Verkeersprojecten Maliebaan: verbeteren straat

De gemeente werkt aan de aanpak van de Maliebaan en de kruising Maliebaan - Burgemeester Reigerstraat en Nachtegaalstraat. We willen onder andere de fietsroute en openbare ruimte voor voetgangers verbeteren. De gemeenteraad heeft besloten het voorstel van het college voor de Maliebaan verder uit te werken tot een schetsontwerp.
Wat komt er en waarom?
De Maliebaan wordt anders ingericht. We willen:
- het netwerk voor fietsers verbeteren
- de openbare ruimte voor de voetgangers verbeteren
- (historische) groen- en boomstructuur verbeteren en herstellen
Besluit gemeenteraad
De gemeenteraad heeft besloten om een wandel- en fietspromenade te maken op de middenbaan van de hele Maliebaan. De ventwegen blijven eenrichtingsverkeer en worden heringericht passend bij een snelheid van 30 km/u. De gemeenteraad heeft besloten om dit voorstel samen met de buurt verder uit te werken tot een schetsontwerp. Op de ventwegen nemen we maatregelen om de snelheid te remmen. Op verzoek van de gemeenteraad worden trillingen en geluid op de Maliebaan gemeten, vooraf en na de herinrichting.
Vernieuwen riolering
De herinrichting combineren we waar mogelijk met de vernieuwing van het riool onder de Maliebaan. Dat noemen we “werk met werk” maken, de straat hoeft maar 1 keer open.
Kruising Nachtegaalstraat
Er is ook een nieuw ontwerp voor de Nachtegaalstraat en Burgemeester Reigerstraat. De kruising met de Maliebaan moet straks aansluiten op het ontwerp van de Maliebaan. Uitgangspunt is dat de fietser prioriteit krijgt, verkeerslichten verdwijnen en groene zichtlijnen worden doorgetrokken.
Planning
Wanneer | Wat |
---|---|
2020 | Eerste schetsontwerp klaar |
2021 | Definitief ontwerp klaar |
2022 | Start uitvoering |
Informatiebijeenkomst 21 en 24 september
Op 21 en 24 september 2020 hielden wij informatiebijeenkomsten over de mogelijke varianten voor de kruising van de Maliebaan met de Burgemeester Reigerstraat en Nachtegaalstraat en over de varianten voor de ventwegen. Onderstaande video is een sterk ingekorte versie van de presentaties die wij hielden. Wilt u de hele presentaties ontvangen? Mail dan naar maliebaan@utrecht.nl. U kon tot en met 8 oktober reageren op de varianten.
Presentatie herinrichting Maliebaan
Wat is er al gebeurd?
- 19 december 2020: besluit gemeenteraad over uit te werken variant.
- Tussen voorjaar 2018 en voorjaar 2019 is er verder gestudeerd op de varianten. In mei 2019 ligt er een voorstel voor de uitwerking van variant 3+. Daarna was er een raadsinformatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst presenteerden bewoners een andere variant: Plan B. De raad vroeg het college om een verkeerskundige beoordeling van Plan B en van variant 3+.
- In maart 2018 is de gemeenteraad gevraagd te kiezen tussen de 4 varianten en is er een reactienota verstuurd.
- Raadsbrief, 14 maart 2018 (pdf, 184 kB)
- Reactienota, februari 2018 (pdf, 417 kB)
- Notitie herinrichting Maliebaan, kiezen uit 4 varianten (pdf, 9 MB)
- Notitie concretisering Slimme routes slim regelen Utrecht Oostpoort (pdf, 14 MB)
- In september 2017 was er een online peiling over de 4 varianten. Net zoals in de klankbordgroep kwam er geen duidelijke voorkeur voor een van de varianten naar voren.
- In mei 2017 is er een buurtavond geweest waarin de varianten werden besproken. Lees het verslag van de buurtavond op 15 mei 2017 (pdf, 77 kB).
- In maart 2017 is de raad geïnformeerd over de stand van zaken Maliebaan op 29 maart 2017.
- In juni 2016 vroeg de gemeenteraad om 4 varianten uit te werken voor de herinrichting van de Maliebaan. De plannen voor de 4 varianten zijn gemaakt samen met de klankbordgroep en de initiatiefgroep. Deze initiatiefgroep is een groep bewoners die het plan voor de Maliebaan Promenade heeft voorgesteld en uitgewerkt.
Tussen 2016 en 2018 zijn de volgende 4 varianten uitgewerkt:
- In 2015 is een klankbordgroep opgericht. Deze denkt mee en bestaat uit bewoners, ondernemers en de Fietsersbond.
- Presentatie klankbordgroep 12 januari 2016 (pdf, 870 kB)
- In 2015 was er een eerste bewonersavond over de Maliebaan. De reacties van de aanwezigen en de antwoorden van de gemeente leest u in het Tweekolommenstuk naar aanleiding van reacties bewonersavond 23 september 2015 (pdf, 4 MB).