Gladheidbestrijding en strooizout

Is er door het weer kans dat het glad wordt op de weg? Dan bestrijden wij dit met strooizout. Wij strooien wegen, straten en fietspaden nog voordat het glad wordt.

Laatste informatie

Op zoek naar de laatste informatie over gladheidbestrijding in Utrecht?
Volg Gladheid030 op X (eerder Twitter)

Wanneer strooien we?

Dat doen we aan de hand van de laatste weersinformatie, meetpunten die gladheid melden (op 5 plekken), meldingen van hulpdiensten en openbaarvervoerbedrijven, eigen waarnemingen en meldingen van inwoners. Op X (eerder Twitter) leest u of er een strooiactie is en waar we strooien.

Waar strooien we?

Het is niet mogelijk om in de hele stad gladheid te bestrijden. Daarom stelden we vast welke routes we wanneer strooien. We hebben 3 fasen:

  1. Hoofdroutes

    De belangrijkste routes zijn hoofdwegen, hoofdfietsroutes, wegen naar de wijken, routes van het openbaar vervoer en routes van/voor hulpdiensten. Specifieke voorzieningen, zoals ziekenhuizen, gezondheidscentra en scholen houden we zo goed mogelijk bereikbaar. We strooien in ieder geval 1 toegangsweg naar deze voorzieningen. Een tweetal aannemers strooit in opdracht van de gemeente de hoofdroutes. De nieuwste hoofdroutes die we strooien ziet u op de strooiroutekaart.
  2. In de wijken

    Naast de hoofdroutes zijn er ook andere locaties waar we gladheid bestrijden. We strooien deze locaties wanneer gladheid gemeld is. De uitvoering van de acties ligt bij collega’s van Stadsbedrijven van de gemeente. Zij bestrijden de gladheid 7 dagen per week (tussen 7.30 uur - 16.00 uur). De gladheidbestrijding op deze wegen, fietspaden en voetpaden is minder dringend, maar zeker wel wenselijk. Denk bijvoorbeeld aan de bereikbaarheid van scholen, wijkgezondheidscentra, winkelcentra en verzorgings- en bejaardenhuizen.
  3. Overige wijkroutes

    Hier gaat het om bestrijding van gladheid in de straten die we niet meenemen in bovengenoemde fasen. Deze fase gaat in wanneer er sprake is extreme, langdurige gladheid. Het college van B en W besluit hierover.

Waar strooien we niet?

We strooien niet overal in Utrecht. Heel veel strooien is schadelijk voor het milieu en soms heeft strooien ook geen zin. Denk bijvoorbeeld aan plekken waar weinig verkeer rijdt.

Op de volgende plekken strooien we niet:

  • woonstraten
  • stoepen (wel bij openbare gebouwen, in fase 2)
  • bus- en tramhaltes
  • binnenstraten
  • waterwingebied in Leidsche Rijn
  • het Lint in het Máximapark (we strooien alleen die delen die deel uitmaken van de hoofdfietsroutes en het rondje rondom het Castellum).
  • fietspad door het Griftpark (in verband met de ecologische zone)

Wat kunt u zelf doen?

We strooien alleen openbare voetpaden in de buurt van belangrijke, openbare gebouwen. We verwachten dat bewoners en ondernemers hun eigen verantwoordelijkheid nemen en in hun straat de stoep begaanbaar houden. U koopt zelf zout bij supermarkten en bouwmarkten. De gemeente geeft geen zout.

Wanneer er sprake is van extreme, langdurige gladheid kunnen we dat wel doen. Dit laten we dan via de media weten. U kunt dan strooizout ophalen bij een van de 3 afvalscheidingsstations. Dit is zolang er voorraad is. Vergeet niet zelf een emmer mee te nemen.

Tips voor thuis en op het werk

  • Veeg de vers gevallen sneeuw naar een plek waar niemand er last van heeft. Strooi daarna zout of andere dooimiddelen, zoals dooikorrels.
  • Gebruik dooikorrels alleen om sneeuw en ijs weg te smelten. U voorkomt geen gladheid met deze korrels.
  • Zand strooien op harde ijsvlakten zorgt voor minder gladheid en is milieuvriendelijk.
  • Houd bij het vegen de goten en rioolputten vrij van sneeuw.
  • Strooi geen zout dicht bij bomen.
  • Zout strooien heeft vooral zin als iemand er overheen loopt of rijdt.
  • Woont u in een flat of portiek? Maak afspraken met uw buren om het werk samen te doen of te verdelen.
  • Hebt u een hond? Probeer dan met uw hond het contact met strooiroutes te mijden. Op het trottoir strooien we bijna niet. Ook is het goed om na het uitlaten de poten schoon te maken en/of speciale (honden)schoentjes te gebruiken.

Ophalen huisafval

We halen uw huisafval op als er sneeuw ligt. Is het te glad voor vuilnisauto's om de straat in te gaan? Dan bieden we andere locaties aan voor het neerzetten van uw afval. Wij informeren u hierover via de Afvalwijzer-app. Kijk op www.mijnafvalwijzer.nl of download de Afvalwijzer-app.

Download de Afvalwijzer-app

Strooizout en het milieu

Bij kleine hoeveelheden is strooizout niet schadelijk voor het milieu. In grote hoeveelheden is het wel schadelijk. Als het dooit, zakt het smeltwater in de bodem. Als hier te veel strooizout in zit, kan het de wortels van bomen en struiken beschadigen. Daarom gebruiken we niet meer zout dan nodig.

(Fiets)paaltjes weghalen

In het najaar halen we paaltjes op hoofdfietspaden weg om te kunnen strooien. Deze plaatsen we in het voorjaar terug. Is de doorgang tussen de paaltjes 1,60 meter of meer? Dan kunnen de strooiers er door en verwijderen we geen paaltjes.

Hulp en contact Gladheidsbestrijding

Doe een melding

Telefoon

14 030