Veiligheid Cameratoezicht

In Utrecht gebruiken we camera’s om de stad veilig te houden. Dit betekent dat de camera’s ondersteunen bij bijvoorbeeld politiewerk, acties en evenementen. Maar we gebruiken deze camera’s ook om toezicht te houden op de dagelijkse veiligheid.

Opvragen camerabeelden

Hebt u iets meegemaakt en weet u dat er camera’s hangen? Geef dan bij uw aangifte door dat er camera’s aanwezig zijn. De politie kan dan kijken of er beelden zijn en deze mogelijk bij het onderzoek gebruiken.

We hebben 4 soorten gebieden met cameratoezicht in de openbare ruimte.

  • In de binnenstad hangen camera’s voor het tegengaan van uitgaansproblematiek (zoals wildplassen en geweld), het handhaven van openbare orde tijdens uitgaansavonden en overlast van dealers en (drug-)gebruikers.
  • In een aantal Utrechtse wijken hangen camera’s door (tijdelijke) problemen zoals jeugdoverlast en criminaliteit.
  • In het Stationsgebied hangen camera’s om terrorisme te voorkomen en te bestrijden. Deze camera’s gebruiken we ook voor de openbare orde.
  • Rondom stadion Galgenwaard hangen camera's om toezicht te houden op supporters direct voor, tijdens en na voetbalwedstrijden. 

Camera's in winkelcentra, op eigen terreinen en wegen  vallen niet onder het cameratoezicht van de gemeente Utrecht. Lees meer over cameratoezicht op www.ccv-cameratoezicht.nl.

Meer informatie over (flexibel) cameratoezicht

Wilt u meer lezen over het beleid van cameratoezicht in Utrecht? Lees het beleidskader (pdf, 863 kB) en het uitvoeringsplan 2016 (pdf, 674 kB).

Daarnaast is het sinds december 2016 mogelijk om camera's een korte periode in te zetten als extra impuls in een veiligheidsaanpak. Dit heet flexibel cameratoezicht, zie pilot (pdf, 143 kB) en memo (pdf, 122 kB) over flexibel cameratoezicht. 

Hebt u vragen over de veiligheid in uw wijk of over het beleid rond cameratoezicht? Neem dan contact op met de gemeente.

Hulp en contact veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast melden?

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112