Werkspoorkwartier: opnieuw inrichten

Fase project:
in voorbereiding

Geplande bouw:
Eind 2023

Het Werkspoorkwartier verandert van industrieterrein naar een plek met ruimte voor creativiteit, cultuur en activiteiten in de vrije tijd. We willen de openbare ruimte hierop aanpassen. Met minder steen en asfalt. En meer groen en ruimte voor fietsers en voetgangers. Daarom richten we het Werkspoorkwartier opnieuw in.

Wat gaan we doen?

We richten het Werkspoorkwartier in verschillende fasen opnieuw in.

  • We richten de straten opnieuw in.
  • We passen het riool aan.
  • We maken het gebied groener en veiliger voor verkeer.
  • We voeren betaald parkeren in.

Straten opnieuw inrichten

We maken fietspaden langs de straten en leggen drempels aan. We starten in de Gietijzerstraat en de Walserijstraat. Eneco legde daar begin 2023 leidingen voor stadsverwarming aan Deze straten zijn al opengebroken en tijdelijk verhard.. Eneco legt de leidingen bij de kruising Gietijzerstraat met de Nijverheidsweg eind 2023 aan. Zodat de wijk bereikbaar blijft.

Verkeersveiligheid

We willen hard rijden voorkomen. Daarom wordt de maximale snelheid 30 kilometer per uur in het hele gebied. Ook maken we oversteken veiliger voor voetgangers. Vrachtwagens kunnen met de nieuwe inrichting nog steeds door de straten en bochten.

Riool aanpassen

We passen het riool aan. We scheiden het afvoerwater en regenwater van elkaar. Zo loopt het regenwater direct de grond in via een sloot of een groenstrook. Dat voorkomt wateroverlast bij zware regenbuien en is beter voor de bomen en planten.

Meer groen

We maken het gebied groener. Denk aan extra bomen en groenstroken, ’ en minder asfalt en steen. Dat doen we eerst op de Schaverijstraat (voor de ingang van boulderhal 'Sterk Spoor'), het Werkspoorpad, de Vlampijpstraat (ingang van KidZcity) en de Tractieweg.

Betaald parkeren invoeren

In heel Utrecht voeren we betaald parkeren in. In het Werkspoorkwartier gaat dit in vanaf november 2023, tussen 6.00 tot 11.00 uur. We verwachten hierdoor minder geparkeerde auto’s in het gebied. Zo komt er op straat meer ruimte.

U kunt nog wel een vergunning krijgen, maar er gelden extra regels. In juli krijgen ondernemers en bewoners in het gebied hierover een brief. Daarna organiseren we in september een bijeenkomst. Daarin kunt u vragen stellen en leggen we uit hoe u een parkeervergunning kunt aanvragen en welke regels daarbij gelden.

Lees meer over betaald parkeren

Op de hoogte blijven en meedenken

We werken nu aan de plannen. We delen de plannen op deze webpagina, als ze klaar zijn. Hebt u nu al vragen? Dan kunt u een e-mail sturen naar werkspoorkwartier@utrecht.nl.

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de Nieuwsbrief Utrecht. Ook op de website Werkspoorkwartier.nl kunt u nieuwsberichten vinden.

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
Eerste helft 2023

Aanleg leidingen voor stadsverwarming

Zomer 2023Onderzoek naar het verkeer
Eind 2023 tot begin 2024Aanleg leidingen voor stadsverwarming, deel kruising Nijverheidsweg
November 2023Invoeren betaald parkeren
Eind 2023Ontwerp Gietijzerstraat en Walserijstraat
Eind 2023Ontwerp 30 km/u maximale snelheid

Wat is al gedaan?

  • 2021-2023: overleg met Bedrijvenkring Cartesiusweg (BKC) over betaald parkeren in de buurt. We zijn in mei 2022 samen een onderzoek gestart naar parkeertijden, verkeersveiligheid, vergroening en mogelijke nieuwe parkeerplekken. We verwachten de resultaten na de zomer 2023.

Hulp en contact Werkspoorkwartier

Telefoon

14 030

E-mail

werkspoorkwartier@utrecht.nl