Boot

Hebt u een boot of wilt u graag eens een rondvaart of boottocht maken? Wilt u boten verhuren? Of wilt u de openingstijden van bruggen en sluizen weten? Voor het varen en aanleggen in Utrecht gelden regels. In sommige gevallen hebt u ook een vergunning nodig.

Verhoging van de liggelden

Om de Utrechtse lucht schoner te krijgen, moedigen we emissievrij varen aan (dit is varen zonder uitstoot van uitlaatgassen). Dit betekent dat het liggeld en de kosten voor overnachten met een boot met een diesel- of benzinemotor hoger zijn dan voor een emissievrije boot. De komende jaren wordt dat verschil nog groter.
Kosten: brug-, schut- en havengelden

Verhuren boot

Bent u exploitant (eigenaar) van een of meer boten en wilt u een boot verhuren of rondvaren met passagiers? Dan hebt u een exploitatievergunning nodig.

Vraag exploitatievergunning aan

Havenatlas

De Havenatlas is een plattegrond van de wateren van Utrecht waar u met behulp van kleuren en symbolen kunt vinden wat u zoekt. In de legenda vindt u de betekenis en uitleg hiervan. Wat vindt u precies in de Havenatlas?

  • Waar woonboten of recreatievaartuigen mogen liggen.
  • In welke zones uw recreatievaartuig mag liggen en hoe lang.
  • Wat de op- en afstapplekken zijn voor rondvaart- en verhuurboten.
  • Informatie over de toegestane afmetingen van het vaartuig.
  • Zones voor laden en lossen.
  • Zones om te wachten voor bruggen en sluizen.

De Havenatlas is onderdeel van de Havenverordening.

Met de plus en min knop linksboven in de kaart kunt u de kaart groter en kleiner maken. U kunt de kaart slepen met uw muis of vingers. Door symbolen aan te klikken, verschijnen er tekstvelden met meer informatie. U kunt zoeken door een straatnaam in te typen in het zoekveld bovenin de kaart. Met het aanklikken van een ā€˜iā€™ leest u verdere toelichting.

Hulp en contact Boot

Telefoon

14 030

E-mail

havendienst@utrecht.nl