilig blijven voor verkeer. Het verkeer moet genoeg overzicht houden op de omgeving. Samen met het wijkbureau kijkt u naar een geschikte plek.
  • U zorgt zelf voor de plantjes. Houdt u de bak langer dan 6 maanden niet meer bij? En is er niemand anders die de bak onderhoudt? Dan kan het zijn dat we de plantenbak weghalen. Wij nemen hierover eerst contact met u op.  
  • U kunt ook een (houten) plantenbak aanvragen voor het verbouwen van groente en fruit. 
  • Voor het plaatsen van een plantenbak is draagvlak in de buurt nodig.

Doe een aanvraag bij het initiatievenfonds

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier