Maliebaan: verbeteren straat

Fase project:
in uitvoering
Waarschijnlijk klaar in:
juli 2026
De Maliebaan krijgt een nieuwe inrichting. Er komt meer ruimte voor fietsers, voetgangers en groen. Ook vervangen we het riool.
Op deze pagina:
Wat komt er?
- De middenbaan wordt een autovrij wandel- en fietspad. Hier delen fietsers en voetgangers de ruimte. Net zoals in het Wilhelminapark of op Het Lint in het Máximapark.
- Auto’s kunnen gebruik maken van de straten die langs de gebouwen liggen. Deze straten maken we smaller, zodat auto’s minder hard rijden. Fietsers kunnen ook over de deze straten rijden. Er komen voetpaden vanaf de straten naar de wandelpaden in de middenbaan.
- De kruising met de Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat richten we opnieuw in. In het midden komen 2 eilanden met bomen. Deze bomen sluiten aan op de bomenrijen op de Maliebaan. En voetgangers kunnen zo makkelijker oversteken.
- Er komen geen verkeerslichten meer op de kruising met de Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat. Het verkeer over de Nachtegaalstraat en Burgemeester Reigerstraat krijgt voorrang. Dit geldt voor auto’s, bussen en fietsers.
- De parkeervakken op de Maliebaan blijven zoals het nu is: schuin achteruit parkeren. Ook blijven de wandelpaden onder de bomen zoals ze nu zijn: 2 wandelpaden aan elke kant van de middenbaan.
- We maken de Wolter Heukelslaan smaller bij de Museumlaan. Op deze manier is het duidelijker dat de Wolter Heukelslaan alleen voor bestemmingsverkeer is.
- We vernieuwen het riool onder de straten die langs de gebouwen liggen en onder de 1e Korte Baanstraat. We maken een apart riool voor regenwater.
Video: uitleg van de plannen in 2 minuten
We hebben een video gemaakt waarin we de plannen uit het voorlopig ontwerp uitleggen. In 2 minuten laten we zien hoe de Maliebaan er in de toekomst uitziet.
Bereikbaarheid en omleidingen
We sluiten voor de werkzaamheden steeds een deel van de weg af. Er zijn dan omleidingen voor het verkeer. Voetgangers kunnen altijd langs de werkzaamheden lopen.
Werkzaamheden kruising met Nachtegaalstraat en Burgemeester Reigerstraat
U kunt de Maliebaan dan met de auto en fiets bereiken vanaf de Snellenlaan (noordelijk deel) en de singel (zuidelijk deel). U kunt dan tijdelijk in 2 richtingen rijden.
Werkzaamheden straten langs gebouwen Maliebaan
U kunt dan met de auto en fiets over de middenbaan. Er komen dan drempels en u mag maximaal 30 km per uur. Zodat het veilig blijft.
Op de hoogte blijven
Wilt u alle laatste informatie over het werk en de omleidingen? Download dan de BouwApp via de Apple Appstore of Android Playstore. Ga naar ‘Ontdek’ en volg het project ‘Maliebaan Utrecht’. U krijgt het laatste nieuws en u kunt vragen, wensen en zorgen kwijt. U kunt het project ook volgen via de website van BouwApp.
Planning
Wanneer | Wat |
---|---|
Mei - juni 2025 | Werkzaamheden 1e Korte Baanstraat: nieuw riool. Voorbereiding werkzaamheden kruising met Nachtegaalstraat en Burgemeester Reigerstraat, zoals nieuwe oversteekplaatsen. |
Juni 2025 | Werkzaamheden Wolter Heukelslaan: smallere rijbaan bij de Museumlaan. |
Juli - augustus 2025 | Werkzaamheden aan kruising met de Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat. |
September 2025 - juni 2026 | Werkzaamheden aan straten langs gebouwen Maliebaan: nieuw riool, smallere rijbaan en wandelpaden naar middenbaan. |
Wat is er al gebeurd?
- Zomer 2023: Voorlopig Ontwerp en reactienota vastgesteld.
- Begin 2022: Integraal Programma van Eisen en Functioneel Ontwerp vastgesteld.
- Eind 2019: variant voor herinrichting Maliebaan vastgesteld.
- Najaar 2017: online peiling over de 4 varianten. Er kwam er geen duidelijke voorkeur voor een van de varianten naar voren.
- 2016 - 2017: gemeenteraad vraagt college om 4 varianten uit te werken voor de herinrichting van de Maliebaan. De gemeente maakt de plannen voor de 4 varianten met de klankbordgroep en de initiatiefgroep.
