Deelvervoer

Steeds meer mensen kiezen voor deelauto of deelfiets. Zij zijn blij dat ze delen. Gaat u ook delen? Het is goed voor de stad en heeft ook veel voordelen voor u.

Deelvervoer altijd in de buurt

In alle wijken vindt u deelvervoer. Een e-deelfiets, e-deelbakfiets of deelauto kunt u reserveren via de app van de aanbieder of via Gaiyo. Gaiyo is een app waarmee u al uw vervoer kunt regelen. Op hun website of in de app staat hoe dat precies werkt. Bij de start schrijft u zich in. Betalen kan per losse rit of via een abonnement.

In de app ziet u waar deelvervoer is.

Met deze app kunt u:

 • op een kaart zien waar e-deelfietsen, e-deelbakfietsen en deelauto's beschikbaar zijn
 • deelvervoer reserveren en betalen
 • uw volledige reis plannen

Download de app Gaiyo

Aanbieders deelvervoer

Waarom deelvervoer

Steeds meer mensen kiezen voor de e-deelfiets, e-deelbakfiets en deelauto. Zij zijn blij dat ze delen. Het biedt veel voordelen voor henzelf en voor de stad.

Met deelvervoer

 • boekt u precies wat u nodig hebt
 • betaalt u alleen bij gebruik
 • bent u zeker van een parkeerplek
 • maakt u ruimte om te spelen
 • zorgt u voor schonere lucht

Video: blij dat ik deel!

Gaat u ook delen?

Voordelen van deelvervoer

Veel keuze

Utrecht heeft het hoogste aantal deelauto’s per inwoner in Nederland. En er komen ook steeds meer deel(bak)fietsen bij. Dus er staat altijd een deelvoertuig voor u in de buurt.

Betalen bij gebruik

Met een deelauto betaalt u geen wegenbelasting, verzekering of garagekosten. U betaalt alleen wanneer u deelvervoer gebruikt.

Makkelijk parkeren

Deelauto’s hebben vaak vaste parkeerplaatsen. U vindt daardoor makkelijker een plek. En u betaalt geen parkeergeld op de vaste parkeerplaatsen.

Meer ruimte in de straat

Hoe meer mensen kiezen voor deelvervoer in plaats van eigen vervoer, hoe meer ruimte er overblijft in de stad. Voor bijvoorbeeld groen of speelplekken.

Schonere lucht

Meer deelvervoer betekent minder uitstoot van privéauto’s. Daarnaast zijn alle deel(bak)fietsen en veel deelauto's elektrisch. Dat scheelt elk jaar een hoop uitstoot in onze stad en omgeving.

Hoe werkt deelvervoer?

 • Voordeel van een slimme vervoerapp, zoals Gaiyo, is dat het uw persoonlijke reisassistent kan worden. Als u een reis maakt met meerdere vervoersmiddelen die u moet plannen dan is Gaiyo handig. Als u steeds dezelfde reis maakt met een type voertuig, dan kunt u net zo goed de app downloaden van die aanbieder.
 • Enkele deelaanbieders werken met een abonnement, bij anderen betaalt u per minuut of gereden kilometer. Door van tevoren te kijken naar uw reispatroon kunt u kijken wat bij u past en kiest u de (financieel) beste optie.
 • Rijdt u jaarlijks minder dan 10.000 kilometer met uw eigen auto dan is autodelen vaak goedkoper.
 • Stopt u de reservering van de e-deelfiets, e-deelbakfiets of deelauto? Dan kan iemand anders hem meteen gebruiken. Soms moet u hem terugbrengen naar de plaats waar u in- of opgestapt bent. Dat hoeft niet altijd. Kijk bij de aanbieder wat hun regels zijn.
 • Parkeert u en laat u de huur doorlopen? Dan kan niemand anders ermee vandoor, zodat u er later zelf weer mee verder kunt. Als er veel deelvoertuigen staan waar u parkeert, kunt u natuurlijk ook kiezen om de huur te stoppen.

Hulp en contact Deelvervoer

Telefoon

14 030

E-mail

deelvervoer@utrecht.nl