Cameratoezicht

Cameratoezicht op straat

De gemeente gebruikt camera’s voor verschillende doelen. Bijvoorbeeld om de milieuzone te controleren, gebouwen te bewaken of verkeerstellingen te doen. U leest hieronder meer over camera’s die we gebruiken om de openbare orde te handhaven en om ernstige overlast en criminaliteit te verminderen.

Waar staan camera's voor openbare orde en veiligheid?

We hebben in Utrecht 91 camera’s voor de openbare orde en veiligheid.

Bekijk op de kaart waar camera's staan voor openbare orde

Voorwaarden en afspraken

  • Het plaatsen van een camera gebeurt niet zomaar. Dit doen we pas als andere maatregelen niet werken of de situatie ernstig verstoord is.
  • We overleggen met de verschillende veiligheidspartners waar de camera’s het nuttigst zijn. Daarvoor kijken we naar risico’s, signalen van mogelijke ongeregeldheden en probleemgebieden.
  • We informeren ondernemers en inwoners voordat we camera’s plaatsen. Ook maken we het bekend met een bericht (‘aanwijzingsbesluit’) op de website van de overheid.
  • De camera’s voor openbare orde stellen we zo af dat niet in gebouwen wordt gekeken.
  • De beelden worden 28 dagen bewaard en dan automatisch gewist. Alleen beelden die relevant zijn voor een strafrechtelijk onderzoek worden langer bewaard.
  • Alleen politie en justitie kunnen de beelden bekijken.

Opvragen camerabeelden

Hebt u iets meegemaakt waarvan u aangifte bij de politie gaat doen? Als u weet dat er op die locatie camera’s hangen, geef dat dan door bij uw aangifte. De politie kan dan kijken of er beelden zijn die zij bij het onderzoek kunnen gebruiken. Alleen de politie mag die beelden bekijken.

Meer informatie over cameratoezicht

Hulp en contact Veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112