Vuurwerk

Elk jaar vallen er gewonden en is er grote overlast door vuurwerk. Regels voor het bezit en het afsteken van vuurwerk moeten dit voorkomen.

Meld vuurwerkoverlast

Alleen op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari tot 2.00 uur mogen consumenten in Nederland vuurwerk afsteken. Hebt u buiten die afsteektijden overlast van vuurwerk in uw buurt? Meld het ons!

Meld vuurwerkoverlast

Uw melding helpt ons een goed overzicht te krijgen van de vuurwerkoverlast. We kunnen niet overal direct heen. Op basis van signalen, meldingen en politie-informatie, gaan de handhavers de stad in. Blijft de overlast doorgaan? Meld dit dan opnieuw.

U kunt ook bellen naar:

TelefoonnummerBij
112Verdachte en gevaarlijke situaties (bel direct)
0900-8844 (politie)Verdenking illegale vuurwerkopslag
14 030Overlast
14 030Vernieling of rommel
0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem)Verdenking van opslag en verkoop van illegaal vuurwerk

Of gebruik de live chat (zie rechtsonderin uw scherm) om uw melding te doen. Deze is bereikbaar van 9.00 – 17.00 uur.

Bijdrage aan straatfeesten

Wilt u samen met buren een gezellig straatfeest of een activiteit organiseren tijdens oud en nieuw?

Via het initiatievenfonds kunt u een groot deel van de kosten vergoed krijgen. Bijvoorbeeld voor (silent) disco-apparatuur, het huren van een partytent, tafels en stoelen, het organiseren van een lampionnenoptocht of een dansworkshop.

Hebt u een ander idee? Meld het aan!

Vuurwerkvrije zones

Dieren en natuur gaan niet samen met vuurwerk. Daarom heeft de gemeente Utrecht alle dieren(buiten)verblijven, natuurgebieden, parken en begraafplaatsen in Utrecht aangewezen als vuurwerkvrije zone.

In iedere wijk bevinden zich er wel 1 of meer. In deze gebieden mag er geen vuurwerk worden afgestoken. Ook niet tijdens officiële afsteektijden, tussen oudejaarsdag 18.00 uur en nieuwjaarsdag 2.00 uur. Handhavers van de gemeente en de politie nemen deze zones extra mee in hun handhavingsrondes.

Bekijk de Vuurwerkvrije zonekaart of het wijkoverzicht vuurwerkvrije zones.

Vuurwerkvrije zone ook bij u in de straat?

Wilt u (een gedeelte van) uw straat, het gebied rondom een pleintje of een speeltuin vuurwerkvrij maken? Stemt u dan samen met de andere buurtbewoners af waar wel en niet vuurwerk afgestoken kan worden. De gemeente en politie controleren en handhaven niet of deze afspraken worden nageleefd. U kunt de vuurwerkvrije zone aangeven met de onderstaande posters. U kunt deze downloaden en ook afhalen bij uw wijkbureau.

Illegaal vuurwerk

De handel en opslag van illegaal vuurwerk levert levensgevaarlijke situaties op. Vaak ligt het opgeslagen in woningen, schuren of loodsen. Voor het bezit, de verkoop en het afsteken van illegaal vuurwerk gelden hoge boetes!

Er geldt landelijk een vuurwerkverbod voor:

  • vuurwerk uit de categorie F3, de categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking
  • knalvuurwerk (zoals rotjes)
  • knalstrengen (zoals Chinese matten)
  • enkelshotsbuizen (single shots)
  • vuurpijlen
  • romeinse kaarsen en babypijltjes

Onschadelijk maken vuurwerk

Wilt u van nog niet afgestoken vuurwerk af? Maak vuurwerk onschadelijk door het in water te dompelen of gooi er een emmer water over.

Kopen van vuurwerk

In 2022 kunt u op 29, 30 en 31 december bij een aantal officiële verkooppunten F1 vuurwerk en fop- en schertsvuurwerk kopen.

Vuurwerk in het buitenland kopen mag alleen als dat voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. Per auto mag u maximaal 25 kg vervoeren. Vuurwerk dat u (online) koopt en thuis kan laten bezorgen, is bij voorbaat al illegaal. Of het moet om de categorie fop- en schertsvuurwek gaan. Legaal vuurwerk uit de categorie F1 kunt u alleen kopen en/of ophalen bij een legaal verkooppunt.

Afval

We willen zorgen voor een veilige en schone jaarwisseling. Daarom willen we zo min mogelijk brandbaar materiaal op straat. Wilt u daarom:

  • uw vuilnis kort voor de ophaaltijden buiten zetten
  • geen afval naast containers plaatsen
  • uw kliko na het legen weer binnen zetten

Bekijk de gewijzigde ophaaldagen voor afval en voor het ophalen van uw kerstboom

Nieuwjaarsvegen

De best denkbare start voor 2023? Dat is een schone start natuurlijk. Slaap op 1 januari eerst lekker uit, eet de laatste oliebol op en app rond 12 uur ook de buren uit bed. Tijd voor een gezellig uurtje #Nieuwjaarsvegen! Voor ideeën kijk op www.supportervanschoon.nl

Hulp en contact Veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112