Fietsbrug en fietsroute van Papendorp naar 24 Oktoberplein

Fase project
In voorbereiding

Geplande bouw
Vanaf 2025/2026

Er komt een nieuwe fietsbrug met voetpad over het Amsterdam-Rijnkanaal van Papendorp naar Kanaleneiland. Ook komt er een nieuwe fietsroute met voetpad vanaf de brug richting het 24 Oktoberplein. Zo wordt het makkelijker om van Papendorp richting Beurskwartier of de binnenstad te fietsen, en andersom.

Wat komt er en waarom?

Fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal

Er komt een nieuwe fietsbrug met voetpad over het Amsterdam-Rijnkanaal van Papendorp naar Kanaleneiland. We willen de fietsbrug vastmaken aan de De Meernbrug, aan de kant van Kanaleneiland. Om de fietsbrug te laten aansluiten op het 24 Oktoberplein moet er een nieuw fietspad met voetpad komen. We hebben onderzocht hoe dat het beste kan en hebben nu een route gekozen die we verder gaan uitwerken. Deze route is niet te steil en zorgt voor een snelle en rechtstreekse verbinding tussen de brug en het 24 Oktoberplein. Wel moet er wat groen verdwijnen om het fietspad aan te leggen. We planten nieuwe bomen en struiken van betere kwaliteit terug om dat goed te maken.

Waar komt de fietsroute?

Het plan is om de fietsroute vanaf de brug aan te leggen in het groen aan de zuidkant langs de Martin Luther Kinglaan, door het Attleeplantsoen, tot het fietspad langs de Beneluxlaan.

Meedenken

In 2024 nodigen we bewoners en organisaties uit de buurt uit om mee te denken over de inrichting van het gebied. Denk dan aan het groen en hoe we deze route zo veilig, aantrekkelijk en bereikbaar mogelijk maken.

Verbinding met de stad

Een goede verbinding met de rest van de stad is belangrijk. In Papendorp/Groenewoud komen ongeveer 3.650 nieuwe woningen, kantoren, een hotel, winkels en horeca. Dat betekent veel nieuwe bewoners, ondernemers en bezoekers. Voor hen maken we het makkelijker om richting Beurskwartier en de binnenstad te fietsen.

In Papendorp komt ook een Mobiliteitshub XL. Bewoners van Papendorp en van de autovrije wijken Beurskwartier en Merwedekanaalzone kunnen hier hun auto parkeren. Vanaf de Mobiliteitshub XL fietsen de bewoners naar hun woning. We voorkomen zo dat de bewoners van de autovrije wijken hun auto in Kanaleneiland parkeren. Ook komen er minder auto’s de stad in en houden we de lucht schoner.

Lees meer over Papendorp en de Mobiliteitshub XL

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
2024 
  • Meedenken over de inrichting van het gebied
  • Voorlopig en definitief ontwerp maken
 
2025-2026Aanleg fietsbrug en fietsroute

Wat is er al gebeurd?

  • Oktober 2023: besluit van het gemeentebestuur om een variant verder uit te werken.
  • Februari 2023: inloopavond voor belangstellenden uit de buurt.
  • 2023: onderzoeken waar de fietsbrug en fietsroute kunnen komen.

Hulp en contact Fietsen naar Papendorp

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur