Fietsroute Utrecht-Amsterdam

Fase project:
in voorbereiding

Geplande bouw:
2026-2030

We bereiden de aanleg voor van een doorfietsroute tussen Utrecht en Amsterdam: de Dom tot Damroute. Dat doen we samen met andere gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincie Utrecht en Noord-Holland. In Utrecht loopt de route langs het treinspoor Utrecht - Amsterdam, over het Amsterdam-Rijnkanaal en door Lage Weide.

Wat gaan we doen?

We willen het aantrekkelijker maken om voor bestemmingen tussen Utrecht en Amsterdam de fiets te nemen en de auto te laten staan. In Utrecht verbindt de doorfietsroute onder andere Lage Weide, de Cartesiusdriehoek en de nieuwe wijk Wisselspoor met de rest van de stad en regio.

Waar helpt dit project aan mee?

Steeds meer mensen en bedrijven kiezen voor Utrecht. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop we naar en door de stad bewegen en de bereikbaarheid van de stad. We willen graag dat iedereen gezond, prettig en veilig kan reizen door Utrecht. Nu en in de toekomst.

Daarom geven we voorrang aan schone manieren van vervoer die weinig ruimte innemen: lopen, fietsen, openbaar vervoer en deelvervoer. De stad groeit en er komt meer verkeer. Door het verkeer te spreiden, neemt de drukte af en houden we het verkeer veilig. Ook zorgen we zo dat wijken en buurten goed bereikbaar zijn.

Lees meer over een gezonde stad van en voor iedereen

Op de hoogte blijven

Benieuwd hoe het verder gaat met dit project? Houd dan deze projectpagina in de gaten. Vanaf 2025 gaan we aan de slag met het ontwerp van de fietsroute. Dan gaan we bewoners informeren en mee laten denken. Voor die tijd krijgen bewoners rond de route een wijkbericht. Hebt u nu al vragen of opmerkingen over dit project? Mail dan naar utrechtfietst@utrecht.nl.

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
2024Uitwerken keuze voor de verbinding over het Amsterdam-Rijnkanaal en onderdelen van de fietsroute.
eind 2024College neemt besluit over de verbinding over het Amsterdam-Rijnkanaal en onderdelen van de fietsroute.
2025-2028Ontwerpen van de verschillende onderdelen van de route.
2026-2030Aanleg van verschillende delen van de fietsroute. Delen die klaar zijn, kunnen al gebruikt worden.
2030De hele fietsroute is klaar.

Wat is er al gebeurd?

  • In het coalitieakkoord 2022 – 2026 is de Dom tot Damroute toegevoegd aan de regionale fietsroutes die we aanleggen. Een groot deel van de Dom tot Damroute ligt al vast.
  • In 2023 is het onderzoek naar de fietsverbinding over het Amsterdam-Rijnkanaal afgesloten De 2 mogelijkheden voor de verbinding uit dit onderzoek werken we in 2024 uit. Daarna nemen we een definitief besluit over hoe de route gaat lopen.
  • In 2020 is de fietsroute opgenomen in het coalitieakkoord.
  • In 2019 heeft de gemeenteraad besloten om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor de fietsroute.

Hulp en contact Fietsroute Utrecht-Amsterdam

Telefoon

14 030

E-mail

utrechtfietst@utrecht.nl