Brommer

In Utrecht rijden brommers met een geel kenteken op de rijbaan. Hiermee verbeteren we de veiligheid van alle weggebruikers.
Bromfietsers rijden op de rijbaan op alle 50 km/uur-wegen in Utrecht. Voor een paar wegen maken wij een uitzondering. Dit doen we in overleg met de verkeerskundigen en de verkeerspolitie. Op alle fietspaden in Utrecht staat duidelijk aangegeven of brommers zijn toegestaan.
Ook bij wegen buiten de bebouwde kom waar u 60 km/uur mag rijden en er voldoende ruimte is op de weg, is de landelijke richtlijn ‘brommer op de rijbaan’. Bijvoorbeeld in de buurt van De Haar is de rijsnelheid laag genoeg dankzij drempels en rijden brommers op de rijbaan.
Op de rijbaan of niet?
Alle bromvoertuigen met een geel kenteken moeten op de rijbaan rijden. Bekijk hieronder het verschil tussen een geel en blauw kenteken. Snorfietsen (blauw kenteken) rijden alleen op een aantal wegen in het hart van Utrecht op de rijbaan. Op andere wegen rijden ze op het fietspad.
Geel kenteken | Blauw kenteken |
---|---|
helm verplicht | geen helmplicht op het fietspad, wel op de rijbaan |
op de rijbaan maximaal 45 km per uur | op het fietspad en op een aantal wegen in Utrecht op de rijbaan |
snelheid op een verplicht bromfietspad: maximaal 30 km per uur binnen de bebouwde kom | maximaal 25 km per uur |
rijbewijs AM | rijbewijs AM |
Weet u niet zeker of uw voertuig op de rijbaan moet? Lees meer over de brommobiel, scootmobiel en speed pedelec.
Uitzonderingen en andere routes
Brommers moeten op de rijbaan rijden. Maar er zijn uitzonderingen op deze regel. Bij uitzonderingen waar een bromfietser niet op de rijbaan hoeft te rijden wordt dit duidelijk aangegeven. De uitzonderingen zijn:
- wegen met een directe aansluiting op de snelweg. Op deze plekken leiden we de bromfietser naar een fiets-/bromfietspad om te voorkomen dat brommers op de snelweg terechtkomen
- wegen waar de snelheid in de praktijk hoger ligt dan 50 km/uur. Door het snelheidsverschil tussen brommers en het overige verkeer kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Dit geldt op:
- Stadsbaan Leidsche Rijn tussen Langerakbaan en C.H. Letschertweg
- Marinus van Tyrusviaduct (tussen Papendorp en Letschertweg)
- Wolfgang Pauliweg (is deels 70 km/uur)
- routes waar de bromfietser anders te ver moet omrijden. Bromfietsers kunnen dan gebruik maken van een snellere route via een fiets-/bromfietspad
Naar aanleiding van reacties van brommergebruikers is besloten om op de route van Leidsche Rijn naar Nieuwegein het fiets-/bromfietspad te behouden. Dit is het pad langs sportpark Rijnvliet en de Papendorpseweg.
Brommerroutes op de kaart
Een paar belangrijke en/of grote veranderingen laten wij zien op de kaart:
- van, naar en om de binnenstad (pdf, 205 kB)
- verbinding Leidsche Rijn - Lage Weide (pdf, 155 kB)
- verbinding Leidsche Rijn - Utrecht (pdf, 206 kB)
- van Leidsche Rijn naar Papendorp (pdf, 182 kB)
- van Papendorp naar Nieuwegein (pdf, 192 kB)
- van en naar Lunetten (pdf, 220 kB).
Bekijk ook de nieuwe routes in en om het centrum waar snorfietsers sinds 30 september 2021 ook op de rijbaan rijden, net als bromfietsers.

Verkeersborden voor brommers
Boete
Rijdt u als bromfietser (met een geel kentekenplaatje) op een fietspad? Dan riskeert u een boete van € 95,00 plus €9,00 administratiekosten. Alleen fietsers en voertuigen met een blauw kenteken mogen op een fietspad rijden.
Waarom bromfietsers op de rijbaan?
Op het fietspad gebeuren veel ongelukken tussen bromfietsers en fietsers. Dit komt onder andere door het grote snelheidsverschil en omdat fietspaden vaak al erg druk zijn. Ook zijn er veel ongelukken tussen auto’s en bromfietsers. Dat komt doordat afslaande automobilisten de snelheid van de brommer op het fietspad verkeerd inschatten of brommers over het hoofd zien.
Veiliger op rijbaan
Het is al sinds 1999 landelijk beleid dat bromfietsers binnen de bebouwde kom op de rijbaan moeten rijden. De gemeente Utrecht heeft toen besloten om dit gedeeltelijk in te voeren, totdat zou blijken dat het veiliger is. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft hier onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat in steden met brommers op de rijbaan het aantal slachtoffers met 31% is gedaald. De helft hiervan was het directe gevolg van de maatregel. Bromfietsers zijn op de rijbaan voorzichtiger en beter zichtbaar voor automobilisten.