Dit is de situatie zoals het nu is mét verkeerslichten. (Op de afbeeldingen zijn de auto’s in absolute aantallen per 24 uur aangegeven). De netwerkanalyse laat zien wat de verwachtingen voor de verkeersbewegingen zijn in 2025 als de verkeerssituatie op de Maliebaan niet verandert. Voor het hele gebied wordt wel 30 km per uur ingevoerd. Hierdoor neemt het verkeer af in bijna alle straten. Alleen in de Van Ostadelaan is een kleine toename van verkeer te zien.
De 'ovonde' is een langgerekte rotonde zonder verkeerslichten, op de kruising van Maliebaan, Nachtegaalstraat en Burgemeester Reigerstraat. De Maliebaan blijft hetzelfde. Op de afbeelding ziet u in procenten de af- en toename van het aantal auto’s per straat ten opzichte van de nulvariant 2025. Bij de variant met een ovonde verwachten we geen toe- of afname, de aantallen blijven gelijk aan de nulvariant.
Dit houdt in dat de zuidelijke en noordelijke hoofdrijbaan van de Maliebaan een wandelpromenade worden. Autoverkeer en busverkeer tussen Nachtegaalstraat en Burgemeester Reigerstraat is mogelijk. De kruising is zonder verkeerslichten. De afbeelding laat in % de af- en toename zien van het aantal auto’s per straat ten opzichte van de nulvariant 2025).
Variant A en B
Voor beide varianten geldt dat op de omliggende wegen het verkeer toeneemt. Op de parallelwegen (de straten die er naast lopen) neemt het verkeer toe. Er is onderzocht is of dit beïnvloed kan worden door het fysiek minder aantrekkelijk maken van deze parallelwegen voor doorgaand verkeer. Denk hierbij aan bijvoorbeeld drempels en plateaus. Dit is alleen niet gewenst. Dit komt omdat dit trillingen kan opleveren voor omliggende gebouwen. Het smaller maken van de parallelwegen is niet mogelijk in verband met het parkeren in schuine vakken, in combinatie met de fietsroute. De ruimte is nodig voor veilig in- en uitparkeren.
Bekijk de tekening voor variant A: Maliebaan Promenade met afslagverboden voor links- en rechtsafslaand verkeer (pdf)
Bekijk de tekening voor variant B: Maliebaan Promenade met alleen een afslagverbod voor linksafslaand verkeer (pdf)
In dit plan wordt alleen de zuidelijke hoofdrijbaan van de Maliebaan een wandelpromenade. De zuidelijke parallelwegen worden doodlopend voor autoverkeer. De T-splitsing is zonder verkeerslichten.
De afbeelding laat in % de toename zien van het aantal auto’s per straat ten opzichte van de nulvariant 2025).
De parallelwegen Maliebaan Zuid worden gebruikt door bestemmingsverkeer dat tweemaal over de parallelweg moet: heen en terug. Ondanks een toename van het aantal bewegingen over de parallelwegen, blijft het gemiddelde aantal auto’s gelijk. Afhankelijk van de keermogelijkheden rijden bestuurders vanaf hun bestemming immers zo snel mogelijk weer terug naar het beginpunt (zie grafiek in de afbeelding). Ten opzichte van hoe de situatie nu is, neemt het verkeer af bij deze variant op de parallelwegen. Zie de afbeelding van de nulvariant.
Voor de Oosterstraat en de Oudwijkerdwarsstraat is in % een toename van verkeer te zien. Omdat nu aantal auto’s per dag laag is (zie de afbeelding van de nulvariant) zal ook na de toename in deze straten het aantal auto's meevallen.
Bij de Maliesingel (2025) is een lichte toename van verkeer te zien ten opzichte van de nulvariant (2025). Maar in 2025 is 40% afname te zien ten opzichte van hoe het nu is. In totaal komen er minder auto's.
De toename van verkeer in de Schoolstraat en de Parkstraat kan niet in het model berekend worden, daarom hebben we een schatting gemaakt. Op basis daarvan zijn 2 varianten getekend.
T-splitsing Maliebaan Promenade variant A
Bekijk de tekening voor variant A: T-splitsing Maliebaan Promenade (pdf)
Alleen afsluiten van de zuidelijke parallelwegen bij de T-splitsing. Dit leidt tot een sterke toename van verkeer op de Schoolstraat en Parkstraat.
T-splitsing Maliebaan Promenade variant B
Bekijk de tekening voor variant B: T-splitsing Maliebaan Promenade (pdf)
Afsluiten van zowel de zuidelijke parallelwegen bij de T-splitsing als van de Parkstraat en de Schoolstraat (bij de Nachtegaalstraat). Dit voorkomt de toename van verkeer op de Schoolstraat en de Parkstraat.